Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020

Την αλήθεια και στα ουζερί…

oyzo

Η χώρα ετούτη έχει πήξει στο όραμα. Όλοι έχουν κι από μια τέτοια υπερβατική προβολή στο μυαλό τους κυρίως για αέναους διορισμούς και για πηγές πλούτου που θα κατανέμονται «δίκαια» -πάντα προς όφελος του λαού- προερχόμενες όμως από κάποιον κορβανά όπως προγράμματα, επιδοτήσεις, χρηματοδοτήσεις κλπ με έδρα τα ταμεία που δεν είναι δικά μας. Κανείς δεν θα ήθελε να χρειάζεται να δουλέψει σε αυτή τη ζωή. Τι καλύτερο από το  να υπάρχει ένας κόσμος όπου η εργασία είναι σταθερή και μόνιμη. Δυστυχώς, όπου εφαρμόστηκαν οράματα σαν τα παραπάνω δεν έσβησε η φτώχεια και η αδικία. Απλά φτώχυναν όλοι και εκτέθηκαν σε μαφίες, πλην κάποιων ευνοημένων, πολύ λιγότερων από το κομματικό κράτος που έφτιαξε με κόψιμο πληθωριστικού χρήματος ο Αντρέας, για παράδειγμα, τα παλιά καλά χρόνια…

Έξω στην αγορά έχει γίνει μια τεράστια επανάσταση και κάνουν όλοι ότι δεν τη βλέπουν. Μέσα σε τρεις μέρες εξαφανίστηκε η επιταγή από το εμπόριο. Οι επιχειρήσεις που εδρεύον αλλού κάνουν τη δουλειά τους και οι ελληνικές υφίστανται την παλαβομάρα κάποιων για δραχμή. Τα γερόντια έγιναν εξπέρ της κάρτας και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές πάνε για πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε μια χώρα που κινούνταν μόνο με μετρητά. Πληρώνονται οι 100 δόσεις με e-banking για να μη χαθούν λεφτά και ιδιώτες μεταξύ τους κανονίζουν από «εγκλωβισμένους» λογαριασμούς, χρέη που τα είχαν γράψει για χρόνια στο χιόνι. Πληρώνουν εταιρίες εφορία ακόμα και παραπάνω για να έχουν αργότερα πιστωτικό. Μέσα σε λίγες μέρες η Ελλάδα έγινε το βασίλειο του πλαστικού χρήματος και το επόμενο βήμα είναι όσοι βρεθούν με μετρητά να πρέπει να τα δικαιολογήσουν μέχρι σεντ.

Και κάποιοι κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν μπορούν να επιδείξουν ειλικρίνεια. «Υπάρχουν κι άλλες λύσεις» λένε, ώστε να μην μείνουμε στο χέρι με 800 δραχμές αντί 800 ευρώ, το οποίο σημαίνει(σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που το έμαθε τελευταίος…)ότι «με 800 ευρώ ζεις αλλά με 800 δραχμές περνάς τρεις μέρες κι ας είσαι «μόνιμος και σταθερός».

Τα στελέχη της κυβέρνησης, παντού αλλά και εδώ τοπικά, που είπαν στον κόσμο ότι υπάρχει τρόπος να μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν πρέπει να πουν τώρα στον κόσμο ότι τα «δυτικά» χρηματιστήρια κάνουν πάρτι εδώ και καιρό. Εκείνοι που έχουν αντιστρέψει πλήρως την αλήθεια με το χρέος λέγοντας το ποίημα κάτι απίθανων από τη Λατινική Αμερική που μας κάνουν μαθήματα δημοκρατίας μαζί με τη Ζωή(και τους οποίους τους έκαναν σταρ  οι… «εναλλακτικές πανδώρες χωρίς σύνορα στα κόκκινα», με ολίγη από Λαζόπουλο και δυστυχώς με την καλή πρόθεση ενός Αυγερόπουλου)να πουν ότι το επιτόκιο 0,05% δεν είναι τοκογλυφικό. Ότι σημασία έχει αν ένα χρέος εξυπηρετείται και ότι αν αποπληρώνεις χρέος με 0,05% σε 90 χρόνια είσαι προνομιακός δανειολήπτης αρκεί να ανοίγεις δουλειές. Να πουν τι είναι τελικά ιδιωτικοποίηση και τι «ξεπούλημα». Να πουν αν είναι δίκαιο οι άνεργοι του ιδιωτικού τομέα να είναι στα ίδια καφενεία με συνταξιούχους 45 ετών, κυρίες σαν τα κρύα νερά, με ανήλικα τέκνα και προδιάθεση για μάχη για τη δραχμή!

Εν ολίγοις να μην κάθονται έξω από τον καφενέ και εξηγούν στα στελέχη ή τους φίλους ότι «κάπου ήταν αναγκαία μερικά πράγματα» και μετά να δηλώνουν ότι ντρέπονται για το μνημόνιο. Γιατί οι φίλοι τους που λυσσομανάνε κάτω από ανοιχτά σχόλια αυτούς θα φάνε πρώτους κάνοντας έφοδο. Όχι στον ουρανό, που είπε κι μια ψυχή, αλλά στο νομισματοκοπείο…

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. antikeimenikos

  Ψεκασμένες καταστάσεις στην “πρώτη φορά αριστερά Ελλάδα”:
  1. Ο Χουντής παραιτείται από βουλευτής γιατί λέει δε θέλει να ψηφίσει το μνημόνιο 3, αλλά καπαρώνει τη θέση του Γλέζουν στο ευρωκοινοβούλιο.
  2. Ο Κυρίτσης παίρνει τη θέση του Χουντή στη βουλή, ψηφίζει μνημόνιο 3, αλλά βγαίνει μετά και λέει ότι ήταν η πιο ντροπιαστική στιγμή της ζωής του.

  ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ!!
  Καλή η επανάσταση αλλά δεν είναι και κορόιδα να χάσουν τους μισθούς τους…
  XAXAXAXA
  Κορόιδο ψεκασμένε ψηφοφόρε πλήρωνε τώρα!!

 2. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Το έγραψες μία – δύο – εκατό φορές.
  Ψεκασμένος είσαι και φαίνεσαι!
  Εσύ ψήφισες κάποιον που δεν ντρεπόταν να λέει ότι “κόκκινη γραμμή είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ” (ΕΛΕΟΣ!) και παλιότερα ότι το πρώτο στοιχείο της Δημοκρατίας είναι “η ασφάλεια (!) των πολιτών”.
  Έννοιες όπως Ελευθερία, Δικαιοσύνη του (σας) προκαλούν αλλεργία.
  Εγώ ψήφισα “όχι θυσίες για το ευρώ”, και όσοι το ξέχασαν αυτό, αυτοί πρέπει να απολογηθούν. Ούτε εγώ, που συνεχίζω να το πιστεύω, ούτε φυσικά ο Χουντής (πώς σου ήρθε αυτό; γιατί να μην πάει στο ευρωκοινοβούλιο; )

  Αν πιστεύεις, όπως ένας αμετανόητος “κορυφαίος” φιλαράκος σου εδώ στο site, ότι το κακό δεν ήταν το μνημόνιο, αλλά το ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε, τότε γιατί παραπονιέσαι; Ευχήσου να εφαρμοστεί τώρα, “να μπει μια σειρά, να ανοίξουν δουλειές”, που γράφει και ο Σταύρος…εεε… ο Γ.Σ. ήθελα να πω.
  Τώρα αν έγινες κι εσύ αντιμνημονιακός, τα παράπονά σου σε αυτούς που ψήφισες, με τη στήριξη των οποίων περνάει από τη βουλή, και…
  ραντεβού στους δρόμους του αγώνα!

 3. antikeimenikos

  Ναι αυτό λέω και εγώ, είσαι δραχμολάγνος.

  Απλά, όπως το παραδέχεσαι, άργησες να το καταλάβεις και σε έπιασε κορόιδο ο Τσίπρας.

  Το ό,τι είσαι ψεκασμένος φαίνεται από το νέο σου δίλημμα:
  ΕΥΡΩ χωρίς θυσίες ή ΔΡΑΧΜΗ, δηλαδή επιλέγεις ΔΡΑΧΜΗ γιατί η πρώτη επιλογή δεν υπάρχει…

  Ενώ το πραγματικό δίλημμα είναι ΕΥΡΩ με θυσίες ή ΔΡΑΧΜΗ με ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ.

  Το τραγικό είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να πάμε στη δραχμή και να καταστραφούμε, αλλά τότε και πάλι θα εφεύρεις ένα νέο ψεκασμένο δίλημμα πχ. ΔΡΑΧΜΗ ΜΕ ΘΥΣΙΕΣ ή ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ…

 4. Γιώργος Τσιρογιάννης

  Εσύ είσαι ευρωλάγνος!
  Εγώ δεν έχω θεοποιήσει κανένα νόμισμα (=μέσο συναλλαγών).

 5. ταλιμπάν ορθόδοξος

  Σιγά ρε φίλε, σε λίγο θα μου πεις ότι έχω λεφτά στο εξωτερικό και θέλω τη δραχμή για να έρθω να σας αγοράσω.
  Επειδή κόλλησες στο “όχι θυσίες”, ας το γράψω άλλη μια φορά: όχι ΑΛΛΕΣ θυσίες για το ευρώ, χωρίς καμία προοπτική.
  Όσο για την τρομοκρατία της καταστροφής με τη δραχμή, μη διαβάζεις πολύ Πρώτο Θέμα, θα σε πειράξει.
  Διάβασε και κανένα άρθρο του Κρούγκμαν. Αλλά τι να μας πει τώρα το γατάκι… Εδώ έχουμε antikeimenikes αναλύσεις!
  Για το αν με έπιασε κορόιδο ο Τσίπρας, θα τη βρούμε εμείς την άκρη.
  Εσύ εν τω μεταξύ, συνέχισε μετά το Σαμαρά (ζωή σε λόγου σας κιόλας) να απολαμβάνεις νέο κουτσαβάκη-πρόεδρο. Της αντρικής σχολής κι αυτός.
  Μην καταλήξεις μόνο να γράφεις κι εσύ “πόσο σπουδαίος ηγέτης είναι ο Τσίπρας”, γιατί θα ραγίσει η οθόνη του υπολογιστή και θα σε πλακώσει το πληκτρολόγιο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.