Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Παπουτσής: πρώτα αποφασισε και τώρα κάνει λόγο για διάλογο!

Παπουτσής: πρώτα αποφασισε και τώρα κάνει λόγο για διάλογο!

Είτε αγνοεί, είτε αδιαφορεί για τις σφοδρές αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Μάριο Σαλμά αναφορικά με το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών που προωθεί η Κυβέρνηση στο στρατόπεδο Ψαρογιάννης στη θέση Άγριλος κοντά στη Στάνου Αμφιλοχίας.
Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα που διακίνησαν κυβερνητικοί παράγοντες περί «παγώματος» της απόφασης ο υπουργός εμμένει στη δημιουργία του Κέντρου και δείχνει να μην έχει λάβει καθόλου υπόψη του την πλούσια επιχειρηματολογία κατά της δημιουργίας του, την οποία εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του Νομού στον υφυπουργό Μανώλη Όθωνα. Δεν δείχνει παράλληλα να λαμβάνει υπόψη του τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί η αναφορά του πως «θα επιμείνουμε στο διάλογο, στη συνεννόηση, θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις» όταν είναι γνωστό ότι πήρε την απόφαση χωρίς ίχνος διαλόγου ούτε καν με τους συναδέλφους του κυβερνητικούς βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας.
Στην απάντηση προς τον Μάριο Σαλμά -από την οποία προκύπτει ότι ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής είτε αγνοεί είτε αδιαφορεί για τις παραμέτρους της υπόθεσης- αναφέρεται:

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Μ. Σαλμάς σας γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τη μη μόνιμη μετανάστευση. Η ανυπαρξία μέχρι πρότινος ενός εθνικού σχεδίου, δημιούργησε μια αφόρητη κατάσταση στη χώρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εύλογες διαμαρτυρίες και να δημιουργούνται δυσμενή σχόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αναζητήθηκαν χώροι, ιδίως στρατοπέδων, μακριά από οικιστικές περιοχές, προκειμένου να δημιουργηθούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Κέντρα Κράτησης παράνομων αλλοδαπών, τα οποία θα αποτελέσουν ανασχετικό παράγοντα για χρησιμοποίηση της χώρας μας, ως χώρας «TRANSIT» για τη μετάβαση αυτών προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ήδη, ανακοινώσαμε, πρόσφατα (19-05-2011), τη δημιουργία συγκεκριμένων χώρων Πρώτης υποδοχής και χώρων κράτησης παράνομων αλλοδαπών στην Περιφέρεια Αττικής, στις περιοχές του Έβρου και του Βορείου Αιγαίου και στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, όπως και στην περιοχή Στάνος Αιτωλοακαρνανίας. Με τη δημιουργία των ανωτέρω Κέντρων θα επιλυθεί τα μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας που είναι η δημιουργία νέων προτύπων ως προς τις συνθήκες κράτησης Κέντρων, ικανών να αυξήσουν σημαντικά τη χωρητικότητά τους σε θέσεις αλλοδαπών για τους οποίους εκκρεμεί έκδοση διοικητικής ή δικαστικής απόφασης.
Παράλληλα, παρουσιάζουμε όλο το σχέδιο για τη δημιουργία των εν λόγω κέντρων ταυτόχρονα για να δείξουμε ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιβαρύνουμε καμία περιοχή ξεχωριστά. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά τα διαθέσιμα κέντρα, τα οποία προβλέπονται για όλη τη χώρα, στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας. Το κάνουμε με αυτό τον τρόπο γιατί η προηγούμενη προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχε επειδή ακριβώς προσπάθησαν μεμονωμένα να παρουσιάζουν ξεχωριστά κέντρα σε διαφορετικές πόλεις.
Και το αποτέλεσμα ήταν οι τοπικές κοινωνίες να θεωρούν ότι επρόκειτο η επιλογή της δικής τους περιοχής να είναι η μοναδική, ενώ δεν ισχύει αυτό. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή μια συνολική προσπάθεια για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που αφορά το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, πρέπει να σημειώσουμε, ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια διαλόγου και συνεννόησης και σε αυτή την κατεύθυνση εμείς θα κινηθούμε χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση. Θα επιμείνουμε στο διάλογο, στη συνεννόηση, θα βρούμε τις καλύτερες λύσεις. Αλλά το πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε. Άλλωστε, η Ελλάδα δεν θα είναι αξιόπιστη στην Ε.Ε., εάν την ώρα που ζητά να μοιραστεί το βάρος της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης με τα άλλα κ-μ, εδώ στη χώρα μας οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στη συνεργασία.
Βεβαίως, δεν θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αν δεν έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση και χωρίς αγκυλώσεις, με νέο πνεύμα, με νέα προσέγγιση των τοπικών κοινωνιών, των πολιτών. Μα πάνω απ’ όλα της τοπικής αυτοδιοίκησης που πρέπει και εκείνη να αντιληφθεί και να αγκαλιάσει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, που είναι εθνική προσπάθεια.
Τέλος, μεταξύ άλλων, για το θέμα της δημιουργίας των ΚΕ.Π.Υ. μεταναστών κλπ ενημερώσαμε την Εθνική Αντιπροσωπεία την 02-06-2011, κατά τη συζήτηση της 919/30-05-2011 επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

διαβάστε εδώ την Ερώτηση του Μάριου Σαλμά

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.