Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

Συνελήφθη ο Βεργής

imageΣτη σύλληψη του προέδρου των «Ελλήνων Οικολόγων» Δημοσθένη Βεργή προχώρησε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ., καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση 37 ετών και έξι μηνών για καταπάτηση δασικής ή αναδασωτέας έκτασης κοντά στη λίμνη του Μαραθώνα.

Η καταδίκη αφορά σε υπόθεση καταπάτησης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, έκταση συνολικής αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, που ανήκει στο Δημόσιο. Ο Δημοσθένης Βεργής καθώς και ο πρώην δασάρχης Πεντέλης, Νίκ. Παπακώστας και ο συγκατηγορούμενός του κ. Κατογιαννάκης κατηγορήθηκαν ότι προχώρησαν στην ανωτέρω παράνομη ενέργεια χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα κυριότητας με τα οποία αποχαρακτηρίζονταν οι επίμαχες εκτάσεις.

Όσον αφορά τους Παπακώστα και Κατογιαννάκη, ο μεν πρώτος καταδικάστηκε σε 14 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο 5.000 ευρώ και ο δεύτερος σε 10 έτη και πρόστιμο 3.000 ευρώ. Σε αντίθεση με τον πρόεδρο των «Ελλήνων Οικολόγων», σε αυτούς δόθηκε αναστολή. Αθώοι κρίθηκαν για την ίδια υπόθεση οι Εμμ. Δρακάκης, εφοριακός και τότε στέλεχος της Κτηματικής Υπηρεσίας Ανατολικής Αττικής και ο κ. Βλάχος.

Ο Δημοσθένης Βεργής δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης στις 25 Ιουνίου του 2014 και έκτοτε θεωρείτο καταζητούμενος και έπρεπε είτε να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές, είτε να παραδοθεί μόνος του.

Η δικογραφία

Η δικογραφία αφορά σε ακίνητα συνολικής έκτασης 452.000 τ.μ., την οποία εμφανίζεται να διεκδικούσε ο Δημ. Βεργής στην περιφέρεια Σπατατζικίου Αγ. Στεφάνου Αττικής για λογαριασμό του ιδίου και του πολιτικού του κόμματος. Σύμφωνα με την κατηγορία, όμως, οι εκτάσεις αυτές, η αξία των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ, όχι μόνο ήταν δασικές ή αναδασωτέες, αλλά ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο και στην ΕΥΔΑΠ, παρά το γεγονός ότι ο Δημ. Βεργής υποστήριζε ότι οι τελευταίοι δεν είχαν δικαιώματα σε αυτές.

Ο Δημ. Βεργής εμφανίζεται να προέβαλε -κατά το κατηγορητήριο- «ανύπαρκτα δικαιώματα κυριότητας», ενώ οι κατηγορούμενοι φέρονται να είχαν πλαστογραφήσει έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία οι εκτάσεις δεν ήταν δασικές. Οι υπόλοιποι κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, πως συνέταξαν εκθέσεις οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1999 σε αγωγή του Δημ. Βεργή κατά του Δημοσίου, με την οποία ο πρόεδρος και ιδρυτής των «Ελλήνων Οικολόγων» διεκδικούσε 42.800 τ.μ. από την επίμαχη περιοχή.

zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.