Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021

Ξενύχτι όλων των ηλικιών στα ιντερνετάδικα;

Ξενύχτι όλων των ηλικιών στα ιντερνετάδικα;

 

 

Η φωτογραφία που φιλοξενεί στο θέμα το agrinionews.gr είναι από κάποια Ασιατική χώρα που έκανε μάλλον τη σωστή πρόβλεψη. Έφτιαξε ειδικό χώρο στο ιντερνετ καφέ για…ύπνο! Και μάλιστα με το κρεβατάκι σε μέγεθος παιδικό γιατί τα παιδιά εξαντλούνται!

Δυστυχώς όμως, μπορεί να μοιάζει αστείο, αλλά είναι η πραγματικότητα και σε πολλά σημεία του Αγρινίου. Πέραν το ότι βλέπεις δεκάδες μικρά παιδιά να είναι με τις ώρες μέσα σε ένα χώρο, όπου απλά παίζουν κάποιο «δυνατό» game, τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο, παρατηρείται το φαινόμενο τα ξημερώματα να βλέπεις παιδιά στην προ-εφηβική ηλικία να φεύγουν μετά από ένα συνεχόμενο ωράριο.

Πριν από μερικές μέρες γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας παρέας πολύ(μα πολύ) μικρών σε ηλικία αγοριών και κοριτσιών που έφευγαν από ένα τέτοιο χώρο την ώρα που ο γράφων πήγαινε για το πρωινό περπάτημα!

Και κάπου εδώ μπαίνει το θέμα «τι κάνουν οι γονείς» γιατί οι ιδιοκτήτες από το νόμο δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν κάτι.

 

 

Η υποκρισία του κράτους

 

Από τη στιγμή που πειθαρχούν και δεν σερβίρουν αλκοόλ ή δεν είναι υποχρεωμένοι σε χρονοχρέωση(αυτό υπάρχει σε αρκετές χώρες ακόμη και της ευρωζώνης και είναι αγγλικής έμπνευσης όπως και για τα καταστήματα τύπου ΠΡΟ-ΠΟ) δεν μπορούν και να απαγορεύσουν σε κανένα να εισέρχεται και να μένει στο κατάστημα. Παράλληλα απαγορεύεται και το κάπνισμα και μάλιστα πολύ πιο αυστηρά από τα υπόλοιπα καφέ, άρα είναι θέμα άλλων…

Σημειωτέον, δε, ότι ο νόμος όχι απλά δεν ασχολήθηκε με αυτά τα παιδαγωγικά ζητήματα αλλά αντίθετα κοίταξε να απαγορεύσει τα «ψυχαγωγικά» παιχνίδια προκειμένου προφανώς να ευνοηθούν τα νέα-τζογαδόρικα-μαγαζιά που θα ανοίξουν όπου να ‘ναι με αντικείμενο στην πραγματικότητα τα φρουτάκια και γενικότερα τα πιο…τυχερά παιχνίδια. Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη έχει κλείσει, λόγω της γενικότερης κατάστασης περίπου το 20% των ανάλογων καταστημάτων. Η οριστική καταστροφή τους, δε, θα είναι αν μπει περιορισμός για τους «κάτω των 18 ετών», εφόσον παίζουν κάποιο ψυχαγωγικό παιχνίδι.

 

Μείζον θέμα όμως…

 

Από κει και πέρα, όμως, στην Ελλάδα υπήρξε πολύ δικαστική διερεύνηση του ζητήματος με ανώτερα δικαστήρια να έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί σε ανηλίκους να επισκέπτονται τέτοιους χώρους γιατί εκεί-πέρα από την κοινωνικοποίηση- μπορούν να αναζητήσουν και γνώση ή πρόσβαση σε υπηρεσία που δεν έχουν στο σπίτι.

Όμως από τον Οκτώβριο του 2008 ο Συνήγορος του Παιδιού ξεκίνησε ένα Ανοικτό Διάλογο με θέμα “Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών στα Internet cafe”, ο οποίος και ολοκληρώθηκε σχεδόν 1,5 χρόνο πριν. Οι προτάσεις του ήταν σαφείς:

1. Καθιέρωση της υποχρεωτικής γραπτής έγκρισης των γονέων / κηδεμόνων των ανηλίκων μικρότερης ηλικίας (ενδεχομένως κάτω των 14 χρόνων) για την
πρόσβαση στα ίντερνετ καφέ και χρήση των υπηρεσιών τους.
2. Απαγόρευση της πρόσβασης σε αυτά ανηλίκων (ενδεχομένως κάτω των 16χρόνων) κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
3. Καθιέρωση συστήματος χρονοχρέωσης για ανηλίκους με μέγιστο χρόνο
χρήσης υπηρεσιών την ημέρα.

4. Θεσμοθέτηση ειδικής διαδικασίας ελέγχου τήρησης της νομοθεσίας στα
καταστήματα ίντερνετ καφέ.
5. Καθιέρωση κριτηρίων και διαδικασίας πιστοποίησης καταστημάτων φιλικών στα παιδιά, με κατάλληλο πλαίσιο και περιβάλλον χρήσης για ανηλίκους (π.χ. με αυτοδέσμευση μέσω κώδικα δεοντολογίας, με χρήση φίλτρων, απαγόρευση καπνίσματος, ξεχωριστούς χώρους για ανηλίκους, παρουσία και επίβλεψη από κατάλληλα εκπαιδευμένους ενηλίκους κ.ά.)
6. Εκστρατείες ενημέρωσης, ιδίως με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, για την εφαρμογή όλων των μέτρων που θα αποφασισθούν.

Μάλιστα κλήθηκαν όλοι να καταλάβουν τη σημασία της ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων μερών (γονέων, παιδιών, ευρύτερου κοινού) και της εκπαίδευσης προς την κατεύθυνση της πρόληψης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη πραγματοποίησης ειδικών ερευνών για την καταγραφή της πραγματικής κατάστασης του φαινομένου στη χώρα, ενώ κρίθηκε απολύτως αναγκαία η συνεργασία μεταξύ των φορέων, με στόχο τη διατύπωση και προώθηση προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας συγκεκριμένων νομοθετικών προτάσεων.

Τι ακριβώς έγινε το ξέρουμε. Αλλά κάτι πρέπει να γίνει χωρίς να πέσουν οι ιδιοκτήτες των σημερινών internet café του νέου νόμου που νοιάζεται μόνο για εισπράξεις στο κράτος και όσους πάρουν τη «δουλειά» του τζόγου.

Παραδείγματα από αλλού; Στο Βέλγιο τα καταστήματα αυτά ανοίγουν μετά τις 5 το πρωί και κλείνουν στις 8 το βράδυ εκτός αν αποφασίσει αλλιώς ο εκάστοτε δήμος. Και στην Ισπανία δίνουν ειδικά βραβεία και πιστοποιήσεις για όσα τέτοια καφέ έχουν χωριστούς χώρους για ανηλίκους και προτρέπουν να επιβλέπουν οι γονείς ή μεγαλύτερα άτομα…

Γιάννης Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.