Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Οι δήμοι θα παραχωρούν παράκτιες περιοχές

Οι δήμοι θα παραχωρούν παράκτιες περιοχές

Ανοίγει ο δρόμος για δραστηριότητες σε λίμνες σαν την Τριχωνίδα. Αυστηρές οι προδιαγραφές για ιδιώτες και εξαίρεση για Λιμενικά Ταμεία και Οργανισμούς Λιμένων.

Στους δήμους παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης των κοινόχρηστων χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών, με αντάλλαγμα να δίνεται στο κράτος (υπουργείο Οικονομικών) το 20% των ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση της δραστηριότητάς τους εκεί.
Η απόφαση που περιλαμβάνει 14 άρθρα και συνυπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, όπως είναι κατανοητό, απασχολεί σε μεγάλο  βαθμό το νομό μας καθώς λύνει τα χέρια των τοπικών κοινωνιών να εκμεταλλευτούν τουριστικά τις παράκτιες περιοχές τους κάτι που σημαίνει πάρα πολλά για Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Βόνιτσα, Αστακό, Πάλαιρο και τις άλλες παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και το Αγρίνιο αφού υπάρχει πρόβλεψη και για τις μεγάλες λίμνες αλλά και τις παραποτάμιες περιοχές. Βέβαια το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα γίνουν τα παραπάνω με διαφάνεια και με πρόβλεψη ότι δεν θα διαλυθεί το περιβάλλον των περιοχών αυτών στα εξ ων συνετέθη.

Η απάντηση είναι η εμπλοκή αυστηρών προδιαγραφών που αναφέρουν ότι:

-Στη διαδικασία παραχώρησης από τους ΟΤΑ προς τρίτους συμμετέχει εκπρόσωπος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, με αποφασιστικές αρμοδιότητες ως προς τον καθορισμό του ανταλλάγματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι το αντάλλαγμα που ορίζεται είναι δίκαιο και ανταποκρίνεται στις μισθωτικές συνθήκες της περιοχής.

-Οι μισθωτές υποχρεούνται να προσκομίζουν εγγυητική επιστολή υπέρ του Δημοσίου προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση είσπραξη του οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσοστού από τις συναπτόμενες μισθώσεις, προς υποβοήθηση των δημοσίων εσόδων και του αρτιότερου σχεδιασμού της κατανομής των εισπραττόμενων κονδυλίων, επ’ ωφελεία του Κράτους και των πολιτών.

-Επίσης, προβλέπεται ότι στα συντασσόμενα μισθωτήρια συμβόλαια οι παραχωρούμενοι κοινόχρηστοι χώροι θα αποτυπώνονται πλήρως κατά θέση και εμβαδόν σε ορθοφωτοχάρτες της «Κτηματολόγιο ΑΕ», για να δημιουργηθεί άμεσα αρχείο για το ποιος δήμος μισθώνει σε ποιον και να αναλαμβάνουν οι Κτηματικές υπηρεσίες να ελέγχουν τη νομιμότητα.

Η παραχώρηση,  θα ισχύει ως τις 31/12/2013, αποκλειστικά για δραστηριότητες που αφορούν λουομένους ή την αναψυχή του κοινού (εκμίσθωση θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθισμάτων, ομπρελών, λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου κ.λπ., αλλά όχι για κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν σε Λιμενικά Ταμεία, Οργανισμούς Λιμένων κλπ.

Μέχρι την 30ή Ιουνίου 2013 θα πρέπει οι ΟΤΑ να έχουν ενημερώσει εγγράφως τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη απόφασης σχετικά με την άσκηση των δραστηριοτήτων από τους ίδιους ή τις επιχειρήσεις τους, αλλά και για τις μεταβιβάσεις του δικαιώματος, είτε απευθείας είτε κατόπιν δημοπρασίας και για να μεταβιβαστεί σε ιδιώτη ένα δικαίωμα προηγείται  έγγραφη σύμβαση μίσθωσης και αφού καταβληθεί εφάπαξ από τον μισθωτή τουλάχιστον το 30% του συνολικού μισθώματος στο δήμο.

Ορίζεται ότι οι δήμοι μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους (δημοτική αστυνομία, φύλακες, επιτηρητές, οδοκαθαριστές κ.ά.) έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες προκειμένου αυτές να προβαίνουν στη λήψη μέτρων προστασίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.