Δευτέρα, 30 Μαρτίου, 2020

Το σήμα της ψηφιακής και οι πωλήσεις

Από την περασμένη Πέμπτη, αφού ο Έλληνας είναι της…παραμονής, τα καταστήματα που πουλάνε ψηφιακούς αποκωδικοποιητές, για τη λήψη του νέου ψηφιακού σήματος, στο Αγρίνιο και σε ένα-μόνο-μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, γνωρίζουν μεγάλε πιένες. Παρότι επικρατεί κάποια σύγχυση για το τι συμφέρει και τι όχι ανάλογα με την παλαιότητα της τηλεόρασης που διαθέτει κανείς έχουν πουληθεί χιλιάδες συσκευές ενώ σε κάποια από τα μεγάλα καταστήματα ηλεκτρονικών παρατηρούνται ουρές ανάλογες με αυτές του σουπερμάρκετ σε καιρό έκτακτου συμβάντος. Το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικό κατάστημα γνωστής αλυσίδας χρειαζόσουν υπομονή ακόμη και για να μπεις μέσα, ενώ δεν είναι λίγα τα μαγαζιά που έχουν προσλάβει έξτρα προσωπικό για να εξυπηρετεί, αλλά και ιδιωτική φύλαξη για την αποφυγή κάποιας επιδρομής!
Οι Αγρινιώτες έπεσαν μαζικά πάνω στο προϊόν αφού δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, παρά μόνο η λήψη από αντανάκλαση από Κεφαλλονιά ή η χρήση συνδρομητικού συστήματος με «πιάτο», αντίθετα για παράδειγμα από την Αθήνα όπου, επί της ουσίας, ψηφιακό αποκωδικοποιητή έχουν βάλει οι λάτρεις του αψεγάδιαστου σήματος και των High Definition μεταδόσεων. Δεν πρέπει πάντως να αγνοηθεί και ένα ποσοστό που έχει αφήσει για αργότερα το όλο θέμα λόγω έλλειψης χρημάτων ή γιατί δεν απασχολεί όλους αν ένα κανάλι πιάνει με «χιόνια» ή αν ένα δύο δεν πιάνουν καθόλου. Πάντως σε γενικές γραμμές για όσους δεν έχουν ακόμη προμηθευτεί συσκευή το Mega ακόμη πιάνει στις πιο πολλές περιοχές, όπως και το Star σχετικά καλά, μέτρια ο Skai και σχεδόν καθόλου Ant1 και Alpha. Καλά πιάνει το Άλτερ αλλά δεν έχει πρόγραμμα, όπως και τα κρατικά κανάλια που θα μπουν αργότερα-θεωρητικά-στο μπλοκ .

Προβλήματα σήματος και αλλαγές συσκευών

Στα περισσότερα καταστήματα ήδη, όμως, έχει αρχίσει να γίνεται βραχνάς το λεγόμενο σέρβις μετά την πώληση, καθώς πολλοί καταναλωτές γυρίζουν για να διαμαρτυρηθούν για τη λειτουργία του ΜPEG4 γιατί «δεν πιάνει». Περίπου οι μισοί αγοραστές παραπονιούνται ότι χάνουν το σήμα και επιχειρούν να αλλάξουν συσκευή μας είπαν από κεντρικό κατάστημα της πόλης. Η εξήγηση είναι ότι το ψηφιακό σήμα όταν δεν έχει τέλεια λήψη απλά δεν πιάνει…καθόλου. Δεν είναι δηλαδή σαν το αναλογικό σήμα που είχε «χιόνια» ή σκιές. Εδώ, με μια υποψία κακής λήψης η εικόνα βγάζει ειδοποίηση μη-λήψης. Η αιτία είναι ή στην εκπομπή που ακόμη μπορεί να μην έχει ρυθμιστεί ή στην κακή τοποθέτηση της κεραίας του καταναλωτή. Για το λόγο αυτό καλό είναι να ξέρουν οι αγοραστές ότι ειδικά οι πιο ακριβοί δέκτες που αγοράζονται για την πιστότητα πρέπει να συνοδεύονται και από ένα τσεκ στην θέση της κεραίας και γενικά από ρυθμίσεις που καλό είναι να τις κάνει κάποιος ειδικός.
Τώρα, μια παράπλευρη οικονομία που αναμένεται να αναπτυχθεί σύντομα είναι των μεταχειρισμένων τηλεοράσεων όπως μας είπε καταστηματάρχης για τον εξής λόγο:Όσοι έχουν «αρρώστια» με την πιστότητα εικόνας κα ήχου και θέλουν HD ή τρισδιάστατα κλπ ή κάποια τεχνολογία που θα βγει σύντομα, θα αναζητήσουν το πολύ σε 5-6 μήνες τη νέα γενιά τηλεοράσεων που θα πέσει στην αγορά με αποτέλεσμα πολύ καλές σημερινές plasma τηλεοράσεις να διατίθενται ως κάτι «ξεπερασμένο» σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Αυτό θα δημιουργήσει μια αγορά…ελαφρώς μεταχειρισμένων δεκτών που όμως για τον μέσο θεατή θα είναι μια χαρά. Ίσως αυτή η πληροφορία κάνει όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές να ξεκαθαρίσουν αν αξίζει να πάρουν τους πιο φτηνούς δέκτες ή τους πιο ακριβούς…Σκεφτείτε, εν ολίγοις, πόσο θα ζήσει ακόμη η τηλεόρασή σας και πόσο χρειάζεστε στ’ αλήθεια την τελευταία λέξη της τεχνολογίας ή αν αρκείστε με ένα καλό ψηφιακό σήμα που πιάνουν οι τηλεοράσεις που σε λίγους μήνες θα χάσουν αξία. Εκτός κι αν σύντομα τα δίκτυα αλλάξουν και γίνει η τηλεόραση αποκλειστικά «κλειστή» και καλωδιακή άρα και επί πληρωμή…

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.