Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Πάτρα υπό προϋποθέσεις βλέπουν και οι φοιτητές…

Πάτρα υπό προϋποθέσεις βλέπουν και οι φοιτητές…

κατάληψη-πανεπιστήμιο2Mέσω των συνελεύσεων τους οι φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων κλήθηκαν σήμερα να πάρουν θέση στο κάλεσμα της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου της Πάτρας για μεταφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Και το συμπέρασμα των συνελεύσεων είναι πως ανταποκρίνονται θετικά στα κελεύσματα της Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, θέτωντας παράλληλα και τους δικούς τους όρους. Ουσιαστικά η μεθόδευση της Πρυτανείας της Πάτρας μέχρι τώρα επιτυγχάνει το σκοπό της θέτοντας απόλυτα στο κάδρο το ζήτημα της μεταφοράς και κάνοντας μέτωπο με τους φοιτητές και τους καθηγητές των τμημάτων του Αγρινίου.
Από μόνη της αυτή η εξέλιξη είναι δυσάρεστη για το Αγρίνιο καθώς το ζήτημα τίθεται πλέον στη βάση που επιθυμεί η Πάτρα.
Σύμφωνα με όσες πληροφορίες συνέλεξε το agrinionews.gr oμόφωνα σχεδόν 250 φοιτητές του Tμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων ενέκριναν τη μεταφορά στην Πάτρα.Παρομοίως και 200 φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων. Οι  φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που δεν ψήφισαν συζήτησαν επίσης στη βάση της μεταφοράς στην Πάτρα.
Οι φοιτητές των τμημάτων συζήτησαν για τις προτεραιότητες που θα θέσουν στην Πρυτανεία στοχεύοντας με την μεταφορά να λυθούν τα προβλήματά τους και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.  Θα ζητήσουν ωστόσο δεσμεύσεις από την Πρυτανεία  ώστε να δώσουν την τελική συνηγορία για τη «μετακόμιση» τους. Μεταξύ των αιτημάτων η πλήρης φοιτητική μέριμνα, η διασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και αυτονομία των τμημάτων τους.
Σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι σημερινές εξελίξεις. Το Αγρίνιο  πλέον θορυβημένο τις παρακολουθεί ενώ ο δήμαρχος και η αντιπεριφερειάρχης όπως και βουλευτές έχουν ζητήσει από τον υπουργό να πάρει θέση και να σταματήσει τις μεθοδέυσεις. Εξάλλου ο  Δήμαρχος Aγρινίου έχει ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας ενώ έχει συγκαλέσει σύσκεψη για τις 24/3/2015 και ώρα 19.00 με τη συμμετοχή των βουλευτών του νομού, στο Δημαρχείο Αγρινίου. Επίσης η αντιπεριφερειάρχης Χρ. Σταρακά αύριο θα συναντήσει φοιτητές.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρξει και μια επίσημη και ακριβής ενημέρωση από τους ίδιους τους φοιτητές για το ποιες είναι οι θέσεις τους για το θέμα της μεταφοράς.Θυμίζουμε πως προ ημερών οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων ΔΕΑΠΤ-ΔΠΦΠ του Αγρινίου δημοσιοποίησαν ανακοίνωση προτείνοντας κινήσεις που θα δημιουργούσαν τις βάσεις για την εδραίωση των τμημάτων στο Αγρίνιο και την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

16 Σχόλια

 1. ΠΑΝΕ-6

  ΕΧΕΙ ΠΙΚΡΑΘΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ. ΟΛΟΙ ΕΞΩ ΑΥΤΟ ΣΥΖΗΤΑΝΕ. ΑΝΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

 2. Aιτωλοακαρνάν

  Εγώ, λέω να μετακομίσουμε όλοι Πάτρα υπό προϋποθέσεις, επειδή το βλέπουν οι φοιτητές …

  Ελπίζω, να κοπούν τα αστειάκια και τα μεθοδευμένα γιουρούσια από τον ίδιο τον Υπουργό. Και οι τής Πάτρας να φροντίσουν το συντομότερο δυνατόν για τα τμήματα, όπως τόσα χρόνια ανελλιπώς γινόταν …

  Άιντε …

 3. ΣΠΥΡΟΣ-ΑΓΡΙΝΙΟ

  Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ…ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ Τ’ΑΛΑΜΠΕΗ

 4. antikeimenikos

  Είναι παράλογο οι φοιτητές και οι καθηγητές να αποφασίζουν για το που θα βρίσκονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου και εξηγώ:

  Αν αύριο ανοίξει μία αντίστοιχη κουβέντα σε όλα τα περιφερειακά ΤΕΙ και ΑΕΙ, τότε η κατάληξη θα είναι η ίδια. Προφανώς, όλοι θέλουν να βρίσκονται κοντά στον τόπο καταγωγής τους και στις μεγάλες πόλεις, αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι το κριτήριο.

