Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

Παλεύουν μόνοι τους

Παλεύουν μόνοι τους

οι αθλητές της Ελληνορωμαϊκής Πάλης του Ερασιτέχνη Παναιτωλικού

Οι αθλητές της Ελληνορωμαϊκής Πάλης του Ερασιτέχνη Παναιτωλικού υπό αντίξοες συνθήκες, χωρίς υποδομές και χωρίς υποστήριξη φέρνουν διακρίσεις και μετάλλια στην πόλη… Αλλά μέχρι πότε;

 Πάλη: αρχαίο ολυμπιακό άθλημα, στο οποίο δυο άνδρες πάλευαν και ο δυνατότερος στεφόταν νικητής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον νικητή της πάλης, σπουδαιότερο όλων, αυτός είναι και ο λόγος που στο αρχαίο ολυμπιακό πένταθλο, ο τελικός νικητής ήταν ο νικητής του 5ου στη σειρά αγωνίσματος, της πάλης.

Τι συμβαίνει όμως με το πιο «Ελληνικό» άθλημα σήμερα; Γνωστό είναι πλέον το υπό συζήτηση θέμα της κατάργησης του από τους Ολυμπιακούς αγώνες, το σήμα κατατεθέν της αρχαίας Ελλάδας όπου ένα άθλημα όπως η πάλη είχε κυρίαρχο ρόλο, για λόγους… χαμηλής τηλεθέασης! Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αν τελικά κλείσει προς την κατεύθυνση αυτή, μετά και από τους Ολυμπιακούς του 2016,η Ελληνορωμαϊκή πάλη δεν θα υπάρχει πια σαν Ολυμπιακό άθλημα. Η πάλη όμως και όσα προσφέρει σε ψυχή και σώμα στους αθλητές της, δεν έχει χαθεί, ειδικά όσο υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με μεράκι.

Παράδειγμα στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου αποτελεί η ομάδα Ελληνορωμαϊκής Πάλης του Ερασιτέχνη Παναιτωλικού που υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθεί να ανταπεξέλθει στηρίζοντας τα όνειρα των νέων που το άθλημα αυτό είναι για πολλούς από αυτούς η ίδια τους η ζωή. Από τότε που η ομάδα έφυγε από το γήπεδο του Παναιτωλικού όπου στεγάζονταν, ο προπονητής της κ. Θεοδωρόπουλος έψαξε αλλού στέγη για τις προπονήσεις των αθλητών του. Και τη βρήκε στο κλειστό γυμναστήριο του 4ου Λυκείου Αγρινίου. Όπως είναι φυσικό οι συνθήκες της προπόνησης όχι μόνο οι ιδανικές δεν είναι αλλά τα προβλήματα είναι τόσα, που αναγκάζουν τον κ. Θεοδωρόπουλο χαρακτηριστικά να δηλώνει στο «Γ»: πως «αντέχουμε μόνο και μόνο επειδή είμαστε μαθημένοι στη φτώχεια!» συμπληρώνοντας φυσικά πως η οικονομική κατάσταση της ομάδας αυτή τη στιγμή είναι άθλια.

Οι 30 (όλων των ηλικιών) αθλητές της ελληνορωμαϊκής πάλης, προπονούνται στον ίδιο χώρο που γυμνάζονται τα παιδιά του Λυκείου και σε πολλές περιπτώσεις οι φθορές και τα προβλήματα αυτής της συστέγασης είναι αναπόφευκτα. Η 40 και πλέον ετών παλαίστρα στην οποία γίνεται η προπόνηση τους για παράδειγμα, μετά από πρόσφατο αυτοσχέδιο χορευτικό των παιδιών του σχολείου πάνω της (το γνωστό Harlem shake για να ακριβολογούμε) με δυσκολία πια αντέχει τις προπονήσεις. «Η παλαίστρα υπάρχει ακόμα λόγω συντήρησης που γίνεται από εμάς τους ίδιους. Και κούκλες-ανθρώπινα ομοιώματα που υπάρχουν για τις προπονήσεις μας είναι και εκείνες 50 χρόνων σήμερα και η κατάστασή τους όπως είναι λογικό πολύ κακή» τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Σοβαρό πλήγμα για την ομάδα και η πλημμύρα στον χώρο των προπονήσεών τους πριν από περίπου έναν μήνα λόγω κάποιων παραθύρων που από αμέλεια έμειναν ανοιχτά με την βροχή να εισχωρεί στο κλειστό γυμναστήριο έχοντας ως αποτέλεσμα να χάσουν οι αθλητές ώρες από την προπόνησή τους προσπαθώντας να επαναφέρουν τον χώρο στην προτέρα κατάσταση.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος δήλωσε σχετικά με το συμβάν πως το χειρότερο ήταν ότι τα στρώματα της παλαίστρας τράβηξαν κυβικά νερού με αποτέλεσμα μέσα στην μέση της αγωνιστικής περιόδου το τμήμα να μείνει χωρίς στέγη και η παλαίστρα να καταστραφεί! «Αθλητές που εκπροσωπούν τη  χώρα μας σε διεθνή πρωταθλήματα και το Αγρίνιο σε πανελλήνια πρωταθλήματα, με τις σφουγγαρίστρες στα χέρια προσπάθησαν να σώσουν ότι μπορούσε να σωθεί …Δυστυχώς αυτή είναι η μοίρα του αθλητισμού στην Ελλάδα και στο Αγρίνιο ειδικότερα !» δηλώνει ο ίδιος χωρίς να κρύβει την πικρία του. Η ομάδα Ελληνορωμαϊκής Πάλης του Ερασιτέχνη Παναιτωλικού έχει βγάλει αθλητές με διακρίσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο. Και τέτοιους προσπαθεί να συνεχίζει να βγάζει αλλά τα εμπόδια πολλά.

