Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Συσκέφθηκαν σε αναβρασμό για το κάπνισμα οι επαγγελματίες της εστίασης (φωτο)

18

Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ,ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέλευση στην οποία κάλεσε η Ένωση Επαγγελματιών χώρων Εστίασης, Ψυχαγωγίας και Αναψυχής Αγρινίου, για το φλέγον πλέον θέμα της απαγόρευσης του τσιγάρου σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και όλους γενικά τους χώρους εστίασης κάτω των 300 τμ που δεν έχουν άδεια «κέντρου διασκέδασης» ή «καζίνο».

Καθώς οι επαγγελματίες είναι αναστατωμένοι καθώς βλέπουν πτώση του τζίρου τους, διαφωνίες και ένταση υπήρξε ανάμεσα στα 200 και πλέον άτομα που συμμετείχαν στη συζήτηση, μεταξύ των οποίων ο κ. Φατούρος και η κυρία Ευτ.Διβάρη από τη Διεύθυνση Υγείας και Υγιεινής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ,η κυρία Σαμαντά από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και ο αντιδήμαρχος κ Θ.. Ράπτης.

Η άποψη του Δ.Σ της Ένωσης, εκφράστηκε εξ αρχής δια στόματος του προέδρου της κ. Καλλέργη, που ζήτησε  ενώπιων των ανωτέρω, την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τουλάχιστον τρεις μήνες «για να μπορέσει να γίνει ομαλά η προσαρμογή».

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας κ. Φατούρος, δήλωσε πως η δική τους θέση είναι δύσκολη, αφού δεν γίνεται να παραβλέψουν τον νόμο και φυσικά τις επώνυμες καταγγελίες που δέχονται.Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Σαμαντά που σχολίασε πως καλούνται να δίνουν αναφορά ανά δεκαπενθήμερο στο Υπουργείο Υγείας για τα αποτελέσματα των ελέγχων.Η προσπάθεια της κυρία Διβάρη να ενημερώσει τους απελπισμένους επαγγελματίες για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος ακόμη και με προβολή σλάιντς, έτυχε, όπως είναι λογικό, των αποδοκιμασιών τους… Το ζήτημα τους άλλωστε δεν είναι οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τις οποίες τις ξέρουν όλοι αλλά οι… βλαβερές συνέπειες του νόμου στα καταστήματαά τους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ράπτης διαβεβαίωσε πως όποια απόφαση κι αν παρθεί από τη συνέλευση, ο δήμος θα τη στηρίξει, ενώ και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Κ. Μπόκας δήλωσε πως θα στηριχθεί καμπάνια από το Επιμελητήριο υπέρ των επαγγελματιών.

Στη συνέλευση μίλησε και το μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Πάνος  Ράπτης και ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιώργος Πολύζος που μετέφεραν την άποψη των φορέων για άμεση αναστολή  εφαρμογής του νόμου και διάλογο από μηδενική βάση με θέμα εκτός των άλλων οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα επιλογής για το εάν τα καταστήματα τους θα είναι καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων. Σε αυτή τη φάση- και μέχρι να γίνει ο διάλογος- πρότειναν οι έλεγχοι να γίνονται μόνο μετά από επώνυμες καταγγελίες και να περιορίζονται σε συστάσεις.

Πολλοί επαγγελματίες πήραν το λόγο, όλοι δήλωναν και επιβεβαίωναν αυτό που και ο κ. Καλλέργης σχολίασε στην αρχή της εισήγησής του, ότι δηλαδή η κατάσταση για τα καταστήματα είναι απελπιστική, πως τα χρέη τους πνίγουν και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν , σχολιάζοντας πως η κίνηση έχει πέσει τον τελευταίο καιρό, λόγω της απαγόρευσης.

Οι προτάσεις που ακούστηκαν πολλές, μερικές ακραίες ,καμία όμως δεν πλειοψήφησε. Εκεί που όλοι έδειξαν να συναινούν, στη συζήτηση που ακολούθησε μετά την αποχώρηση των εμπλεκόμενων φορέων, ήταν να ζητηθεί απευθείας από τον αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Αντωνόπουλο, αλλά και από τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, να δώσουν εντολή στη Διεύθυνση Υγείας και στα κλιμάκια να είναι πιο ελαστικά στους ελέγχους, να κάνουν συστάσεις και να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση: « Αυτό γίνεται σε άλλες περιφέρειες. Στο Γιάννενα, στη Θεσσαλονίκη, έχουν παντού τασάκια! Μόνο σε εμάς πέφτουν τα πρόστιμα», έλεγαν πολλοί.

Οριστικές αποφάσεις πάντως θα παρθούν την ερχόμενη Δευτέρα οπότε και θα πραγματοποιηθεί για το ίδιο θέμα δεύτερη συνέλευση.