  Αντίστοιχα, αν αύριο ρωτήσει κανείς ένα γιατρό της παραμεθορίου αν θέλει να πάρει μετάθεση σε μία μεγάλη πόλη, η απάντηση θα είναι θετική. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κλείσουν τα ιατρικά κέντρα στην παραμεθόριο.

  Άλλα θα πρέπει να είναι τα κριτήρια και με βάση αυτά να δούμε πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση…

 5. Aιτωλοακαρνάν

  Βίκυ, τα “επιχειρήματά” σου σκοτώνουν μύγες …

  Να πω μήπως καλό …πτυχίο;

 6. ΠΑΝΕ-6

  TA ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ CAMPUS,EΣΤΙΕΣ Κ.Τ.Λ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ.

 7. ΓΙΩΡΓΟΣ

  Η μεταφορά παρουσιάζεται σαν μαγική λύση, όμως για να δούμε θα λύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει καινούργια;

  Από τα “Φοιτητικά Νέα”:

  Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού και Μηχανικών ΗΥ και η Γραμματεία Πάτρας του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλούν σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 11:00 ενάντια στην υποχρηματοδότηση και στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολές.

  Στην κινητοποίηση θα κατατεθούν τα αιτήματα των φοιτητών στους Προέδρους των Τμημάτων που θα βρίσκονται την ίδια ώρα σε συνάντηση με την Πρύτανη.

  Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

  Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα και με άξονα τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στις σχολές τους καλούμε όλους τους φοιτητές να συμμετέχουν στην κινητοποίηση!

  Κλιμακώνουμε τη δράση μας με συλλαλητήριο Φοιτητικών–Σπουδαστικών Συλλόγων ΑΕΙ-ΤΕΙ την Τρίτη 24 Μαρτίου και ώρα 19:00 από την Πλατεία Γεωργίου.

  Διεκδικούμε:
  •—
  •Άμεσα να ενισχυθεί ο Προϋπολογισμός του Ιδρύματος στα επίπεδα του 2010!
  •Επαρκή κρατική χρηματοδότηση ΤΩΡΑ που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων!
  •Έκτακτη χρηματοδότηση σε όλα τα Τμήματα για να να μην κόβεται κανένα μάθημα, κανένα εργαστήριο λόγω υποχρηματοδότησης!
  •Έξω οι εταιρίες και οι εργολάβοι από το Πανεπιστήμιο!
  •Αποκλειστικά δωρεάν σπουδές! Ούτε ευρώ για σίτιση-στέγαση-μετακίνηση-βιβλία-αναλώσιμα!
  •Να καταργηθεί ο νόμος-πλαίσιο! Ούτε σκέψη για Σχέδιο Αθηνά 2!
  •Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού για την κάλυψη όλων των μαθημάτων και των εργαστηρίων!
  •Να λυθεί το κτιριακό πρόβλημα! Άμεσα να ανεγερθούν κτίρια με ευθύνη του κράτους!
  •Να εξασφαλιστεί δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους φοιτητές και σπουδαστές.
  •Να δίνονται όλα τα βιβλία στους κατατακτήριους φοιτητές!
  •Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων!

 8. Φοιτητήηηζζ

  Αυτή η πόλη δεν αγάπησε ποτέ τους φοιτητές, ούτε νοιάστηκε για αυτούς…
  οι κάτοικοι μόνο για τα φράγκα (ενοίκια κλπ) που θα χάσουν κάθονται και κλαίγονται…
  δεν είδα κανέναν να διαμαρτύρεται για τη λέσχη ή για τις ανύπαρκτες εστίες…
  Πάτρα ολοταχώς!

