Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Πιο δυνατά παίζει σήμερα η Αυγή τις απεργίες…

op

Τι έμεινε από τις χτεσινές κινητοποιήσεις ή μάλλον από τις προσδοκίες που είχαν σχηματιστεί στο μυαλό κάποιων για τις κινητοποιήσεις αυτές; Προσωπικά μου έμεινε η φάτσα της Ζωής να γελάει με την αυταρέσκεια κάποιου που δεν είχε ποτέ βιοποριστικό άγχος και μπορεί να μιλάει για ελικόπτερα και Αργεντινές. Αν υποθέτει ότι ο Τσίπρας θα φύγει με ελικόπτερο, έχοντας αποτύχει να σώσει τη κατάσταση μετά από τις οβιδιακές του μεταμορφώσεις, θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλακτική με την δική της κατάληξη. Ειδικά αν έχει κανένα ρόλο στην εποχή που θα ακολουθήσει την κατάρρευση που περιμένει από τον Τσίπρα. Με άλλα λόγια, οι προτάσεις που ποτέ της δεν έκανε, αφήνοντας χώρο μόνο για πατριωτικά τσιτάτα, ίσως την καταστήσουν εκείνη πολύ περισσότερο «ελικοπτεράτη» αν μας συμβεί αυτό που εύχεται εδώ και πολύ καιρό.

Επανερχόμαστε στις χτεσινές κινητοποιήσεις. Φυσικά και χρειάζεται να διαδηλώνεις κάποιες φορές, φυσικά και πρέπει να δείχνεις οργή και δυσαρέσκεια αν πιστεύεις ότι σε αδικεί η Πολιτεία. Εδώ όμως έχουμε παρεξηγήσει κάποια πράγματα. Πιστέψαμε προοδευτικά ότι ο άνθρωπος βελτιώνει τη ζωή του όχι με την γνώση, το μεράκι, τη δουλειά, το κίνητρο που μπορεί να του δώσουν οι δικοί του άνθρωποι αλλά με την υποβολή αιτημάτων στο δρόμο καθ’ εκάστην και την απαίτηση προς κάποιο μεγάλο αφεντικό να μας δώσει αυτά που μας έχει υποσχεθεί για να τον έχουμε «πάνω».

Χτες, σε μια από τις δύο συγκεντρώσεις που ήμουν, άκουγα τον ομιλητή να λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να βγαίνουν σε σύνταξη στα 55 όλες, ανεξαρτήτως ενσήμων, ειδικότητας, παιδιών ή άλλων κριτηρίων. Ρώτησα επίτηδες έναν διπλανό μου «στα 55 είπε;». «Ναι», μου απαντάει, «στα 55». «Σίγουρα μωρέ παιδάκι μου;», ρωτάω, «δεν είναι λίγο νωρίς; Άμα είσαι μάνα συνταξιούχος στα 55 και φύγει το παιδί για σπουδές μπορεί και να πέσεις στα χάπια, έτσι δεν είναι;». Δεν φάνηκε να συμμερίζεται τη θέση μου ούτε να το βρίσκει πολύ αστείο. Με κοίταζε σαν εξωγήινο και το βλέμμα του είχε και λίγο από συμπόνοια. Σου λέει «τι καραγκιόζης είναι αυτός που δεν ξέρει το ταξικό του συμφέρον;»… Μετά άκουσα από τα μεγάφωνα ότι οι μισθοί πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από το 2009 άμεσα και κατάλαβα ότι κακώς κάνω καλαμπούρι, είναι σοβαρά τα πράγματα.