«Μια αθλήτρια πανελληνιονίκης, με διακρίσεις σε Ευρωπαϊκούς Αγώνες Πάλης, έλαβε την 11η θέση στο Ευρωπαϊκό επί δύο χρονιές και αναρωτιόμασταν τι έφταιξε και δεν ανέβηκε στην κατάταξη και τη δεύτερη χρονιά… Την φωτογράφισα την ώρα που σφουγγάριζε το «πνιγμένο» γυμναστήριο και δείχνοντάς της τη φωτογραφία της είπα… Σκέψου που προπονείται η Γερμανίδα και που εσύ… Γι’ αυτό…» Τα λόγια του κ. Θεοδωρόπουλου τα λένε όλα.

Η ομοσπονδία της Πάλης(Ε.Ο.Φ.Π) μάλιστα, έβγαλε την περασμένη Τετάρτη ανακοίνωση που ξεκαθάριζε πως λόγω περικοπών της τάξεως των 500.000.000(!) ευρώ που της έγιναν, οι Έλληνες αθλητές θα πληρώνουν από φέτος οι ίδιοι τα έξοδά τους για τους αγώνες στο εξωτερικό…

Το πρόβλημα της στέγασης των Παλαιστών του Παναιτωλικού μπορεί και πρέπει να λυθεί. Ο κ. Βασίλης Βάρσος, χρόνια αθλητής της πάλης με διακρίσεις στο ενεργητικό του μιλώντας στο «Γεγονός» για το άθλημα που τόσο αγαπά και την κατάσταση της ομάδας του αυτή τη στιγμή είπε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που θέλουμε είναι μόνιμη στέγαση και θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε ο Δήμος να μας την παραχωρήσει… Ο χώρος που τώρα προπονούμαστε μας εξυπηρετεί στα βασικά, δεν είναι όμως δικός μας και εκτός του ότι δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε όπως ακριβώς θα θέλαμε έχουμε πάντα και την ανασφάλεια πως αύριο μπορεί να μείνουμε χωρίς στέγη. Ιδανικό ακόμη θα ήταν η μεταφορά των αθλητών να γίνεται ίσως με κάποιο λεωφορείο του Δήμου, καθώς πλέον οι αθλητές πληρώνουμε μόνοι μας τα έξοδα της μεταφοράς και όχι μόνο, όταν ταξιδεύουμε για τους αγώνες του Πανελληνίου Πρωταθλήματος.»

Φέτος μάλιστα, λόγου του κόστους μεταφορών κάποιοι αθλητές παραλίγο να μην μπορέσουν να παραστούν στους αγώνες και οι συναθλητές τους φρόντισαν δίνοντας ο καθένας από το υστέρημά του, να καλύψουν το κενό. «Και είναι κρίμα γιατί οι Αγρινιώτες Παλαιστές φέρνουν κάθε χρόνο διακρίσεις από το Πανελλήνιο και το όνομα της πόλης ακούγεται» συμπληρώνει ο κ. Βάρσος. Σχετικά με την αξία του αθλήματος για τη ζωή του ο ίδιος δηλώνει: «Είναι η ίδια μου η ζωή. Αν μου κόψεις την πάλη μου κόβεις τη ζωή. Και με τους υπόλοιπους παλαιστές, όχι μόνο στην ομάδα του Αγρινίου αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είμαστε μια οικογένεια. Ο προπονητής είναι για εμάς πατέρας, φίλος και δάσκαλος γιατί μας διδάσκει μέσα από το άθλημα  αξίες, αρχές και ιδανικά. Την ταπεινότητα και τον σεβασμό».

Ταπεινότητα, σεβασμός… Έννοιες που με φόβο τις βλέπουμε να ξεθωριάζουν στη σημερινή Ελληνική πραγματικότητα και που με κάθε τρόπο πρέπει να τις διαφυλάξουμε και να προάγουμε τον αθλητισμό μας με άξονα αυτές γιατί όπως δήλωσε και ο κ. Θεοδωρόπουλος «Η κατάσταση του αθλητισμού στην Ελλάδα του σήμερα είναι καθρέφτης της χώρας αυτή τη στιγμή…»

Μαρίνα Ζαρκαβέλη-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΕΓΟΝΟΣ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.