 9. LP

  Επιτέλους πρέπει να ακουστούν και οι φοιτητές. Ας ρωτήσουν κι εμάς τους γονείς τι περνάμε. Πρέπει οποσδήποτε να δουν σοβαρά την μεταφορά τους στην Πάτρα. Τα παιδιά είναι εγκαταλελημένα στο Αγρίνιο. Η μετονομασία της σχολής δεν γίνεται, παρόλο που το 85% των μαθημάτων (ΔΠΦΠ) είναι ίδιο με τους Μηχανικούς. Η φοιτητική εστία δεν λειτουργεί και όταν λειτουργεί, τα παιδιά τρώνε καθε μέρα λάχανο-καρότο και κάτι νερόβραστα φαγητά. Το γελείο είναι να δείτε το πρόγραμμα διατροφής που έχουν αναρτήσει “ριγκατόνι τέσσερα τυριά – σουβλάκι χοιρινό με πατάτες τηγανητές, πίτσα” και πολλά άλλα εδέσματα τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στα παιδιά. Αυτοί κι αν βαφτίζουν “το κρέας ψάρι”. Μήπως πρέπει να το δει ο κος Μπαλτάς το θέμα και από την πλευρά των φοιτητών-γονιών και όχι μόνο από τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας. Επιτέλους με αυτήν τη ψηφοθηρία !!!!

 10. Enzo

  καταρχας οι φοιτητες δεν μπορουν να κρινουν αν ενα πανεπιστημιο χρειαζεται μεταφορα ή οχι, φοιτητες ειναι, δεν τους πεφτει λογος. αν θελουν ερχονται αν θελουν φευγουν πανε αλλου. δεν ειναι μανατζερ.

 11. Φοιτητήηηζζ

  Καλά τα λέει ο LP όσο για τον Enzo μάλλον δεν έχει πάει Πανεπιστήμιο για να λέει αν οι φοιτητές μπορούν να κρίνουν για το ίδιο Πανεπιστήμιο στο οποίο φοιτούν χαχα το ακούσαμε και αυτό…φυσικά και θα πρέπει να έχουμε άποψη και αυτή θα πρέπει να ακουστεί…δεν βγήκαμε ποτέ να ζητήσουμε κάτι παράλογο…(φαΐ, στέγαση, ποιότητα σπουδών, εργασιακά δικαιώματα…χμμ πολύ απλά ακούγονται)
  Οι περισσότεροι φοιτητές δεν διάλεξαν Αγρίνιο, (πολλοί δεν ξέρανε ούτε που βρίσκεται στον χάρτη πριν έρθουν)…το αντικείμενο διάλεξαν πχ δεν υπάρχει άλλη παρόμοια σχολή σαν το ΔΕΑΠΤ
  Εστίες πουθενά, φαΐ χάλια, εγκαταστάσεις…άστα να πάνε…δηλαδή επίπεδο πολύ χαμηλό…
  Και στην τελική γιατί να μείνει το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο???…τι άλλο μας παρέχει σαν πόλη???
  Υστερεί σοβαρά σε Πολιτιστικά, αθλητικά, ψυχαγωγικά και πολλά άλλα θέματα…
  Δεν θα πρέπει να ανοίγουν όπου νά’ναι τα πανεπιστήμια…
  Πάτρα λοιπόν και βλέπουμε….

 12. panos

  “Σύμφωνα με όσες πληροφορίες συνέλεξε το agrinionews.gr oμόφωνα σχεδόν 250 φοιτητές του Tμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων ενέκριναν τη μεταφορά στην Πάτρα.Παρομοίως και 200 φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων”

  Λυπάμαι αλλά παραπληροφορείτε τον Κόσμο!!!!
  Απ’ όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω οι φοιτητές απέστειλαν πλήρη επιστολή. Εκεί περιγράφεται σαφώς ότι οι φοιτητές θα πάνε στην Πάτρα ή θα παραμένουν στο Αγρίνιο αν και εφόσον ικανοποιηθούν τα βασικά αιτήματα που είναι :
  1. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΤΑ
  2. ΣΤΕΓΑΣΗ
  3. ΣΙΤΙΣΗ
  4. κ.α