 

1

2

6

11

13

15

21

22

23

24

27

29

31

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. A.D.

  Οι νόμοι είναι για να εφαρμόζονται και όχι για να παρακάμπτονται. Ας δούν οι διαφωνούντες κάποτε ότι πέρα από την πτώση του τζίρου των καταστημάτων τους, θα πρέπει να μάθουν να σέβονται τα δικαιώματα και των μη καπνιστών, αφού τελικά και αυτοί πελάτες τους είναι. Τι σημαίνει αυτό, θέλει ένα κατάστημα μόνο καπνιστές για πελάτες? Οι σφάλοντες στην περίπτωση αυτοί είναι οι καπνιστές και μόνο.
  Η λογική του ότι θα επιδιώξουμε να πείσουμε τη Διεύθυνση Υγιεινής να κάνει τα στραβά μάτια στην εφαρμογή του νόμου είναι λάθος. Εχει επαναληφθεί στο παρελθόν και για άλλα ζητήματα και οδήγησε στο σημερινό χάλι. Η τήρηση των νόμων θέλει συνειδητοποιημένους πολίτες πάνω από όλα για να έχει νόημα ,κάτι που φαίνεται ότι θα μας πάρει χρόνια ακόμη για να το πετύχουμε ως κοινωνία…

 2. Περίεργος τύπος

  Βρε συ Teo de Gianni θα μας τρελάνεις; Πού είδες βαριά βιομηχανία στο Αγρίνιο;
  Είπαμε, δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αλλά όχι κι έτσι!

  Ο/Η A.D. λέει τα πράγματα όπως είναι. Απλά να συμπληρώσω, σαν περίεργος τύπος που είμαι, ότι απέχω χρόνια από κλειστούς χώρους λόγω αυτής της νοοτροπίας, εκτός προφανώς των καταστημάτων με πολύ καλό εξαερισμό.

 3. ΟΡΕΣΤΗς

  Αν ταξιδέψει κανείς στο εξωτερικό θα διαπιστώσει με πόση ευκολία προσαρμοζόμαστε στους νόμους…ο έλληνας που εδώ έχει μάθει να ρίχνει ευθύνες σε άλλους…αυτός που τα ξέρει όλα…που δεν υπολογίζει και δεν τον ακουμπάει κανείς..εκεί βγαίνει στο πεζοδρόμιο και κάνει το τσιγάρο του..εκεί φορά τη ζώνη του..εκεί παει με βάση το όριο ταχύτητας…ας δώσουμε το παράδειγμα στα νέα παιδιά…θα πρέπει να απαγορευθεί παντού..έτσι ώστε οι πελατεία να παραμείνει στα ίδια στέκια

 4. Teo de Gianni

  Απάντηση στον “Περίεργο Τύπο”…
  Δεν ανέφερα ποτέ στο επιχείρημα μου περί βαριάς βιομηχανίας,ότι αυτό έχει να κάνει με τοπικό επίπεδο.Αν και χρησιμοποιώ πολύ ορθά την ελληνική γλώσσα και δεν βρίσκω λόγο να το αναλύσω περισσότερο,θα το κάνω μόνο και μόνο προς αποφυγή παρεξηγήσεων…
  ‘Ηταν απάντηση στο σχόλιο του κ.Λέκκα,περί κόστους ασθενειών εξ αιτίας του καπνίσματος στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου και έθεσα ένα αντίστοιχο παράδειγμα.Η επεξήγηση μου βεβαίως κρίνεται άχρηστη αν νομίζεις ότι η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμόζεται μόνο στην περιοχή του Αγρινίου,η’ ότι το οποιοδήποτε κόστος μεταφέρεται εντός της φορολογίας αφορά μόνο τους Αγρινιώτες πολίτες.Καλό θα ήταν πριν σχολιάσεις το οτιδήποτε να διαβάζεις καλά τη σχετική ανάρτηση.
  Τέλος,σχετικά με τους νόμους που πρέπει να τηρούμε πιστά και πειθήνια,μάλλον εσένα δεν σε έχουν ακουμπήσει οι αντισυνταγματικοί νόμοι του χαρατσιού ακίνητης περιουσίας,της περικοπής συντάξεων και μισθών και μάλλον δεν γνωρίζεις την παράγραφο αυτή του Συντάγματος που δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες να καταρρίπτουν με κάθε τρόπο,θεμιτό και αθέμιτο,οτιδήποτε τους καταργεί τα κεκτημένα.Όμως,δεν το συνεχίζω άλλο,θα μας οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια αυτή μου η παράθεση.Παραδίδω τα όπλα και ευχαριστώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.