Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Πως ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά το “περιβάλλον”

Ποιος είπε ότι η πολιτική ανάλυση δεν έχει σχέση με την μετερεολογία.Ιδού λοιπόν μια ξεχωριστή προσσέγγιση για το πως ο καπιταλισμός βλάπτει το περιβάλλον:

Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά το «περιβάλλον»

Του Βασίλη  Παππά, φυσικού-μετεωρολόγου, υποψήφιου βουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και πιο συχνά για την απειλή της κλιματικής αλλαγής. Ως επιστήμονας σχετικός με το θέμα και έχοντας ασχοληθεί στις σπουδές μου με την κλιματική αλλαγή, με απόλυτη συναίσθηση λέω ότι η κλιματική αλλαγή υπάρχει και οφείλεται στον άνθρωπο. Όπως δηλαδή, το διατύπωσε –έστω και εμμέσως- και η Διακρατική Επιτροπή για τη μεταβολή του κλίματος (IPCC, 2007). Το γεγονός ότι κάποιοι κερδοσκόποι βρήκαν την ευκαιρία και εκμεταλλεύονται τη κλιματική αλλαγή, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, δεν σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει το πρόβλημα.

Ποια είναι η αιτία και ποια η λύση για το πρόβλημα;

  • Οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν στο ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 60 χρόνια έχει συμβάλλει —μέσω μιας λίγο πολύπλοκης διαδικασίας που μπορούμε να εξηγήσουμε μια άλλη στιγμή — κατά πολύ στην απότομη αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Τα αέρια αυτά προέρχονται κυρίως από τις βιομηχανίες και τα εργοστάσια. Θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων; Βεβαίως…αν θέλαμε. Γιατί βλέπετε, το φιλτράρισμα των διαφόρων καυσαερίων, τόσο από εργοστάσια όσο και από αυτοκίνητα, κοστίζει. Και κανένας εργοστασιάρχης δεν ήθελε να βάλει το χέρι στη τσέπη. Αλλά ούτε και οι κυβερνήσεις οι ίδιες θέλανε να κάνουν κάτι για αυτό. Ενώ γνωρίζουμε λοιπόν ότι ο αφανισμός των δασών –ειδικά των τροπικών δασών- μειώνει κατά πολύ την ικανότητα της Γης να απορροφά τα αέρια του θερμοκηπίου, το εμπόριο της ξυλείας αποφέρει πολλά κέρδη. Βλέπουμε λοιπόν ότι η κύρια αιτία για τη κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο συνεχής αγώνας κάποιων για όλο και περισσότερα κέρδη.
  • Για τη λύση του προβλήματος, δηλαδή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έχουν προταθεί διάφορες λύσεις, από διακρατικές συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων με παράλληλη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι μεθόδους γεωμηχανικής (geoengineering), τα οποία ουσιαστικά είναι πειράματα πάνω στον πλανήτη και καλό είναι να αποφευχθούν. Μοναδική ουσιαστική λύση όμως είναι να ανατρέψουμε το σύστημα αυτό, το οποίο βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Να ανατρέψουμε τον καπιταλισμό. Η εικόνα 1 δείχνει το οπτικό πάχος των αερολυμάτων, δηλαδή με απλά λόγια πόσο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα σε κάθε μέρος, είτε πρόκειται για σκόνη (φυσικά αερολύματα) είτε για αιθάλη και άνθρακα (ανθρωπογενή αερολύματα). Όπως βλέπετε, η Κίνα είναι από μόνη της μια έρημος Σαχάρα, η οποία γεμίζει τον ουρανό της Κίνας –και όχι μόνο, γιατί αυτά μεταφέρονται- με σωματίδια πολύ βλαβερά για την υγεία.

Εικόνα 1. Οπτικό πάχος αερολυμάτων στα 550 nm. Δεδομένα από ftp://ftp-projects.zmaw.de/aerocom/climatology/feb_2010/.

  • Και μπορεί να πει κάποιος; Τι φταίει ο καπιταλισμός που η Κίνα μολύνει τόσο; Δέστε το διάγραμμα και θα καταλάβετε.

 

 

 

Αυτή είναι η ανταγωνιστική οικονομία που θέλουν να εφαρμόσουν κάποιοι και στην Ελλάδα. Μια οικονομία σε μια χώρα που θα αργοπεθαίνει, αλλά χάρη στην οποία κάποιοι βιομήχανοι θα θησαυρίζουν.

Βιβλιογραφία

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), 2007: Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Summary for Policymakers. Paris, February 2007.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.