Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

«Φαγοπότι “νοικοκυραίων” στο Δήμο Μεσολογγίου», καταγγέλλει ο Κατσούλης

karapanos-katsoulis«Φαγοπότι “νοικοκυραίων” στο Δήμο Μεσολογγίου» καταγγέλλει ο δημοτικός συνδυασμός «Αλλαγή Πορείας» του πρώην δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη. Παραθέτει μια σειρά ζητημάτων σημειώνοντας πως το «πάρτι Καραπάνου» πρέπει να λάβει τέλος. Πρόκειται για ένα νέο επεισόδιο στο σίριαλ της αντιπαράθεσης της προηγούμενης και της σημερινής δημοτικής Αρχής  Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Η ανακοίνωση αυτούσια έχει ως εξής:

Φαγοπότι «νοικοκυραίων» στο Δήμο Μεσολογγίου

Πέρασε ένας μήνας από τότε που ο κ. Καραπάνος δήλωνε στη δήθεν διαδικασία απολογισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, «πως θα δώσει άμεσα τα οικονομικά στοιχεία στη δημοσιότητα» (δείτε το σχετικό βίντεο). Συνεπής πάντοτε λόγων και έργων, όσο εσείς τα είδατε τα είδαμε και εμείς… Σε ανακοίνωση μας τότε γράφαμε: «Όσο για τη «διαφάνεια σας» και το «όλα στο φως», σε λίγο «θα γελάσει κάθε πικραμένος»…». Αυτό κάνουμε τώρα, αποκαλύπτοντας με αδιάσειστα στοιχεία την αδιαφάνεια, το ξεχαρβάλωμα και το «πάρτι ημετέρων» στο δήμο, με το καλημέρα της νέας δημοτικής διοίκησης.

1. “Πρωταθλητής των Αναθέσεων”. Από τις 1660 αποφάσεις που έχει υπογράψει ο ίδιος, το 80% αφορούν αναθέσεις σε μια μόνο χρονιά. Δεν υπάρχει προμήθεια, έργο και παρέμβαση που να μην έχει γίνει κομματάκια για να μοιρασθεί, αρκετές φορές χωρίς καν ή με εικονικές προσφορές, σε «φίλα προσκείμενους». Ο κατάλογος μακρύς. Ενδεικτικά, αναθέσεις για έργο καθαρισμού σε παραλία που εκμεταλλεύεται ιδιώτης (18,5 χιλ. €), καθαρισμός χορταριών – και μάλιστα τώρα τον Οκτώβρη – δια δυο (από 10 χιλ. € έκαστος), απεντομώσεις άνω των 10 χιλ. € αμφιβόλου αποτελέσματος, εκπόνηση μελέτης για νέο ΣΕΣ 2014 – 2020 (24,6 χιλ. €), λογότυπος Π.Π. που συνδέεται με το περσινό παγοδρόμιο (12 χιλ. €), κ.α. Και επειδή για το λογότυπο αυτό έγινε πολύς ντόρος, να προσθέσουμε ένα ακόμη στοιχείο. Ο νυν Γ. Γραμματέας του δήμου, στις 18/11/2014 από τη θέση του Δημάρχου Ακτίου – Βόνιτσας, πλήρωσε το λογότυπο του δήμου του με το ποσό των 4.596,00 € (Αρ. Εντάλματος 1104). Εδώ δυστυχώς το ποσό για το λογότυπο της Π.Π. σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Η λέξη «διαγωνισμός» έχει σχεδόν διαγραφεί από τη λειτουργία του δήμου, με συνέπεια απώλεια χρημάτων, αδιαφάνεια και χαμηλή ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Διαμορφώνεται μια κατάσταση σε μια τοπική αγορά που στενάζει, όπου λιγοστοί παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της «πίτας του δήμου» και η πλειοψηφία εμπόρων και επιχειρηματιών τα ψίχουλα, ζήτημα για το οποίο επιβάλλεται να παρέμβουν και οι εκπρόσωποι των φορέων που εκπροσωπούν την τοπική επιχειρηματικότητα. Ορισμένα παραδείγματα:

  • Ιδιώτης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στους τομείς του πρασίνου και της καθαριότητας, του έχουν ανατεθεί και κάνει να λαμβάνει από το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, το ποσό των 60 χιλ. ευρώ σε μια μόνο χρονιά και μάλιστα κατά τη χρονική στιγμή που απασχολούνται στους τομείς αυτούς δεκάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι.
  • Έτερος ιδιώτης που δραστηριοποιείται στον τομέα των γραφικών τεχνών, με ιδιαίτερες προσβάσεις στην οικονομική υπηρεσία του δήμου, του έχουν ανατεθεί και κάνει να λαμβάνει από το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα, το ποσό περίπου των 40 χιλ. ευρώ σε μια μόνο χρονιά.
  • 4-5 ακόμη τοπικοί επιχειρηματίες, στους τομείς των επισκευών – συντηρήσεων, ανταλλακτικών – συνεργείων και εκτυπώσεων και ηλεκτρολογικού υλικού, τους έχουν ανατεθεί και κάνει να λαμβάνουν από το Δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα δεκάδες χιλ. ευρώ σε μια μόνο χρονιά.

