Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Τι διαμηνύει ο Παναιτωλικός για το γήπεδο

Είναι γνωστές οι εμπλοκές που αντιμετωπίζει η ΠΑΕ Παναιτωλικός στην ανακατασκευή του γηπέδου της. Το στέλεχος της ΠΑΕ και υπεύθυνος του γηπέδου Πάνος Μπεσίνης (φωτό)μίλησε αναλυτικά στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» (και τον Περικλή Καπούλα) για το πώς αντιμετωπίζει η ομάδα τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «εμείς προχωρούμε τις εργασίες έχοντας αποφασίσει να μην κάνουμε πίσω εκτός πια και αν φτάσει η δουλειά στο απροχώρητο και επιμείνουν κάποιες υπηρεσίες να εξαντλούν την τυπολατρία τους». Ζητά ο κ.Μπεσίνης οι αρμόδιοι «να γίνουν ευέλικτοι και να μην οχυρώνονται πίσω από ένα βαρύ και γραφειοκρατικό κατεστημένο και να δημιουργούν έτσι ανάχωμα στην ολοκλήρωση του έργου».Επίσης στέλνει το εξής μήνυμα: «Εάν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους, τα έργα θα σταματήσουν ξανά και από ένα σημείο και μετά δεν ξέρω αν θα υπάρξει το κουράγιο και η διάθεση για να τα συνεχίσει ο πρόεδρος…». Αναλυτικά τα όσα δηλώνει ο κ.Μπεσίνης στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ:

Γιατί καθυστέρησε αλήθεια τόσο πολύ η άδεια του γηπέδου και ποιο ακριβώς έγγραφο έλειπε;

Είχε κατατεθεί ο φάκελος της μελέτης και εμπρόθεσμα και έγκαιρα και πλήρης. Μας είχαν πει τότε ότι υπάρχει με βάση τον κανονισμό η προδιαγραφή για τουρνικέ στις εισόδους. Εμείς τότε τους είπαμε ότι σε πρώτη φάση και άμεσα δεν πρόκειται να μπουν τουρνικέ γιατί και η ίδια η ΕΠΟ που διαχειρίζεται το σχετικό πρόγραμμα αρνούταν να μας το τροφοδοτήσει. Οπότε αυτό φέτος δεν προβλέπεται.
Αυτοί μας είπαν ότι ανεξάρτητα από αυτό, στο φάκελο της μελέτης της τεχνικής πρέπει να φαίνονται. Άμεσα λοιπόν και την ίδια μέρα το προσθέσαμε και το στείλαμε. Στη συνέχεια ήρθε ο υπάλληλος εκείνος που θα έλεγχε όλο το φάκελο και θα υπέγραφε. Υπήρχε μάλιστα και υπεύθυνος μηχανικός από την ΠΑΕ Παναιτωλικός εκεί, τη Δευτέρα το πρωί. Παρ’ όλα αυτά ο συγκεκριμένος υπάλληλος εξαντλώντας όλα τα γραφειοκρατικά πλαίσια άρχισε να κωλυσιεργεί λέγοντας «φύγετε για Αγρίνιο και θα σας ειδοποιήσω και θέλω το χρόνο μου».
Ο μηχανικός τον ενημέρωσε ότι επειδή η εκκρεμότητα αυτή υπήρχε εδώ και αρκετές ημέρες θα ήταν προτιμότερο να ελέγξει το φάκελο επί τόπου για να μη χαθεί άλλος χρόνος. Ο υπάλληλος επέμενε ότι ήθελε χρόνο για να κοιτάξει την όλη μελέτη και σε κάθε περίπτωση έδειχνε μια αρνητική διάθεση για την άμεση εξυπηρέτησή μας.

Ουσιαστικά δηλαδή είναι θέμα μιας υπογραφής για να πάρει το γήπεδο την άδεια;

Ναι, και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει και έγκριση από την πολεοδομία του δήμου και πιστεύω ότι εδώ δε θα λειτουργήσουν τα πράγματα με τον ίδιο γραφειοκρατικό τρόπο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, εμείς προχωρούμε τις εργασίες έχοντας αποφασίσει να μην κάνουμε πίσω εκτός πια και αν φτάσει η δουλειά στο απροχώρητο και επιμείνουν κάποιες υπηρεσίες να εξαντλούν την τυπολατρία τους.

Θεωρείτε ότι στην όλη κατάσταση προκύπτει και κάποια ευθύνη της δημοτικής αρχής;

