Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Τι σημαίνει να γίνει η Οξυά Art Island

Τι σημαίνει να γίνει η Οξυά Art Island

art3

Εϊδηση που ακούγεται ως παραμύθι είναι ότι ο Εμίρης του Κατάρ θέλει να μετατρέψει την Οξυά σε Art Island (νησί τέχνης).

Το προηγούμενο του Art Island είναι μοναδικό στον κόσμο και δεν είναι άλλο από το νησί Naoshima της Ιαπωνίας, το οποίο από μερικά ψαροχώρια που διέθετε έγινε τα τελευταία χρόνια σε Νησί Τέχνης.

Και όταν λέμε Νησί Τέχνης εννοούμε ένα πλέγμα από μουσεία, δρόμους-ποδηλατόδρομους,  εστιατόρια, ξενοδοχεία σε μια έκταση 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν αναλογιστούμε ότι η έκταση της Οξυάς δεν είναι  ούτε το 1/3 της Naoshima ( 4,223 τ. χλμ), τότε μπορούμε να μιλάμε για μια μικρογραφία της κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω, με την έννοια ότι θα είναι συμπτυγμένη σε έναν μικρότερο χώρο.

Άλλη μια αισθητή αλλαγή που έγινε στη Naoshima και στο γύρω χώρο από αυτή ήταν η ανάπτυξη των προσβάσεων προς και από αυτή. Με θάλασσα και φυσικά με θαλάσσια τρένα (Ιαπωνία είναι αυτή).

Όσο για τα εκθέματα της παραπέμπουν σίγουρα στις πιο σύγχρονες μορφές της τέχνης αρκετά απομακρυσμένες από κλασσικά ή μετακλασσικά ρεύματα, όπως μπορείτε να δείτε στις φωτό.

art1 art2

Αν λοιπόν επαληθευτούν οι συσχετισμοί με την Νaoshima και αν πράγματι ο Εμίρης του Κατάρ έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του, θα δημιουργηθεί ένα άνευ προηγουμένου δίκτυο τέχνης ουσιαστικά πάνω σε αυτό το νησί, που θεματικά και σε μέγεθος δεν συναντά κανείς πουθενά αλλού,πόσο μάλλον στην περιοχή.

Η προσθήκη στο καλλιτεχνικό τοπίο της περιοχής θα είναι μοναδική καλλιτεχνικά και θεματικά. Για την ιστορία η περιοχή μας τάσεις σύγχρονης μορφής τέχνης  παρόμοιες, προς σε αυτήν έστω την κατεύθυνση, δεν έχει να επιδείξει παρά μόνο τους γλύπτες της περιοχής μας και ειδικά τον Γλύπτη Θεόδωρο και τα έργα του. Είναι ίσως το πιο κοντινό πρότυπο στην ερώτηση αν τα έργα που βλέπουμε στη Naoshima μας θυμίζουν κάτι.

Για να δούμε λοιπόν αν όντως όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα και ποια σχέση θα υπάρχει με την περιοχή, η οποία η κληρονομιά της προς αυτή την κατεύθυνση της Τέχνης  είναι κατά προσέγγιση  μια παράδοση στη γλυπτική και (αξίζει φυσικά  να το αναφέρουμε)  Πανεπιστημιακό Τμήμα απόλυτα εξειδικευμένο με αυτόν το τομέα, δηλαδή το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών…

Άγριος

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.