Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Τι υπήρχε στην περιοχή των Τριών Φαναριών πολλά χρόνια πριν;

Τι υπήρχε στην περιοχή των Τριών Φαναριών πολλά χρόνια πριν;

triafanaria

 triafanaria2

Ένας νερόμυλος! Γνωστός ως “μύλος του Ραμόπουλου”. Αν συγκρίνετε τις φωτογραφίες  του street view (2011) με τη ζωγραφιά του περιοδικού Ρίζα το μόνο που μπορεί να παραπέμπει στην τελείως διαφορετική αυτή  εικόνα είναι η κλίση του εδάφους της περιοχής.

mylostriafanaria

 

Διεξοδική περιγραφή για το νερόμυλο και τη θέση του δίνει ο κος Γιώργος Στρατούλης στο group agriniomemories:

“Ο μύλος του Ραμόπουλου.’Ηταν νερόμυλος και λειτουργούσε με νερό που ερχότανε με αύλακα από την Ερμίτσα.Βέβαια αυτός ο αύλακας δεν εξυπηρετούσε μόνο τον μύλο.Το νερό που έφερνε χρησιμοποιούταν στην άρδευση των καπνών πρωτίστως.Ο μύλος αυτός,που τώρα δεν υπάρχει κάτι που να μαρτυράει την κάποτε ύπαρξή του,τα αφάνισε όλα ο εκσκαφέας και τα σκέπασε το τσιμέντο,βρισκόταν στην πλατεία Μητροπολίτου Χριστοφόρου (τρία φανάρια) της Ντούτσαγας.Εξυπηρέτησε για πολλά χρόνια όχι μόνο τη γειτονιά μας και την ευρύτερη περιοχή της αλλά και κόσμο που ερχόταν από άλλες περιοχές διότι ο Ραμόπουλος ήταν πολύ καλός μάστορας στο άλεσμα,όπως έλεγαν οι μεγάλοι.

Πίσω από το μύλο φαίνονται οι καμάρες που από πάνω τους περνάει ο αύλακας με το νερό.Το αρχοντικό που φαίνεται πιό πίσω είναι του μπάρμπα Γιάννη Σκεπαρνιά που είχε βυρσοδεψείο εκεί και κατάστημα εμπορίας κατεργασμένων δερμάτων στη Στοά Παπαγιάννη.”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.