Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020

ΥΠΟΙΚ: Το κακάο ανεβάζει… το γάλα στο 23%

neo-eutrapelo-me-ton-fpa-sto-23-to-sokolatouxo-gala.w_l

Θυμάστε τα ευτράπελα του ΦΠΑ το καλοκαίρι…. Το σουβλάκι χοιρινό στο κρεοπωλείο με ΦΠΑ 13% ενώ αν είναι αλατισμένο ή «εμπλουτισμένο» με πιπεριές, ο ΦΠΑ θα αυξάνεται στο 23%. Το παναρισμένο κοτόπουλο, λόγω της επεξεργασίας που έχει προηγηθεί, θα έχει ΦΠΑ 23% ενώ κανονικά το κοτόπουλο έχει ΦΠΑ 13%. Τα μακαρόνια θα έχουν ΦΠΑ 13% ενώ τα τορτελίνια (που περιέχουν γέμιση) 23%.

Ε τα ευτράπελα αντί να διορθώνονται, συνεχίζονται!

Το σοκολατούχο γάλα και τα ροφήματα γάλακτος με κακάο είναι ζαχαροπλαστικά προϊόντα και υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23%, τη στιγμή που το… απλό, άσπρο γάλα έστω και σ«συμπυκνωμένο» ή με προσθήκη ζάχαρης (ζαχαρούχο) έχει ΦΠΑ 13%.

Αυτό το διευκρυνίζει εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και ΕΦΚ του υπουργείου Οικονομικών, αν και είχε «τεθεί»« και το περασμένο καλοκαίρι από την εγκύκλιο της ΓΓΔΕ.

Αν και είναι λοιπόν γνωστό από τον Ιούλιο υπάρχει προφανώς ανάγκη ελέγχων «αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α. στα εν λόγω είδη», όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο. Ο ΦΠΑ του 23% έχει οριστεί, αλλά κάποιος πρέπει να ελέγξει αν τα γάλατα έχουν το σωστό ΦΠΑ.

Ειδικότερα, η νέα εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

– Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με την παράγραφο 03 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) “Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.”, για τα γάλατα και τα προϊόντα γαλακτοκομίας του Κεφ. 4, μεταξύ άλλων εκείνα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 0402 ήτοι, γάλα και κρέμα γάλακτος (ανθόγαλα), συμπυκνωμένα ή με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 13%,

– Σύμφωνα με το άρθρο 21 σε συνδυασμό με το Παράρτημα ΙΙΙ του ν.2859/2000 (ΦΕΚ 248/Α) “Κύρωση Κώδικα Φ.Π.Α.”, για τα προϊόντα που σύμφωνα με τα ανωτέρω κατατάσσονται στην Δ.Κ 2202 ήτοι, σοκολατούχα γάλατα, ροφήματα γάλακτος με γεύση καφέ καθώς και παρόμοια ροφήματα με βάση το γάλα, ο συντελεστής Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται είναι 23% .

Και η εγκύκλιος συνεχίζει:

«Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω αναφορικά με τη δασμολογική κατάταξη και το συντελεστή Φ.Π.Α. των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικά των ροφημάτων γάλακτος με γεύση καφέ, σοκολατούχου γάλακτος και παρόμοιων ροφημάτων με βάση το γάλα, που αναφέρονται στην παρούσα. Οι αρμόδιες Τελωνειακές και Φορολογικές Αρχές καθώς και οι αρμόδιες Ελεγκτικές Αρχές, στις οποίες κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να λάβουν υπόψη τους τα διαλαμβανόμενα σε αυτή, προκειμένου να προχωρήσουν, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, σε διεξαγωγή εκ των υστέρων ελέγχων στις περιπτώσεις όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, αναφορικά με τη διαπίστωση της ορθής δασμολογικής κατάταξης και του εφαρμοζόμενου συντελεστή Φ.Π.Α. στα εν λόγω είδη»

http://www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.