Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

Τα σενάρια για το επίδομα θέρμανσης

040913_petrelaio_mesaΣτην προπληρωμή του επιδόματος θέρμανσης πριν από την έναρξη της χειμερινής περιόδου (15 Οκτωβρίου) προσανατολίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βοηθήσει τα νοικοκυριά να προμηθευτούν πετρέλαιο. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η απλοποίηση του συστήματος με λιγότερα κριτήρια για την απόδοση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης.

Βέβαια, και με το νέο σύστημα οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν αίτηση στο Υπουργείο Οικονομικών για να εγκριθεί το επίδομα. Σημειώνεται ότι την περασμένη χειμερινή περίοδο από τα 260 εκατ. ευρώ (που ήταν το συνολικό κονδύλι) απορροφήθηκαν μόλις 80.

Δεν αποκλείεται να μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να χορηγηθεί το επίδομα σε περισσότερες οικογένειες, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». Με το ισχύον σύστημα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα έπρεπε το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 25.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 35.000 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται σε 38.000 ευρώ όταν υπάρχει ένα τέκνο, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο.

Πάντως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε δηλώσεις του σχετικά με τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης είπε ότι: «Αυτήν τη στιγμή, δυστυχώς, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό. Άρα, δεν πρέπει τώρα να κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση. Οποιαδήποτε μείωση του φόρου είναι θετική. Βελτιώνει την ευημερία του κόσμου. Από την άλλη μεριά, όμως, η κυβέρνηση χάνει έσοδα. Η εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης είναι αίτημα πολλών ετών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Απ’ ό,τι φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε, υπάρχει καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, δηλαδή “ξεφούσκωσε” το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο χρησιμοποιείτο σε μεγάλο βαθμό ως πετρέλαιο κίνησης και στον αγροτικό τομέα και στον αστικό και αλλού. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται. Από την άλλη μεριά, μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης».

Σχετικά με το επίδομα θέρμανσης ο υπουργός ανέφερε ότι «σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρχε ενημέρωση. Διότι, όντως μου λένε ότι σε γειτονιές ένα νοικοκυριό πήρε το επίδομα, ένα άλλο όμως όχι. Θέλουμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη και γιατί από τα περίπου 260 εκατ. ευρώ που είχαμε για επίδομα θέρμανσης η απορρόφηση ήταν πολύ μικρή, περίπου 80 εκατ. ευρώ. Βέβαια, δεν ήταν βαρύς ο χειμώνας που πέρασε. Πολύς κόσμος χρησιμοποίησε υποκατάστατα μέσα, ίσως λίγο επικίνδυνα για το περιβάλλον. Θα δούμε πώς μπορούμε να ελαστικοποιήσουμε τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και να τα κάνουμε περισσότερο ελκυστικά στον κόσμο».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

zougla.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.