Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

ΡΑΕ: Πρόταση για μεγάλη μείωση κόστους στα φωτοβολταϊκά

ΡΑΕ: Πρόταση για μεγάλη μείωση κόστους στα φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατέθεσε ήδη πρόταση για μεγάλη μείωση του κόστους για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, κάτι που ανακουφίζει όσους έχουν ακόμα στα σκαριά το σχέδιο για τέτοια μορφή ενέργειας αλλά που κάνει όσους κατέθεσαν μέχρι να ισχύσουν οι νέες τιμές να νιώθουν ότι έχασαν χρήματα.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση προς το αρμόδιο υπουργείο, Η ΡΑΕ θεωρεί σκόπιμη την αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης τόσο για τις εγκαταστάσεις σε στέγες όσο και για τα υπόλοιπα έργα. Η ΡΑΕ δεν αναφέρει συγκεκριμένη τιμή στη γνωμοδότησή της, ωστόσο την περιγράφει αναλυτικά σημειώνοντας ότι η απόδοση των έργων σε τρέχουσες τιμές (IRR) δεν θα πρέπει να υπερβαίνει για το ειδικό πρόγραμμα εγκαταστάσεων σε στέγες το 17%  και για τους υπόλοιπους σταθμούς το εύλογο εύρος απόδοσης κατά τα ως άνω, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 12% με 14%, με τις μεγαλύτερες αποδόσεις να αφορούν τα μικρότερα έργα.

Έτσι  για τιμή 305 ευρώ την μεγαβατώρα( με τεκμαρτό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης 1800 ευρώ /KW για μονάδες έως 100KW και 1600 ευρώ / KW για άνω των 100KW και για τις στέγες 2300 ευρώ/KW) οι τιμές που σήμερα υπάρχουν είναι από χθες 305,6 ευρώ/MWh  για έργα κάτω από 100 KW και μη διασυνδεδεμένα νησιά , 271,64 ευρώ/MWh για πάνω από 100KW και 470,25 ευρώ/MWh για τις στέγες. Όμως η ΡΑΕ προτείνει ότι οι τιμές πρέπει να διαμορφωθούν ως εξής:245 ευρώ/MWh για έργα μικρότερα των 100 KW , 190 ευρώ/MWh για έργα μεγαλύτερα των 100 KW  και  270 ευρώ/MWh για τις στέγες! Εν ολίγοις πολύ μικρότερο κόστος παραγωγής.

Να σημειωθεί ότι στη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΚΑ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας- με την οποία ανάβει το πράσινο φως για την περαιτέρω μείωση των τιμών για τις νέες εγκαταστάσεις-αναφέρει ότι μείωση του κόστους του εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά υπερβαίνει το 70% τα τελευταία τέσσερα έτη, ενώ ο μέσος ρυθμός μείωσης του κόστους είναι υψηλότερος από την απομείωση των εγγυημένων τιμών (7% ανά εξάμηνο).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.