Σάββατο, 8 Αυγούστου, 2020

Συνάντηση Μακρυπίδη με αντιπροσωπεία του ΤΟΕΒ Χρυσοβίτσας

Συνάντηση είχε ο Βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης με αντιπροσωπεία του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) Χρυσοβίτσας – Ξηρομέρου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ανδρέα Ζορμπά, τον κ. Κων/νο Ζορμπά (Γεν.Γραμματέα), τον κ. Διονύσιο Μακρή (Ταμία), όπως επίσης τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου κ. Κώστα Γεωργούλα και τον επίτιμο Πρόεδρο της ΠΑΝ.ΣΥ. κ. Αλέκο Σάββα. Η συνάντηση έγινε προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που έχουν προκύψει στο Τ.Ο.Ε.Β. του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Ξηρομέρου.

Τόσο ο Πρόεδρος του Τ.Ο.Ε.Β Χρυσοβίτσας, όσο και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ανέφεραν αναλυτικά τα προβλήματα του Οργανισμού, τα οποία πλέον γίνονται επιτακτικά ενόψει της νέας καλλιέργειας που έχει ήδη ξεκινήσει. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στο ζήτημα που έχει προκύψει με την οφειλή του Τ.Ο.Ε.Β. στη Δ.Ε.Η. και την επείγουσα  ανάγκη για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος ούτως ώστε να μη χαθεί η καλλιεργητική χρονιά. Ζήτησαν από τον Ανδρέα Μακρυπίδη να παρέμβει άμεσα για να υπάρξει ρύθμιση τόσο προς τη Διοίκηση της Δ.Ε.Η., όσο και προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού κάτι τέτοιο  θα ωφελήσει κατ’επέκταση και την επιχείρηση ηλεκτρισμού.

Στην συνέχεια, έθεσαν στο Βουλευτή τα γενικότερα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζονται στο Τ.Ο.Ε.Β. και αφορούν την ελλιπή συντήρηση-επισκευή του παλαιού δικτύου και των συστημάτων άρδευσης της περιοχής, αλλά και το ξεπερασμένο θεσμικό πλαίσιο του Τ.Ο.Ε.Β. που οδηγεί σε αδυναμία είσπραξης των οφειλών και πληρωμής των τρεχόντων λειτουργικών εξόδων.

Ο Βουλευτής αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των αγροτών και ανέφερε ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, προκειμένου να μην πάει χαμένη η νέα σοδιά. Συγκεκριμένα ο Βουλευτής δεσμεύτηκε να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς τη Διοίκηση της Δ.Ε.Η. και την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει άμεσα επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος του Τ.Ο.Ε.Β. και εαν χρειαστεί να προχωρήσει σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής ενημέρωσε τους αγρότες ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε μια διαδικασία συνολικής επίλυσης των θεμάτων των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, μέσα από την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Τ.Ο.Ε.Β. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και των Γ.Ο.Ε.Β. στην Περιφέρεια. «Χρειάζεται ορθολογική ρύθμιση των υποχρεώσεων των οργανισμών ώστε να μην παρουσιαστούν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον. Οι Αγρότες πρέπει να επικεντρωθούν απρόσκοπτα στην παραγωγή, στο χωράφι. Για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί η άρδευση με τον ίδιο τρόπο όπως η ύδρευση, ώστε να επιβαρύνονται πραγματικά οι χρήστες του νερού, κατ’αναλογία της χρήσης που κάνουν.», τόνισε ο Βουλευτής.

Η συνάντηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα. Οι αγρότες ευχαρίστησαν τον Βουλευτή για την εποικοδομητική συνάντηση και δήλωσαν ότι θα αναμένουν τις θετικές πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν. Τέλος, ο Ανδρέας Μακρυπίδης υπογράμμισε: «Υπάρχει μέλλον στον αγροτικό τομέα, αρκεί η πολιτεία να δείξει την απαιτούμενη φροντίδα και να στηρίξει αξιόλογες προσπάθειες. Πρέπει να υπάρξει σχέδιο και στήριξη ώστε οι αγρότες να παραμείνουν στη γη και τα χωράφια και να ασχοληθούν με την παραγωγή νέων και ανταγωνιστικών προϊόντων.»

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.