Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Ο Βασίλης Μουρκούσης για το θέμα του νερού στο δήμο Ξηρομέρου

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το θέμα του νερού που απασχολεί το δήμο τον τελευταίο μήνα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 11/05/2012,μετά από πρόσκληση της Αντιπολίτευσης. Θα μου επιτρέψετε να σας κάνω μια μικρή αναδρομή στην ιστορία του όλου θέματος. Στις 14 και 21 Μαρτίου του 2012 έγινε έλεγχος από την διεύθυνση δημόσιας υγείας της Π.Ε Αιτ/νιας . Τα αποτελέσματα των έλεγχων απεστάλησαν προς τον Δήμο Ξηρομέρου στις 9 Απριλίου 2012 με αρ.πρωτ.86475/2409,86489/2411. Ο Δήμος Ξηρομερου το έλαβε 12 Απριλίου με αρ.πρωτ.6165/12/4212 δηλαδή την Μ. Πέμπτη. Το οποίο ανέφερε ότι σε 10 τοπικές κοινότητες και 2 οικισμούς, συν την Δημοτική κοινότητα Αστακού ανευρέθηκε μικροβιακή επιβάρυνση στα δείγματα ,κατά συνέπεια δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης . Επίσης δεν διαπιστώθηκε υπολειμματικό χλώριο που αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για το νερό.
Με εντολή του Δήμαρχου Πυθαγόρα Σαμαρά στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ξεκίνησε αμέσως μετά την Τρίτη του Πάσχα και αφού οργανώθηκαν τα κατάλληλα συνεργεία έγιναν τα εξής :1.καθαρισμός όλων των δεξαμενών 2.Χλωρίωση όλων των δεξαμενών 3. Τοποθέτηση αυτόματων χλωριωτων σε όλες τις δεξαμενές και 4.έγινε συμφωνία με την αναγνωρισμένη ιδιωτική εταιρεία Βιοαναλυση να γίνονται ανά Μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλα τα δίκτυα και σε διαφορετικές θέσεις για την ποιότητα των νερών. Στο Δημοτικό Συμβούλιο τις 21 Απριλίου και προ της συνεδρίασης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενημέρωσε, αφού πρώτα ζήτησε συγνώμη για τυχόν ολιγωρία στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το δημοτικό συμβούλιο για τις παραπάνω ενέργειες. Ακολούθησε 40 λεπτός διάλογος και τοποθετήσεις τόσο από τον αρχηγό της μείζονος Αντιπολίτευσης κ.Γ.Λύτρα που κατήγγειλε για ανεπάρκεια την δημοτική αρχή, καθώς και από τον αρχηγό της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ.Γ.Βότση που και αυτός κατήγγειλε με την σειρά του τις πράξεις και τα έργα της δημοτικής αρχής στο θέμα αυτό. Ο κύριος Λύτρας όμως μετά από αυτό ζήτησε να συζητηθεί το θέμα προ ημερησίας διάταξης . Ο δήμαρχος θεώρησε ότι η ενημέρωση ήταν πλήρης και σε ψηφοφορία του Δ.Σ απερρίφθη το αίτημα του κ.Λυτρα κατά πλειοψηφία.Τοτε ο κ.Λύτρας μη δεχόμενος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απέσυρε την δημοτική του ομάδα και είπε ότι θα το επαναφέρει το θέμα σε τακτικό συμβούλιο με 10 υπόγραφες όπως έχει δικαιωμα από τον νόμο. Όπως και έπραξε και το Σάββατο 28 Απρίλιου προσεκλήθη Δ.Σ με μοναδικό θέμα την ποιότητα του ποσίμου νερού στο Δήμο Ξηρομερου.

Το όποιο όμως δεν πραγματοποιήθηκε λόγο μη απαρτίας, γιατί δεν προσήλθε η συμπολίτευση, διότι οι εργασίες της αποκατάστασης της ποιότητας δεν είχαν ολοκληρωθεί, και περιμέναμε τα αποτελέσματα των νέων μετρήσεων. ΟΙ νέες μετρήσεις έδειξαν ότι όλα τα νερά ήταν κατάλληλα προς πόση, πλην του διαμερίσματος του Αρχοντοχωριου. Ο κ.Δημαρχος έδωσε αμέσως εντολή να πηγαινει στο Αρχοντοχωρι κάθε 3 μέρες βυτίο 15 τόνων να διανέμει δωρεάν νερό ΚΟΡΠΗΣ. Επίσης έδωσε εντολή να αγορασθουν αυτόματοι ρυθμιστές έλεγχου των δόσεων του χλώριου και να τοποθετηθούν σε όλες τις δεξαμενές. Στο συμβούλιο της Παρασκευής 11 Μαΐου -συνεχεία του ανεβληθεντος συμβούλιου τις 28 Απριλίου- και αφού αναφέρθησαν όλες οι παραπάνω ενέργειες από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο διεξήχθη ένας διάλογος 3.5 ωρών, και αφού ο κ.Λιβανης μας ενημέρωσε προφορικως,διοτι τα γραπτά αποτελέσματα θα ερουν στις 14&15 Μαΐου, ότι τα όλα νερά είναι κατάλληλα προς πόση ακόμη και της γεώτρησης του Αρχοντοχωριου. Κατατέθηκαν δημιουργικές προτάσεις και αποφασίσθηκε να γίνει έλεγχος και από την διεύθυνση υγείας της περιφέρειας. Δεν έλλεψαν και πάλι οι καταγγελίες για ανεπάρκεια της Δημοτικής Αρχής .

Προς το τέλος της συνεδρίασης ο Κ.Γαλουνης είπε ότι “δεν εμπιστεύεται την προφορική διαβεβαίωση του Αντιδημάρχου και ζήτησε να πάρει απόφαση το Δ,Σ για να τεθούν σε λειτουργιά οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας διότι όπως είπε “είμαστε πολιτικό όργανο και παίρνουμε αποφάσεις όταν υπάρχει δημόσιος κίνδυνος” Στο σημείο αυτό παρεβηκα με την ιδιότητα του πρόεδρου του Δ,Σ λέγοντας του ότι “στο τέλος της συνεδρίασης δεν μπορεί να μπαίνει εμβόλιμα θέμα για ψήφιση” και για να μπουν οι γεωτρήσεις της Άνω Κανδήλας σε λειτουργία θα πρέπει να ζητήσουμε με απόφαση του Δ.Σ την άδεια του εισαγγελέα Λευκάδος διότι οι γεωτρήσεις έχουν κριθεί ” παράνομες” αφού δεν γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη όταν έγιναν, και σ’αύτο το θέμα η Δημοτική Αρχή με τον καινούργιο νόμο που της δίνει την δυνατότητα νομιμοποιήσεως έχει ξεκινήσει τις ανάλογες ενέργειες. Διότι όταν λειτουργούν με έγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας πρέπει να αντλούνται μέχρι 400 κυβικά την μέρα και αυτό ενναλαξ από τις δυο γεωτρήσεις” Μετά από αυτό και αφού δεν έγινε δεκτή η πρόταση του κ.Γαλουνη η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά την προσφιλή της τακτική να αποχωρεί, δεν προσήλθε με την λήξη του συμβούλιου να υπογράψει το πρακτικό της συνεδρίασης.

Μουρκουσης Βασίλης

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.