Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Όταν τελείωσαν οι φαντασιώσεις και στο μεταναστευτικό

meta

Πλησιάζει ο καιρός που και στο μεταναστευτικό θα πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν οι κανονικές χώρες. Να αφήσουμε τις ιδεοληψίες που μοιράζονται εξίσου σε απόψεις ολοκληρωτισμού και παλαβές θεωρίες ότι «όλοι οι καλοί-και ενίοτε και όλοι οι κακοί συμπεριλαμβανομένων και των φυλακισμένων-χωράνε» και να πάμε παρακάτω.

Σε ένα ακόμα θέμα η κυβέρνηση που έχει σαν βάση ένα κόμμα ριζοσπαστικά αριστερό δεν είχε καμιά ιδέα. Ούτε αριστερή, ούτε ριζοσπαστική. Η βασική ιδέα ήταν «καταργούμε τους χώρους όπου ζουν μαζικά οι μετανάστες γιατί αναγνωρίζουμε ότι είναι φυλακές». Μέχρι ενός σημείου αυτό είχε βάση διότι η προηγούμενη πολιτική έδινε περισσότερη αξία στο μάντρωμα ώστε να βρίσκονται «οι ξένοι» μακριά από την κοινή θέα. Σάμπως όμως και ετούτοι οι νέοι στη διακυβέρνηση-παρότι αριστεροί- μπόρεσαν να προετοιμάσουν κάτι άλλο; Ο κυρ Αλέκος είπε ότι θα τους πάνε «κάπου μακριά από κατοικημένες περιοχές»,  όταν έσφιξαν τα γάλατα, ενώ η κυρία Τασία εξακολουθεί να μην καταλαβαίνει τι γίνεται έξω από ροζ συννεφάκι όπου ζει. Και λέει κι ανακρίβειες όπως ότι «και στη Γερμανία σε σκηνές στα πάρκα ζουν οι πρόσφυγες»!

Βέβαια πέρα από τις ανίατες περιπτώσεις υπάρχει και μια μερική στροφή στον ρεαλισμό καθώς ο Τσίπρας φαίνεται να κατάλαβε ότι δεν φτάνουν οι καλές προθέσεις και ο ουμανισμός για να ξεχωρίσεις τον πρόσφυγα από κάποιον που απλά μπούκαρε σε μια χώρα που δεν έχει να ταΐσει τους δικούς της νέους. Και τώρα αναγνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα θέμα τεράστιο και ζητάμε βοήθεια αλλά ακόμα μηχανισμό δεν έχουμε φτιάξει  για να απορροφήσουμε μισό δις ευρώ από την «κακιά» Ε.Ε., ακριβώς για το ζήτημα αυτό.

Πέρα από το μήνυμα που δόθηκε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από την παρούσα κυβέρνηση ότι τα σύνορά μας είναι περίπου ανοιχτά κι ότι η αστυνόμευση και η οργανωμένη πολιτική μετανάστευσης σημαίνει ότι θα έρχονται εδώ και θα τους δίνουμε χαρτιά να πάνε αλλού(!). Και πέρα από τις αστειότητες της κυρίας Τασίας ότι… λιάζονται απλά και μετά εξαφανίζονται, υπήρξε και κάτι σοβαρότερο: η πεποίθηση, σε ένα κομμάτι ακροαριστερών, ότι τώρα, για πρώτη φορά, θα χτιστεί στην Ελλάδα μια ανοιχτή αταξική κοινωνία με ανοιχτά σύνορα αφού αναδιανεμηθεί ο πλούτος τους άκοπα τυπωμένου εθνικού νομίσματος! Αυτή η σκέψη ακόμα υπάρχει και κάποιοι θα πολεμήσουν γι’ αυτή.

Τα γράφουμε όλα αυτά, σήμερα ένα Σάββατο στο μισόκλειστο Αγρίνιο, γιατί θα κληθούμε όλοι να βοηθήσουμε. Η κυρία Τασία έχει από καιρό κάνει γράμμα στις Περιφέρειες να βρουν χώρους και άδεια σπίτια. Επίσης (σε άλλο μήκος κύματος, πάντως)τα σοβαρά κράτη μοιράζουν σε όλη την επικράτεια το φορτίο της μετανάστευσης κι όχι σε μια πόλη. Να είμαστε προετοιμασμένοι, εάν κι εφόσον υπάρξουν χρήματα ότι θα αρχίσει η διαχείριση ενός τεράστιου θέματος. Τώρα, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση και γίνουμε αυτό που κάποιοι ονειρεύονται τα προβλήματα θα είναι άλλης τάξης, οπότε το μεταναστευτικό θα αντιμετωπιστεί όπως και τα υπόλοιπα. Με βία και αντι-βία…

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. antikeimenikos

  Για μισό λεπτό γιατί θα τρελαθούμε σε αυτό τον τόπο… Βγαίνει ο αρθρογράφος και μας λέει να βάλουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες κτλ…

  Πριν 7 μήνες είχαμε εκλογές. ΌΛΟΙ ξέραμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό. Ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη μετακίνηση προς την Ευρώπη κτλ. Αυτή ακριβώς η πολιτική πήρε 36% και διατηρείται στα ίδια ποσοστά μέχρι την ώρα αυτή που το πρόβλημα έχει ξεφύγει.

  Ο Ελληνικός λαός ΕΠΙΚΡΟΤΕΙ την πολιτική της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Ή τέλος πάντων δεν το θεωρεί και τόσο σημαντικό πρόβλημα όσο πχ ΕΝΦΙΑ. Απόδειξη είναι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα και στα νησιά του Αιγαίου, περιοχές που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στον υπερθετικό του βαθμό.

  Δημοκρατία έχουμε. Όλοι αυτοί που βγαίνουν και κλαίγονται για τους μετανάστες ότι τους δημιουργούν προβλήματα είναι είτε ΨΕΥΤΕΣ είτε μία μικρή ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ που θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που αποφάσισε ο Ελληνικός λαός για τη χώρα και που θα φανεί περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

  Άντε γιατί πολύ τον παραχαϊδέψαμε τον “κυρίαρχο και σοφό” Ελληνικό λαό. Ένα λαό που αν του υποσχεθείς δημόσιο και τζάμπα πουλάει και τη μάνα του!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.