Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

«Σιωπή»: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κατσάγγελου στη Διέξοδο

«Σιωπή»: Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κατσάγγελου στη Διέξοδο

Katsagelos 21 - Αντίγραφο - Αντίγραφο - ΑντίγραφοΗ «Διέξοδος»  του Μεσολογγίου συνεχίζοντας τις εκδηλώσεις της για τα 15 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης ενεργού παρουσίας της ως  Κέντρο Λόγου & Τέχνης αλλά και ως Ιστορικό Μουσείο εγκαινιάζει  το Σάββατο 1 Νοεμβρίου  2014 στις 8 το βράδυ  μία καινούργια έκθεση.

 Πρόκειται για την έκθεση με τον τίτλο «Σιωπή»  που σηματοδοτεί μια  «δυνατή» φωτογραφική δημιουργία του Γιώργου Κατσάγγελου (του μοναδικού στην Ελλάδα Πανεπιστημιακού καθηγητή Φωτογραφίας) με θέμα πορτρέτα ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης  με τους οποίους    επί ένα σχεδόν χρόνο  μοιράστηκε  μαζί τους την καθημερινή τους ζωή μέσα στους ξενώνες επανένταξης, αλλά και στα σπίτια της πόλης όπου ζούσαν. Έτσι  απαθανάτισε   τις μορφές των πρώην ψυχασθενών με τρόπο «φυσικό» μέσα στους χώρους του Ιδρύματος ή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους, προσπαθώντας  να αποφύγει δύο βασικά ερμηνευτικά λάθη: να καταφύγει στο στοιχείο του εύκολου εντυπωσιασμού και να ενδώσει στην κλασική, κλινική εικόνα που συνήθως διαμορφώνουμε για τους ανθρώπους που δεν μιλούν τη γλώσσα της δικής μας λογικής.

 Ο Γιώργος Κατσάγγελος σπούδασε φωτογραφία με υποτροφία στο Brooklyn College of New York με καθηγητή τον Walter Rosenblum . Σήμερα  είναι Καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Το 2010 έλαβε το μεγάλο βραβείο φωτογραφίας από το Manege Museum του Saint Petesburg καθώς  επίσης και το Βραβείο του Μουσείου Φωτογραφίας της Τασκένδης στην Μπιενάλε του 2013 του Ουζμπεκιστάν Η δουλειά του βρίσκεται στο Brooklyn Museum of New York, στο Milwaukee Art Museum,  στο  Ikonen Museum Recklinghausen, στο  Greek Cultural Center Stockholm και στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

 Η διάρκεια της εκθέσεως  θα είναι  έως τις 24 Νοεμβρίου 2014  και θα λειτουργεί κάθε Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έως 1 το μεσημέρι και από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 8.30 το βράδυ ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με την γραμματεία του Μουσείου (26310 51260 και 6976 643610)

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβληθεί και η κινηματογραφική ταινία «Στη φωλιά του κούκου»

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.