Ειλικρινά δεν θέλω να μπλέξω με το πως παρουσιάστηκαν τα γεγονότα. Όποιος έχει κρίση και μάτια βλέπει ποιόν πρέπει να διαβάζει και να παρακολουθεί για να μάθει την αληθινή διάσταση των πραγμάτων. Αν θες να πιστέψεις ότι οι παρακρατικοί διαλύουν τις πορείες, πίστεψέ το, αν θες να πιστέψεις ότι μπορείς να ζήσεις σε μια κοινωνία όπου όλη μέρα θα διαδηλώνεις και δεν θα σπάσεις ποτέ τίποτε, ώστε να μη χρειαστεί μια εξουσιοδοτημένη δύναμη να σε αποτρέψει για το κοινό καλό, είσαι ελεύθερος να το πιστέψεις κι αυτό. Κάποιοι χρησιμοποίησαν μαεστρικά τα κοινώς αποδεκτά σε μια κοινωνία όπου οι πιο πολλοί 30ρηδες δεν έχουν αναλάβει ακόμα ευθύνες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ζούμε για πάντα τη μέρα της μαρμότας. Για να δεις την εικόνα ολόκληρη δεν πρέπει να μείνεις στην Αυγή που σήμερα κάνει λόγο για μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του χώρου που στηρίζει, διότι έτσι πιστεύει ότι πιέζει τον ξένο παράγοντα. Πρέπει να δεις την εφημερίδα του Κουρή να ζητά(πάλι)τους τόκους και τα χρεολύσια των τοκογλύφων πίσω. Κι ας μην έχουμε δώσει ακόμη τόκους και τοκοχρεολύσια!

Στον δρόμο είναι πολλοί δυσαρεστημένοι. Δεν ξέρω τι θα πετύχουν οι αγρότες, δεν ξέρω τι θα πετύχουν οι ναυτικοί. Εδώ έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση που πάει για επενδύσεις στο Σίτι και εντός παίζει τις κουμπάρες πότε με τον ΟΛΠ, πότε με τα αεροδρόμια, πότε με τα τρένα(τρελά κωμικός ο ρόλος του Σπίρτζη). Είναι όμως ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά που επιχειρείται να κεφαλαιοποιηθεί δυσαρέσκεια, οργή και αγανάκτηση με απούσα την αξιωματική αντιπολίτευση και σχεδόν το σύνολο των πολιτικών σχηματισμών που έχει εκλέξει ο κόσμος. Είναι αδύνατον για διαφορετικούς λόγους να παρουσιαστούν στους αγώνες η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και φυσικά η Χ.Α. (Γι’ αυτή την τελευταία, αλήθεια, πέτυχε ή όχι η περιθωριοποίηση του λόγου της από προηγούμενους «φασίστες»; Οι δικαστικές εμπλοκές της την… θέριεψαν ή την ξεδόντιασαν; Τελικά, ποιον βόλευε κάποτε δυνατή;)

Στα παγκόσμια χρονικά πουθενά δεν έχει υπάρξει κύμα δυσαρέσκειας και ανατροπής κυβερνήσεων με σύσσωμη την αντιπολίτευση απούσα. Δεν ξέρω πως περιμένουν κάποιοι ξεσηκωμό και παλλαϊκούς αγώνες με ένα πολιτικό μέτωπο κινητοποιήσεων(ΠΑΜΕ) στο δρόμο, ένα κόμμα που έμεινε εκτός Βουλής(ΛΑΕ), μερικά ακόμα που ανιχνεύονται κάτω από το 0,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, όσους αντιεξουσιαστές έχουν απομείνει ορεξάτοι, συν κάποια πατριωτικά σωματεία που ότι προλαβαίνουν κάνουν. Δεν ξέρω αν το θέμα είναι πόσες καφετέριες θα είναι κλειστές από τη στιγμή που το αληθινό ζήτημα είναι ότι οι καφετέριες είναι δυσανάλογα πολλές. Ναι, τα μαγαζιά έχουν πρόβλημα αλλά το απόγευμα άνοιξαν. Για να είναι ανοιχτά όμως διαρκώς πρέπει να παράγεται πλούτος κι όχι να δίνει λεφτά το Δημόσιο. Δικηγόροι και μηχανικοί μπορούν να δώσουν κινηματική δυναμική σε μια χώρα όπου οι συνταξιούχοι είναι τριπλάσιοι από τους επαγγελματίες; Και πως θα εκφραστούν συνδικαλιστικά οι ιδιωτικοί υπάλληλοι μέσα από τα σωματεία τα κομματικοποιημένα των 10 μελών;

Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να ευχηθώ να γίνει κανένα εθνικό ατύχημα/ καταστροφή, όπως εύχονται κάποιοι, για να αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση. Ούτε ο αποκλεισμός του δρόμου από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής μπορεί να με κάνει να ταυτιστώ με τον αγρότη, δίνω τόπο στην οργή για αυτό το 20%-30% που αληθινά έχει πρόβλημα. Αν είναι να αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται όμως χρειάζεται σοβαρή εναλλακτική πρόταση. Και ό,τι έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα δεν είναι πλέον στο τραπέζι.

