Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Οι μεταβολές εδάφους σε Τριχωνίδα-Μεσολόγγι-Ναύπακτο σύμφωνα με δορυφόρο.

Οι  μεταβολές εδάφους σε Τριχωνίδα-Μεσολόγγι-Ναύπακτο σύμφωνα με δορυφόρο.

Ελαφρές μεταβολές εδάφους σε Τριχωνίδα-Μεσολόγγι-Ναύπακτο δείχνουν  δορυφορικές παρατηρήσεις το αποτέλεσμα των οποίων γνωστοποίησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Ειδικότερα, οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2 συνέλεξαν δεδομένα τα οποία έτυχαν επεξεργασίας από το λογισμικό “Wide Area Processor” (WAP).

Το σύστημα WAP (Wide Area Processor) αναλύει δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ, των οποίων η ακτινοβολία ανακλάται πάνω σε μεταλλικές κατασκευές και κτήρια και επιστρέφει πίσω το δορυφόρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένες περιοχές τηςΕλλάδας (Αθήνα, Θεσσαλία, Κορινθιακός κόλπος) βυθίζονται κατά περίπου 10 χιλιοστά κάθε χρόνο.

Στην περιοχή μας (χαρτογραφήθηκε το ανατολικό κομμάτι της Αιτωλοακαρνανίας έως τώρα) εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα η περιοχή γύρω από την Τριχωνίδα ( βόρεια πλευρά) με μέρος της Ορεινής Τριχωνίδας  καθώς και η παραλιακή περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας . Οι χρωματικές ενδείξεις σε καμία περίπτωση δεν είναι όμοιες με εκείνες των προαναφερθέντων περιοχών της Ελλάδας που υφίστανται σημαντικές σχετικά εδαφικές μεταβολές (δεν υπάρχει κόκκινο η έντονο  πράσινο)  άρα μας προιδεάζει για  ήσσονος σημασίας εδαφικές μεταβολές από τη στιγμή που καταγράφονται χρωματικά.

Οι αιτίες της παραμόρφωσης των εδαφών

Σύμφωνα με την ESA, οι παράγοντες που προκαλούν υποχωρήσεις ή βυθίσεις των εδαφώνπεριλαμβάνουν την εξόρυξη μεταλλευμάτων, τους σεισμούς και την εξόρυξη φυσικού αερίου. Αντίθετα ανυψώσεις προκαλούν η υπόγεια διόγκωση των ηφαιστείων ή οι συγκρούσεις τεκτονικών πλακών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.