(τα στοιχεία όσων αναφέρουμε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»)

Και επειδή στη δημοκρατία λειτουργεί το στοιχείο της σύγκρισης, προκαλούμε τον κ. Καραπάνο να δώσει στη δημοσιότητα πόσες αναθέσεις υπέγραψε ο προηγούμενος δήμαρχος σε 4 χρόνια. Δε θα κουραστεί στο ψάξιμο, γιατί είναι μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών του!

2. “ Το σκοτάδι της ΚΟΙΝΣΕΠ”. Το εξ Αθηνών «μαγαζί» που ανέλαβε τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τους παιδικούς σταθμούς, ενταλματοποίησε μέχρι σήμερα το ποσό των 173.691,13 ευρώ. Απομένουν ακόμη περίπου 100 χιλ. € για φέτος. Ουδείς γνωρίζει μέχρι τώρα, εκτός του ιδίου και της εξ Αθηνών συμβούλου του, που έχουν πάει αυτά τα χρήματα. Και ενώ από τον Ιούνιο του 2015, υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση που καθιστά υποχρεωτική τη δημοσιοποίηση των στοιχείων και τον τρόπο αξιοποίησης τους και για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Το «όλα στο φως» έγινε στην πράξη «όλα στο σκότος» και αυτό «ανοίγει την όρεξη» να βάλουν χέρι στα χρήματα του «Βοήθεια στο Σπίτι» και του ΚΔΑΠ, για το 2016, κοντά δηλαδή στο 1 εκατ. ευρώ … θα πρόκειται για ενέργεια “ Casus belli”, γι’ αυτό και τους προειδοποιούμε να μην την τολμήσουν.

3. “ Αμοιβές δικηγόρων”. Η εμμονή του κ. Καραπάνου στην απόλυση του έμμισθου νομικού του δήμου και στις εξυπηρετήσεις φίλων του, στοίχισε στο δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα περίπου 45 χιλ. ευρώ. Οι αναθέσεις νομικών υποθέσεων κοντά στις 25 χιλ. € και οι μισθοί που θα καταβληθούν στο νομικό του δήμου τα υπόλοιπα, αφού και οι δυο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκαν, όπως το προβλέψαμε και τις δυο φορές. Αυτό και αν είναι «νοικοκύρεμα», στο οποίο τον προκαλούμε εκ νέου σε συγκρίσεις με τη θητεία μας.

4. “ Ταξίδια Δημάρχου”. Ο κ. Καραπάνος αρέσκεται στις μετακινήσεις, πάνω από 90 σε 12 μήνες, συνολικού ποσού άνω των 10 χιλ. ευρώ. Εκτός της συχνότητας (περίπου δυο ανά εβδομάδα), εντύπωση προκαλούν: Α) Ότι πολλά από αυτά πληρώνονται από τους φορείς στους οποίους μετακινείται (ΠΕΔ, ΚΕΔΕ, Αλυκές). Β) Αρκετά καταγράφονται ως διήμερα και τριήμερα σε Σάββατο/Κύριακα, που από όσο γνωρίζουμε δεν λειτουργούν τα αντίστοιχα υπουργεία. Γ) Είναι κλειστό το νέο ΕΣΠΑ. Δηλαδή όταν ανοίξει, που τότε απαιτείται να βρίσκεται συχνά σε κάθε αρμόδιο υπουργείο, πόσο θα στοιχίσουν τα ταξίδια του στο δήμο; Αναγκαία και εδώ η σύγκριση, γιατί ο προηγούμενος δήμαρχος που «σχολιάζονταν» από μερίδα τοπικών ΜΜΕ για τις μετακινήσεις του, δεν έλαβε ούτε τα μισά από αυτά τα χρήματα σε 4 χρόνια, με ανοιχτό το ΕΣΠΑ και ορατά τα αποτελέσματα του στις επενδύσεις του δήμου.

Αν σε κάτι απ’ όλα τα παραπάνω λέμε ψέματα, τον προκαλούμε να μας οδηγήσει στη δικαιοσύνη. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα».

Συνδημότισσες, συνδημότες

Συνιστά πρόκληση σε καιρούς κρίσης, κλεισίματος μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συνεχούς φορολεηλασίας, αυτή η «σκοτεινή» διαχείριση των δημοτικών πόρων, των δικών μας χρημάτων. Τη χρονική στιγμή μάλιστα, που
μέρος αυτών των χρημάτων θα μπορούσαν να διατεθούν για να
συνεχίσουν τη λειτουργία τους απρόσκοπτά δομές όπως το Κοινωνικό
Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Ιατρείο για συνδημότες μας που έχουν την ανάγκη μας.

Το «πάρτι Καραπάνου» πρέπει να λάβει τέλος και αυτό είναι ευθύνη όλων μας. Δημοτικών παρατάξεων, δημοτικών συμβούλων, φορέων και πολιτών. Όποιος σιωπά από εδώ και πέρα είναι συνένοχος. Η συνέχιση τού οδηγεί στο συνολικό ξεχαρβάλωμα του δήμου και η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη στο μέλλον. Εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο των αποκαλύψεων αλλά και των συγκρίσεων.

Από το Γραφείο Τύπου

Του Δημοτικού Συνδυασμού

«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.