 13. Enzo

  φοιτητη δεν σου πεφτει λογος που θα παει το πανεπιστημιο, ειπαμε αν θες ερχεσαι αν θες φευγεις και απο το Αγρινιο.
  και μιας και τα λεμε επρεπε να κλεισουν την γαλακτομικη σχολη στα Γιαννενα μετα απο το συμβαν αφου φανηκαν αναξιοι οι εκει δειυθυνταδες και να την φερουν στο Αγρινιο, εχουμε και εδω κοπαδια και καμπους. ειχε την ατυχια το Αγρινιο να βρεθει αναμεσα σε Πατρα, Γιαννενα και ψαρομυαλους. “βαρατε” προς ολες τις κατευθυνσεις Αγρινιωτες.ξεσηκωθειτε!

 14. antikeimenikos

  Για να πούμε και 2 αλήθειες…

  Οι καθηγητές θέλουν να πάνε στην Πάτρα για τους ίδιους λόγους που ένας γιατρός θέλει να βρίσκεται σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και όχι σε ένα επαρχιακό ιατρικό κέντρο.

  Οι φοιτητές θέλουν να πάνε Πάτρα γιατί έχει καλύτερη φοιτητική ζωή. Όλοι έχουμε κάνει φοιτητές και ξέρουμε πως σκέφτονται.

  Αν φύγουν οι σχολές δε θα αλλάξουν ούτε επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε θα βρουν πιο εύκολα μετά δουλειά οι φοιτητές στο αντικείμενό τους. Εκτός και αν πιστεύουν ότι η Πάτρα έχει χαμηλότερη ανεργία από το Αγρίνιο…

  Τα θέματα σίτισης και στέγασης θα πρέπει να λυθούν προφανώς, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως πχ 250 φοιτητές σε ένα τμήμα νομίζουν ότι θα γίνουν δεκτοί στις φοιτητικές εστίες της Πάτρας… Πληρούν όλοι τα κριτήρια;
  Τέτοια θέματα μπορούν να λυθούν από τους τοπικούς φορείς και το υπουργείο αν υπάρχει καλή θέληση.
  Από που βγήκε το συμπέρασμα ότι στην Πάτρα το μενού της εστίας είναι καλύτερο από το Αγρίνιο; Και αν ισχύει αυτό, δεν μπορεί να βελτιωθεί στο Αγρίνιο; Τόσο δύσκολο είναι;

 15. Aθανασία

  Οι κάτοικοι κάθε φορά που τείθεται θέμα για το Πανεπιστήμιο τότε θυμούνται ότι υπάρχει. Πού είναι η συνεργασία φορέων της πόλης με το Πανεπιστήμιο; Τα παιδιά είναι τα μόνα που δεν φταίνε. Ζει όλη η πόλη απ΄τα ενοίκια τα μπαράκια και τις καφετέριες που τις γεμίζουν οι φοιτητές, οι οποίοι πολλές φορές εργάζονται “μαύρα” σε αυτούς τους χώρους. Ποιά είναι η μέριμνα για τους φοιτητές? υπάρχει Λέσχη με κανονικό φαγήτό που να είναι ανοιχτή ; Κι οταν είναι τί σερβίρει; έχει γίνει ποτέ αιφνιδιαστικός έλεγχος; υπάρχει στην πόλη εστία για να μένουν οι φοιτητές ; έχουν ανατεθεί ποτέ μελέτες στο Πανεπιστήμιο για την περιβαλλοντική και ιστορική αξιοποίηση της Πόλης, λέτε σε άλλο αρθρο “ανεπιθύμητοι βουλευτές αν φυγει το πανεπιστήμιο,” Τα Πανεπιστήμια ειναι για να ανοιγουν ορίζοντες των φοιτητων και των κατοικων των πολεων , να γίνονται συνεργασίες με τους κατοίκους στην αναβάθμιση των περιοχών κι όχι χώροι δοσοληψιών και εξαργύρωσης ψηφων.

 16. new air

  Τελικά σε αυτή την χώρα ποιος δημιουργεί πολιτική για τα πανεπιστήμια της Ελλάδας;και ποιο είναι το πρέπων…. νομίζω ότι η εκάστη κυβέρνηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο και όχι οι φοιτητές που είναι μαθητές, αλλά ούτε κάποιοι πρύτανις που πιθανόν να εξυπηρετούν συμφέροντα πόλεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.