Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Τελικά οι λογαριασμοί νερού στο Αγρίνιο έπρεπε να έρθουν μειωμένοι;

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε χτες στο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Ζαμπάρας επήλθε αλλαγή στο τρόπο υπολογισμού του λογαριασμού του νερού για τους δημότες. Το μείζον δεν είναι πως το θέμα ήρθε μέσω της διένεξης του δήμου με ένα δημοσιογράφο της πόλης με τον οποίο αντάλλαξε ο δήμος εξώδικα. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων του και σε τελική ανάλυση δεν είναι το μείζον στην πόλη οι προσωπικές διαφορές. Η αλήθεια είναι ότι οι εξηγήσεις που ο κ. Ζαμπάρας έδωσε για το  ότι “άλλαξε ο τρόπος του υπολογισμού του κόστους  για να μη χαθούν πολύτιμα κονδύλια για έργα και τελικά κανένας δεν πληρώνει παραπάνω ή μάλλον κάποιοι πληρώνουν και λιγότερο”, δεν ξεκαθαρίζουν αλλά περιπλέκουν το θέμα.

Τα ερωτήματα υπάρχουν και επειδή χτες είχε τρεις σημαντικές σχεδόν ταυτόχρονες εκδηλώσεις στην πόλη δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα, από τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Ζαμπάρας είπε ότι “ήταν λάθος του” που έκανε την ενσωμάτωση ενός παλιού τέλους με πρωτοβουλία της υπηρεσίας του και ότι “έπρεπε να την έχει περάσει από δημοτικό συμβούλιο”. Ωραία. Να ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό θα γίνει σύντομα και θα έχουμε μια τέτοια ενημερωτική συζήτηση και αν ναι πότε  θα γίνει αυτό;

Και δεύτερον, επειδή αν δεν παραστείς καμιά φορά ο ίδιος σε μια συζήτηση δεν μπορείς να καταλάβεις κάποια πράγματα, αν δεν γινόταν αυτή η ενσωμάτωση ή η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού αυτό θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν σημαντικές γενικευμένες μειώσεις στους λογαριασμούς νερού; Γνωρίζω ότι κάποιοι δήμοι δεν έκαναν την ενσωμάτωση αυτή (ενός τέλους που ανανεωνόταν κάθε 10 χρόνια και για φέτος δεν ήρθε οδηγία ανανέωσης)και χρειάστηκε να ζητήσουν δάνειο για να μην χάσουν έργα για υποδομές κάτι που όμως πλέον είναι απαγορευτικό με τα οικονομικά που έχουν επιβληθεί στους δήμους. Και πάλι όμως όλα αυτά δεν έπρεπε να αναλυθούν λεπτομερώς στους δημότες και να τους ειπωθεί ότι “κάνουμε αυτή την αλλαγή γι΄αυτόν και γι’ αυτόν το λόγο”; Εν ολίγοις με ένα mea culpa δεν καθαρίζεις σε όλες τις περιπτώσεις. Το θέμα πρέπει να εξηγηθεί επαρκώς σε προσεχές δημοτικό συμβούλιο και να αναλυθεί επακριβώς αν το κέρδος από την αλλαγή υπολογισμού είναι μεγαλύτερο μιας ενδεχόμενης μεγάλης και γενικής  ελάφρυνσης των λογαριασμών.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.