Κοίτα, ο δημοτικός υπάλληλος εάν οχυρωθεί πίσω από τον κανονισμό και το γράμμα του νόμου μπορεί να σου πει ότι δεν έχει ευθύνη και κάνει αυτό που προβλέπεται από το καταστατικό και τη διαδικασία. Εάν όμως σε πολιτικό επίπεδο, οι πολιτικοί προϊστάμενοι, αναλάβουν την ευθύνη να εκτιμήσουν την κοινωνική ωφελιμότητα που θα έχει το έργο και να το διαχωρίσουν από ένα οποιοδήποτε άλλο βλέποντάς το ως ένα έργο με υψηλή κοινωνική ευθύνη και το διαχειριστούν ως τέτοιο, τότε θα καταλάβουν και οι συμπολίτες μας και οι ίδιοι ότι λειτουργούν σωστά και σύννομα. Ότι ήταν να γίνει έχει κατατεθεί και τώρα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας κολλάει ένα έργο το οποίο πρέπει να γίνει σύντομα. Όχι επειδή ξαφνικά ο Κωστούλας αποφάσισε να κάνει μία εξέδρα αλλά γιατί μέσα στα έργα που συνολικά γίνονται είναι και έργα τα οποία επιβάλλονται για να τηρεί το γήπεδο τα κριτήρια της Super League.
Για παράδειγμα ο φωτισμός που είναι μέσα στο φάκελο της μελέτης, είναι μια προϋπόθεση. Το πρες ρουμ που πρέπει να είναι συγκεκριμένων τετραγωνικών είναι και αυτό μια προϋπόθεση για να μπορεί η ομάδα να παίζει στο γήπεδό της. Επίσης το αντιντόπινγκ κοντρόλ, η αίθουσα, πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουμε έως τώρα και έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές. Αυτή είναι επίσης μια άλλη προϋπόθεση.
Με άλλα λόγια, τα έργα που γίνονται είναι προαπαιτούμενα για να μπορούμε να παίζουμε στην έδρα μας. Με αυτή την έννοια, ότι γίνεται πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν αναγκαιότητα και όχι ως πολυτέλεια. Έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και από τους πολιτικούς και θεσμικούς φορείς του τόπου που εμπλέκονται.
Δεν ζήτησε άλλωστε κανείς ούτε από το δήμο ούτε από τη γενική γραμματεία τεχνική αρωγή ή οικονομική βοήθεια. Το οικονομικό κομμάτι του δήμου το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο πρόεδρος του Παναιτωλικού όπως επίσης και την τεχνική του υποστήριξη.
Ζητάμε μόνο να γίνουν ευέλικτοι και να μην οχυρώνονται πίσω από ένα βαρύ και γραφειοκρατικό κατεστημένο και να δημιουργούν έτσι ανάχωμα στην ολοκλήρωση του έργου. Τονίζω ότι αν το έργο δε γίνει η ομάδα θα εκπατριστεί. Θα γίνει ένας ποδοσφαιρικός μετανάστης.

Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις καταγγελίες και τις συλλήψεις που έγιναν στο γήπεδο.

Υπάρχουν καταγγελίες για τα έργα οι οποίες είναι μεν επώνυμες αλλά ουσιαστικά είναι από ανύπαρκτα πρόσωπα. Δηλαδή, υπάρχει μια γραπτή καταγγελία η οποία υπογράφεται από φανταστικά ονόματα. Χριστόφορος Χριστοφόρου με δ/νση Ηλία Ηλιού. Ανύπαρκτο πρόσωπο και ανύπαρκτη διεύθυνση. Αυτό θα μπορούσε και ο οποιοσδήποτε υπηρεσιακός παράγοντας να εκτιμήσει ότι δεν είναι αληθινό ως καταγγελία και ως πρόσωπο και να μην προωθήσει τις διαδικασίες του επείγοντος. Αντ’αυτού που δεν έγινε, ακολουθήθηκαν κάποιες εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες, όχι για πρώτη φορά, και υπήρξαν διαδικασίες αυτόφωρου τρεις φορές ως τώρα. Δηλαδή συλλήψεις των εργοδηγών, του πολιτικού μηχανικού και των εργαζομένων στα έργα. Μια φορά μάλιστα αυτό έγινε με τη συμπλήρωση δικογραφίας για αυτόφωρη διαδικασία και για τον ίδιο τον πρόεδρο ο οποίος μάλιστα τότε βρισκόταν και εκτός Ελλάδος! Αυτά αν μη τι άλλο δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν και για πρακτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με την υλοποίηση του έργου αλλά βγάζουν και μια μιζέρια προς τα έξω. Γινόμαστε περίγελος. Αυτό είναι ένα πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή τα έργα σε τι στάδιο βρίσκονται;

Αυτή τη στιγμή τα έργα προχωράνε μέσα από τις δυσκολίες που προανέφερα. Υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά εάν μας αφήσουν θα γίνει αγώνας δρόμου να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος.

Ο κόσμος αγωνιά και πολλοί φίλαθλοι μάλιστα ρωτάνε αν τελικά ο Παναιτωλικός θα αναγκαστεί να αγωνιστεί στο Παμπελοπονησιακό στάδιο. Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι όλα έτοιμα στο γήπεδο του Παναιτωλικού;

Εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν δραματικά προς το αρνητικό, πιστεύω ότι θα προλάβουμε τις προθεσμίες και θα είμαστε έτοιμοι ώστε να παίξει η ομάδα στο γήπεδό της από την πρώτη αγωνιστική. Εάν δε, υπάρξει και μια μικρή παράταση στην έναρξη του πρωταθλήματος αυτό θα μας διευκολύνει. Όλα βέβαια τελούν υπό την αίρεση της εξάντλησης της αυστηρότητας των υπευθύνων. Εάν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους τα έργα θα σταματήσουν ξανα και από ένα σημείο και μετά δεν ξέρω αν θα υπάρξει το κουράγιο και η διάθεση για να τα συνεχίσει ο πρόεδρος.

Εμείς από τη μεριά μας ευχόμαστε να πάνε όλα καλά και να είναι το γήπεδο έτοιμο στην ώρα του.

Το ίδιο ευχόμαστε όλοι μας.

(μακέτα του γηπέδου)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.