Δευτέρα, 1 Μαρτίου, 2021

Ο Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Σταύρος Δήμας πιθανότατα θα προταθεί από την Κυβέρνηση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Δήμας συναντήθηκε πριν λίγο με τον πρωθυπουργό και αναμένονται άμεσα ανακοινώσεις. Μεταξύ άλλων ο κ. Δήμας έχει διατελέσει  υπουργός Εξωτερικών και  Επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν καθώς και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

1C436440D0E5380515A6A6FFFCAD5157Νεότερη ενημέρωση-in.gr:

Σαμαράς: Ο Σταύρος Δήμας υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας

Την κοινή απόφαση του ιδίου και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να προτείνουν ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα, ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς το μεσημέρι της Τρίτης.
Όπως είπε, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έως το τέλος του μήνα, θα καθαρίσουν τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας και η χώρα θα είναι έτοιμη να συζητήσει για την μετά το μνημόνιο εποχή.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα είναι η καλύτερη, καθώς πρόκειται για πρόσωπο που ενώνει και εμπνέει. Σημείωσε, δε, ότι θα είναι υποψήφιος και για τις τρεις ψηφοφορίες.
Με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα θα είναι πλέον σταθερή πολιτικά και οικονομικά, κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τσίπρας: Το νέο έτος θα φέρει λαϊκή κυριαρχία
Ως παραδοχή πολιτικού αδιεξόδου της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ το μεσημέρι της Τρίτης, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η εξέλιξη είναι θετική, καθώς το νέο έτος θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ισοδυναμεί με επίσπευση των διαδικασιών για λαϊκή ετυμηγορία. Είναι μια θετική εξέλιξη, γιατί επιτέλους σήμερα, γνωρίζουμε την ημερομηνία – σταθμό, που θα τερματιστεί η καταστροφική δράση των μνημονίων» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Έχουμε κάθε λόγο να ευχόμαστε: “Ευτυχές το νέο έτος”. Γιατί το νέο έτος θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εκκίνηση των διαδικασιών προεδρικής εκλογής, με την πρώτη ψηφοφορία να διενεργείται στις 17 Δεκεμβρίου.

Βενιζέλος: Ο Στ.Δήμας ο καταλληλότερος διάδοχος του Κ.Παπούλια
Ο πρόεδρος της κυβέρνησης και αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην επιλογή του Σταύρου Δήμα ως υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι είναι ο καταλληλότερος διάδοχος του Κ.Παπούλια και ότι «μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του ρυθμιστή του πολιτεύματος, του εκπροσώπου της εθνικής ενότητας, του συμβόλου της συναίνεσης».

 stavrosΠοιος είναι ο Σταύρος Δήμας

Ο Σταύρος Δήμας είναι ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε το 1941 στην Κλένια του νομού Κορινθίας. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Την περίοδο 1968-1975 εργάσθηκε στη Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Το 1975 ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Το διάστημα 1981-1986 ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Το 1986 εξελέγη ομόφωνα πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου (ΟΚΕ) Οικονομικών της ΝΔ.
Στις 8 Δεκεμβρίου 1989, στις εκλογές που διεξήγαγε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και μία εβδομάδα αργότερα, η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής τον εξέλεξε πέμπτο, με 34 ψήφους, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.
Στις 25 Ιουλίου 1991, ενώ συνόδευε τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο επίσημο ταξίδι του στην πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ξαφνικά ότι παραιτείται από υπουργός Βιομηχανίας. Τα αίτια της παραίτησης, τα οποία δεν αποσαφηνίστηκαν από τον ίδιο, αποδόθηκαν από το σύνολο του Τύπου σε φραστικό επεισόδιο που είχε με τη σύζυγο του πρωθυπουργού κ. Μαρίκα Μητσοτάκη. Η παραίτηση υπεβλήθη και τυπικά στις 27 Ιουλίου -είχε ήδη γίνει αποδεκτή από τον πρωθυπουργό την προηγούμενη ημέρα- ενώ τα καθήκοντα του υπουργού Βιομηχανίας ανατέθηκαν προσωρινά από τις 29 Ιουλίου στον υφυπουργό Β. Μαντζώρη.
Στις 11 Νοεμβρίου 1993, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τρεις ημέρες αργότερα, ανέλαβε γραμματέας της Γραμματείας Προγράμματος του κόμματος.
Στις 24 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο της Nέας Δημοκρατίας, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 10 Μαΐου εξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος (πρώτος με 89 ψήφους).
Στις 24 Νοεμβρίου 1994, εξελέγη πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΟΚΕ) της ΝΔ για θέματα σχετικά με την Εθνική Οικονομία.
Τον Ιανουάριο του 1995, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ ορίστηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) του κόμματος.
Στις 23 Μαρτίου 1997, στο 4ο Συνέδριο της ΝΔ εξελέγη εκ νέου μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στις 2 Απριλίου του ίδιου έτους, επανεξελέγη διά βοής γραμματέας της ΚΟ του κόμματος.
Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων, στη θέση της Άννας Διαμαντοπούλου, η οποία παραιτήθηκε, ενώ από τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου ανέλαβε υπεύθυνος για θέματα περιβάλλοντος.
Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος. Το Νοέμβριο του 2011 ορκίστηκε υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας του Λουκά Παπαδήμου.

Διετέλεσε:

 • Υφυπουργός Συντονισμού (28/11/1977-10/05/1980)
 • Υπουργός Εμπορίου (10/05/1980-11/10/1980)
 • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (11/10/1980-17/09/1981)
 • Υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου (17/09/1981-21/10/1981)
 • Υπουργός Γεωργίας (02/07/1989-12/10/1989)
 • Υπουργός Γεωργίας (23/11/1989-13/02/1990)
 • Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (11/04/1990-29/07/1991)
 • Υπουργός Εξωτερικών (11/11/2011-17/05/2012)

Είναι παντρεμένος με την Άλκηστη Κοντού κι έχουν δυο γιους και μία κόρη.

Newsroom ΔΟΛ

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Γιωργος Κ.

  Αφού έφαγε τα σκαμπίλια του απ΄τη μακαρίτισσα τη Μαρίκα, τον παραίτησε από Υπουργό στο αερόπλανο.. μας τον μοστράρουν και για Πρόεδρο Δημοκρατίας.. Σα δε ντρέπονται…

 2. antikeimenikos

  @Γιώργος Κ
  Ευτυχώς το κόμμα σου πρότεινε τον ΚΑΝΕΝΑΝ… Έντιμος και σωστός, η ασφαλέστερη επιλογή…

  Αλλά και το Θεό τον ίδιο να πρότειναν δε θα το στηρίζατε, οπότε τι ασχολείσαι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.