Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020

Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Tοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της «ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» στο Δήμο Αγρινίου, στην 2η έκτακτη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου της 19Ης /11/2012 με θέμα:

« Συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας (ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ) των εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου, με βάση το νόμο 4093/2012- (ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3)»

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ – ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ – ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ: ΧΤΥΠΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΟΤΑΧΩΣ, ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΔΝΤ ΠΡΟΧΩΡΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΕ ΒΑΡΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

Διαβάζοντας κάποιος προσεκτικά το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016 (το 3ο μνημόνιο δηλαδή) και το νέο νόμο εφαρμογής του που ψήφισε σε ένα άρθρο στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα , η τρικομματική κυβέρνηση των (ΠΑΣΟΚΝΔΔΗΜ.ΑΡ), μπορεί εύκολα να διαπιστώσει ότι θεμελιώνονται στο χώρο εργασίας γενικότερα αλλά και στους φορείς Τοπικής Διοίκησης ειδικότερα συνθήκες τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων.

Α: ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στους Δήμους θα έχουμε για την τετραετία 2013 – 2016 πάγωμα των προσλήψεων. Το διάστημα αυτό δεν προβλέπεται να γίνει ούτε μία πρόσληψη παρά μόνο ελάχιστες στα εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ. Το ίδιο διάστημα θα οδηγηθούν σε έξοδο από την υπηρεσία, (απολύσεις, συνταξιοδοτήσεις, αναγκαστικές παραιτήσεις) χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες.

Αναλυτικά περιγράφονται στον πίνακα που παραθέτουμε.

ΕΤΟΣ Αποχωρήσεις Προσλήψεις σε: Νομικά Πρόσωπα ΟΤΑ
2013 3.084 0
2014 3.108 81
2015 3.108 79
2016 2.072 79
ΣΥΝΟΛΟ 11.336 239
Πηγή: Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016 Οκτώβριος 2012 σελ. 35 συγκριτικός πίνακας.

2

Συνολικά λοιπόν θα έχουμε 11.336 αποχωρήσεις και μόλις 239 προσλήψεις. Εντύπωση προκαλεί η ακριβής καταγραφή του αριθμού των εργαζομένων που θα φύγουν καθώς και αυτών που θα προσληφθούν.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση της κρατικής επιχορήγησης των δήμων για μισθολογική δαπάνη κατά 67 εκατ. € η οποία αναλύεται σε 55 εκατ. € για το 2013 και 4 εκατ. € για κάθε χρόνο από το 2014 και μετά.
B: ΜΕ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΥ

Με διατάξεις του πολυνόμου για τη Δημόσια Διοίκηση προβλέπεται για τους εργαζόμενους στους δήμους:

1.

Μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (με το 75% του μισθού) για ένα χρόνο οι εργαζόμενοι των οποίων καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Μέσα στο χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα μπορούν να μεταταχθούν και να μεταφερθούν υποχρεωτικά σε υπηρεσία, ή σε Ν.Π.Ι.Δ., αλλάζοντας ακόμα και τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου ή να καλύψουν προσωρινές ανάγκες. Αν αρνηθούν επέρχεται άμεσα η αυτοδίκαιη απόλυσή τους.

2.

Η διαδικασία υποχρεωτικής μετάταξης και μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία και Νομικό Πρόσωπο αφορά το σύνολο των δημοσίων δημοτικών υπαλλήλων και ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαθεσιμότητας. Ο υπάλληλος θα είναι σε κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά. Αν αρνηθεί απολύεται !

3.

Ξεκινά το πογκρόμ των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας. Μέσα σε ελάχιστες μέρες από την εφαρμογή του πολυνόμου ξεκινά η αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των εργαζομένων αορίστους χρόνου «που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια». Καταργούνται οι οργανικές θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) για τις κατηγορίες Υ.Ε. και Δ.Ε. με ειδικότητες Διοικητικού – Λογιστικού – Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων. Αυτή θα είναι η αρχή, αφού πηγές του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες υπάλληλοι. Το μνημόνιο βέβαια αναφέρεται σε 25 χιλιάδες.

Αυτό και μόνο το στοιχείο αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν τα επιβάλλουν “οι δανειστές και το μνημόνιο” αλλά η ανάγκη της πλουτοκρατίας, της Ε.Ε. των μονοπωλίων, να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα

4.

Ο υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και με την απειλή της «αργίας», για τη ζωή και τις πράξεις του ακόμη και εκτός δουλειάς. Ανοίγουν οι πόρτες για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.