Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Προχωρά ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Προχωρά ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

 

Το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπως ονομάζεται πλέον το ΕΣΠΑ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 – 2020, ήταν το μοναδικό θέμα στη 10η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τομεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.

Σε συνέχεια του αρχικού σχεδίου για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020, που είχε διαμορφωθεί στις αρχές του έτους, κατόπιν δημόσιας διαβούλευσης και των αποτελεσμάτων του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου Δυτικής Ελλάδος που διεξήχθη τον Απρίλιο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη την Εθνική Στρατηγική, όπως εξειδικεύτηκε πρόσφατα, ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η σύνταξη της 2ης φάσης του σχεδιασμού της Περιφέρειάς μας. Σε αυτή, οι στρατηγικές κατευθύνσεις εξειδικεύτηκαν σε προτεινόμενες δράσεις, μετά και τις απαραίτητες προσθήκες από τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι οποίοι θα σηκώσουν και το κύριο βάρος για την ωρίμανση των προγραμμάτων.

Το κείμενο της 2ης φάσης εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να υποβληθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (www.pde.gov.gr), έτσι ώστε να είναι διαθέσιμη για κάθε δικαιούχο και ενδιαφερόμενο και να τύχει της ευρύτερης δυνατής διαβούλευσης.

Κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού σχεδίου για την περίοδο 2014-2020, βάσει και των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για όλα τα κράτη-μέλη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η «συμβολή στην αναγέννηση» της οικονομίας με ανάταξη και αναβάθμιση του παραγωγικού και κοινωνικού ιστού και η δημιουργία και διατήρηση βιώσιμων θέσεων απασχόλησης, έχοντας ως αιχμή την εξωστρεφή, καινοτόμο και ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα και με γνώμονα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε ότι «τώρα σχεδιάζουμε την περίοδο 2014-2020. Με ανησυχεί ο μικρός αριθμός προτάσεων που κατατέθηκε από τους δικαιούχους. Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμους, φορείς, κλπ.) να αφυπνιστούν και να υποβάλλουν ώριμες προτάσεις, ώστε η Περιφέρειά μας να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο στη νέα προγραμματική περίοδο».

Επίσης, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ότι «άμεσα θα πρέπει να συνδεθούν οι δράσεις του ΣΕΣ με τον χωροταξικό σχεδιασμό, ο οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Αποτελεί κύρια απαίτησή μας προς την κεντρική εξουσία η άμεση επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου σύντομα να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στην περιοχή μας».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.