Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία μετά από 100 χρόνια ( σουρεάλ εκδοχή)

aitoloakarnaniamellonΜιας και εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή ραστώνη, ας επιχειρήσουμε μια σουρεάλ εκδοχή του τόπου μας 100 χρόνια μετά. Παρόλο το φουτουριστικό σατυρικό της υπόθεσης, θα ενσωματώσουμε και σπέρματα ρεαλισμού, αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας και οργουελισμού.

Αμμώδεις Περιοχές έρημοι αντί τεχνητών λιμνών

Οι Τεχνητές λίμνες έχουν διάρκεια ζωής. Οι ποταμοί που χύνονται σε αυτές συσσωρεύουν φερτά υλικά με αποτέλεσμα να αλλάζει η κοίτη και ο πυθμένας τους. Μετά από ένα διάστημα οι λίμνες θα αχρηστευτούν, οπότε το νερό θα απελευθερωθεί αφήνοντας πίσω του ξερές εκτάσεις, όπως ακριβώς ξεπροβάλλουν τώρα όταν οι στάθμες της λίμνης χαμηλώνουν.

Νέα οικιστική ανάπτυξη  κοντά στην χάραξη της  Ιόνιας Οδού. Η παλιά πόλη του Αγρινίου και το “νέο” 

Η απουσία αστικού κέντρου κοντά στην Ιόνια Οδό, θα δημιουργήσει αρχικά μετακομιστικούς σταθμούς, στη συνέχεια οικήματα γύρω από αυτούς, που θα αποτελέσουν τον πρώτο πυρήνα οικισμών και νέων πόλεων. Έτσι ακριβώς δημιουργήθηκε το Αγρίνιο της νεότερης εποχής στην Τουρκοκρατία, αντικαθιστώντας τη Βυζαντινή Πόλη “Αχελώο” κατά μία έννοια.  Κατά αντιστοιχία το Αγρίνιο στη σημερινή του μορφή, θα είναι μια πόλη με παλιά κτίσματα για το 2100, με μειωμένο πληθυσμό , συνταξιούχους, γηγενεις κατοίκους  και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αφού θα γυρίζει 100 χρόνια πίσω, αποσυνδεδεμένο  από εμπόριο και παραγωγή. Ροή πληθυσμιακή θα κατηφορίσει προς τους νέους σχηματισμούς  πέριξ της Ιονίας.

Μεσολόγγι όπως Κάτω Χώρες και τα κουφάρια των διυλιστηρίων στο παραθαλάσσιο Ξηρόμερο. Μουσείο πετρελαίου(;)

Η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας ίσως προκαλέσει πλημμύρες σε επίπεδες παραθαλάσσιες πόλεις όπως το Μεσολόγγι. Τρόποι αντιμετώπισης όπως με αντίστοιχες των Κάτω Χωρών δώσουν τη λύση. Από την άλλη πλευρά σε όλο το παραθαλάσσιο Ξηρόμερο θα υπάρχουν παρατημένα κουφάρια διυλιστηρίων και εργοστασίων  που θα θυμίζουν την εποχή 2020-2050 όπου δούλευαν νυχθημερόν μεταφέροντας τις ποσότητες υδρογονανθράκων που εξορύσσονταν από τη θαλάσσια περιοχή.  Κατά μία εκδοχή θα αναπαλαιώνονταν μερικά ως Μουσεία Πετρελαίου, για να θυμούνται πως παλιά λειτουργούσαν ενεργειακά οι οικονομίες (!), αφού τότε θα έχουν άλλες μορφές ενέργειας και τα αποθέματα πετρελαίου θα τελειώσουν.

Τα εργοστάσια νερού  και η αλλοίωση του πληθυσμού

Μετά από 100 χρόνια το κεφάλαιο και οι ισχυροί θα επενδύσουν στα εργοστάσια νερού και στη μετακίνηση τους. Στόχος τα υδάτινα αποθέματα της Αιτωλοακαρνανίας, οι βρύσες των βουνών και φυσικά οι λίμνες.  Εργοστάσια συσκευασίας, διανομής νερού με εξαγωγές σε όλον τον πλανήτη. Φθηνό εργατικό δυναμικό θα συρρεύσει και από άλλα μέρη της Ελλάδας και από άλλες χώρες. Φθηνό εργατικό δυναμικό από Αφρική, κατεστραμμένες οικονομικά χώρες της Ευρώπης και Αμερικής αλλά και από Ασία, όπου θα ζουν σχετικά καλά. Μαύροι και Ασιάτες θα είναι κατά ένα σεβαστό ποσό Αιτωλοακαρνάνες και θα λένε “ούι πιδάκι μ”, δημιουργώντας εργατικές κατοικίες σε νέους οικισμούς και δικές τους κοινότητες.

Θα είναι καλύτερα ή χειρότερα;

Κανείς δεν ξέρει. Ανάλογα πως θα γίνουν. Όλα είναι υπό συνεχή αλλαγή στην ιστορία. Ένα είναι σίγουρο: Όσο δεν υπάρχει στρατηγική, η Αιτωλοακαρνανία θα είναι από τις περιοχές που οι επενδύσεις δεν θα έρχονται…και όσες έρχονται θα είναι από αυτέ ς ου θα  πειραματίζονται με χοντροκομμένο τρόπο…

Άγριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. ΠΑΝΕ-6

  ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΥΡΕΑΛ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ. ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ? ΚΑΝΕΙΣ.

 2. ΠΑΝΕ-6

  ΠΑΝΤΩΣ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟ.ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΛΙΣΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.

 3. antikeimenikos

  Ο πληθυσμός μετακινείται εκεί που υπάρχουν δουλειές. Τι να πάει να κάνει ο κόσμος στο Καινούριο; Έχει κάποια εργοστάσια εκεί ή λιμάνι; Ή απλά επειδή είναι κοντά στη λίμνη;

  Η γνώμη μου είναι ότι το Αγρίνιο ενδείκνυται για επιχειρήσεις γύρω από τις αγροτικές καλλιέργειες, την κτηνοτροφία και ίσως κάποια εργοστάσια που χρησιμοποιούν αντίστοιχες πρώτες ύλες.

  Βέβαια το όνειρο του Αγρινιώτη είναι να κάνει την πόλη Πάτρα, με πανεπιστήμια, καφετέριες και λιμάνια (παραλίμνια LOL), οπότε το πιθανότερο είναι να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από τη σημερινή…

 4. ΠΑΝΕ-6

  ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ?ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΣ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ? ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ. ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΩΡΑ? ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ, ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΠΛΥΘΗΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ,ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΡΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΕΣΥ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΤΕ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΙΟΝΙΑ ΟΠΟΤΕ ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ.ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΘΑ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ,ΒΛΟΧΟΣ,ΛΙΜΝΗ,ΚΑΣΤΡΟ, ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΗΠΙΑΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ,Ι ΣΩΣ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΩ ΤΟ ΙΣΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΠΥΛΩΝΕΣ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ,ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΧΕΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ, ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ. ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΕΦΗΒΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΑ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΤΟ ΜΑΤΡΑΛΗ,ΤΟ ΚΥΤΤΑΡΟ,ΤΗ STROMBOLI, TO IL POSTO, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΓΡΙΝΙΟ,ΠΟΥ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΠΟΛΥ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.