Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Τα επτά μέτρα-φωτιά για επιχειρήσεις και καταναλωτές

λογαρ

Σαρωτικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στο φορολογικό που θα ψηφιστεί στη Βουλή και φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα ένα πλήγμα για επιχειρήσεις και καταναλωτές, που θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το «Εθνος», έρχονται επτά μέτρα-φωτιά:

1. Ανατιμήσεις στην αγορά λόγω ΦΠΑ. Οι τρεις συντελεστές ΦΠΑ:

  • 6% (αντί 6,5%) για τα φαρμακευτικά είδη, τις εκδόσεις βιβλίων και τα εισιτήρια των θεάτρων.
  • 13% για βασικά είδη διατροφής και φρέσκα τρόφιμα -όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, κρέας, ψάρια, ψωμί νωπό-, διαμονή σε ξενοδοχεία (από τον Οκτώβριο του 2015), λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και ύδρευση αλλά όχι αποχέτευση.
  • 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά και υπηρεσίες, τον κλάδο της εστίασης, τις μεταφορές, ενώ για πρώτη φορά θα επιβληθεί ΦΠΑ στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Για τα νησιά του Αιγαίου ενδεχομένως από τον Οκτώβριο να καταργηθεί το ειδικό καθεστώς της έκπτωσης του 30% των συντελεστών ΦΠΑ.Η κατάργηση θα είναι σταδιακή μέχρι το τέλος του 2016 αλλά η αρχή θα γίνει άμεσα με τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

2. Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης. Θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2015.

3. Καταργούνται απαλλαγές και εξαιρέσεις για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις.

Επίσης με την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος μέχρι το 2017, οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με προκαταβολή φόρου που θα φθάσει στο 100%, όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών.

4. Αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης και θα ισχύσει για τις δηλώσεις που υποβάλλονται αυτό το διάστημα ο νέος φόρος πολυτελείας ο οποίος διαμορφώνεται από το 10% στο 13% για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.ε., σκάφη αναψυχής (άνω των 5 μέτρων), πισίνες.

5. Αύξηση φορολογίας στις επιχειρήσεις: Αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 28% από 26%. Επίσης αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου στο 100%, από 80% που ισχύει σήμερα για τις ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ και από 55% για τις προσωπικές εταιρείες.

6. Φόρους στις ναυτιλιακές εταιρείες: Το σχέδιο περιλαμβάνει αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

7. Άμεση εφαρμογή του φόρου 20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

http://www.iefimerida.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.