Υ.Γ. Πώς μπορεί να σε εμποδίζει η βροχή από το να βγεις στο δρόμο όταν εννοείται πως αγωνίζεσαι για την επιβίωσή σου; Τι είναι αυτό που δεν λέγεται; Τι λάθος υπάρχει εδώ;

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Μεγάλη συμμετοχή χτες στην απεργία…
  Μεγάλη και η συμμετοχή και από τους ψεκασμένους του ΌΧΙ που έβγαλαν από τα μπαούλα τα πλακάτ και τα πανό από την εποχή του δημοψηφίσματος και με τα ίδια συνθήματα κατέβηκαν στο δρόμο:

  – Μείωση της φορολογίας και ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ!
  – Μείωση των εισφορών και ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!
  – Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και ΚΑΜΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΟΚΠΗΣΟΥΝ.

  ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ!
  Αφού μπορούν καλά κάνουν… Είναι οι ΙΔΙΟΙ που ψήφισαν Σύριζα να εφαρμόσει το 3ο μνημόνιο και τώρα βγαίνουν στους δρόμους γιατί τους έπεσε βαρύ, ΑΛΛΑ ΠΑΛΙ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ!!

  Η πλειοψηφία των νεοελλήνων είναι ΣΤΗΝ ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ Ή ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ!!

  Καμία ειλικρινής και ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πρόταση δεν πρόκειται να κερδίσει την ψήφο τους.

  Η λύση είναι μία: ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ του κράτους ώστε να καταλάβει και η τελευταία διορισμένη καθαρίστρια στο γραφείο που ξύνεται ότι όταν τα βάζεις με αυτούς που σε πληρώνουν στο τέλος δεν θα πληρωθείς και εσύ!

 2. Γιώργος Κ.

  Πες τε μεταξύ σας παιδιά, έτσι ξεθυμαίνετε καλύτερα. Να είστε καλά, με κάνατε και γέλασα σήμερα, μέσα στη κατήφεια των ημερών….

 3. antikeimenikos

  @Γιώργος Κ.
  Πέρνα από την Κουμουνδούρου να γλείψεις τα αφεντικά σου ψεκασμένε ψηφοφόρε του δόγματος: “θα απειλήσουμε τους δανειστές με Grexit και αυτοί θα μας δώσουν όσα λεφτά ζητήσουμε…”

  Εδώ μέσα δεν τρώμε σανό…

  ΥΓ 1: Σου έχω πει επανειλημμένα να μην αναφέρεσαι σε εμένα γιατί είσαι παντελώς άσχετος, αλλά εσύ συνεχίζεις να τρίβεσαι στην γκλίτσα του τσοπάνη για σφαλιάρες όπως τότε που μας καλούσες να ψηφίσουμε ΌΧΙ να το κάνουμε Κούγκι…

  ΥΓ 2: Θα έπρεπε κάποια στιγμή να καταλάβεις ότι το IQ σου είναι πολύ χαμηλό και ίσως για αυτό κάποια πράγματα σου φαίνονται αστεία…

 4. Γιώργος Κ.

  Εσύ έχεις γλώσσα μόνο για να γλύφεις και νομίζεις ότι την ίδια δουλειά κάνουν όλοι, αδιάβαστε.

 5. Κώστας Παπασπύρου

  antikeimenike έχουμε γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο κέντρο του Αγρινίου για να μην χρειάζονται οι ψεκασμένοι ψηφοφόροι του ΟΧΙ να τρέχουν στην Κουμουνδούρου και οι πρώην ομοϊδεάτες τους στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.-πρώην νοσταλγοί του Αντρίκου-να τρέχουν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.