Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Ο πόνος που πήρε τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία

Ο πόνος που πήρε τις τράπεζες για την πρώτη κατοικία

proti-katoikia-pleistiriasmos-5701-480x360

Γελάνε όσοι είναι στην αγορά ακινήτων και ξέρουν τα κατατόπια, ενώ έχουν πάψει και να  κλαίνε πλέον όσοι έχουν καταλάβει τι γίνεται με τα περίφημα στεγαστικά δάνεια. Οι πιο πολλοί βλέπουν το παιχνίδι καθυστερήσεων που κάνουν οι τράπεζες και ο μόνος ενδοιασμός που έχουν είναι οι κόποι που έβαλαν το κεφάλι του στο ντορβά, αλλιώς θα το παρέδιδαν το κλειδί και θα απέφευγαν να πληρώνουν νοίκι στο “αγορασμένο” σπίτι τους μαζί με ένα κάρο φόρους και τερτίπια.

Στο Αγρίνιο πριν λίγο καιρό έγινε πλειστηριασμός για σημαντικό  ακίνητο, το οποίο πάρθηκε κοντά στην αρκετά χαμηλή εκτίμηση του ειδικού και πολύ μακριά από τον κοινό νου που έκανε λόγο για πολλαπλάσια αξία. Πέρα από τα…τοπικά  ιδιαίτερα(ξέρετε, ποιος και τι…) που έχουν τέτοιες υποθέσεις όλοι απόρησαν για μια ακόμα φορά με την πρακτική της τράπεζας που εμπλεκόταν. Έμοιαζαν να απορούν-οι μη γνωρίζοντες-για το πόσο εύκολα τα “ιδρύματα” αυτά απεμπολούν πολλά χρήματα. Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν; Η απάντηση είναι στον πόνο και την πρεμούρα που έπιασε πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές για αυτό “το προπύργιο του κοσμάκη”, την πρώτη κατοικία. Εκείνον που προστατεύει το όλο σύστημα τελικά είναι οι τράπεζες και όχι ο κοσμάκης.

“Γιατί βολεύονται οι τράπεζες; Γιατί αλλιώς θα… ξανακαταρρεύσουν!” μας λέει άνθρωπος του χώρου. “Σκέψου ότι ένα ακίνητο που το πήρε κάποιος με δάνειο πριν 4 χρόνια με 150 χιλιάδες ευρώ, σήμερα πιάνει δεν πιάνει 90 χιλιάδες. Στον πλειστηριασμό θα πάει, 55 χιλιάδες και ίσως όχι. Ποιος χάνει; Φυσικά οι τράπεζες που εκτός των άλλων αν έχουν δεσμεύσει περιουσία πρέπει να επωμιστούν και φόρους κλπ, ή ακόμα και περιπτώσεις στις οποίες το δάνειο χρησιμοποιήθηκε μισό για σπίτι και μισό για άλλα θέματα, όπως μου έτυχε σε βίλα πρόσφατα στη Ναύπακτο που υπήρχε μόνο το κουφάρι”! Κρύβονται λοιπόν πίσω από το δικαίωμα του κοσμάκη και στη ουσία αφήνουν να μεγαλώνουν οι υποχρεώσεις και τα χρέη.

Μην ξεχνάμε ότι σε τελική ανάλυση έχουν ομήρους και τους εγγυητές, ενώ και η όποια κατάσχεση αν δεν καλύπτει όλο το ποσό που χρωστάς σε κυνηγάει και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, αφού ισχύει το “μέχρι αποπληρωμής όλου του ποσού”. Οπότε γιατί να βιαστούν τώρα που η αγορά έχει τα κάτω της; Δεν είναι καινούρια όλα αυτά αλλά όπως μπήκε ο Σεπτέμβρης και άρχισαν πολλοί να βλέπουν εκκαθαριστικά, ΦΑΠ και λοιπά βάρη η κουβέντα ξαναφούντωσε, ειδικά σε μια αγορά με πολλές ιδιαιτερότητες όπως μιας πόλης σαν το Αγρίνιο και σε μια εποχή που ακόμα και ο… ΟΑΕΕ που θέλει ένα μισθό εισφορά για υπηρεσίες που δεν παρέχει, στέλνει ειδοποιητήρια και απειλεί!

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.