Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Όταν τσακίζεται η βία μέσα στο σπίτι

endo

Σε όλα τα θέματα ρύθμισης των ανθρώπινων σχέσεων, σε όλες της κοινωνίες, κριτήριο είναι το αν αποδίδεται δικαιοσύνη. Σήμερα Κυριακή, όπως θα έχετε διαπιστώσει οι πιο πολλοί, στην τοπική ειδησεογραφία δεσπόζει το ότι 3 διαφορετικοί άντρες καταγγέλλονται από τρεις διαφορετικές γυναίκες ότι άσκησαν βία πάνω τους. Βία μέσα στην οικογένεια. Ίσως μια από τις χειρότερες μορφές βίας καθώς έχει παράπλευρη απώλεια-σε πάρα πολλές περιπτώσεις-τα παιδιά. Η μεγάλη σύμπτωση να γίνουν τρεις καταγγελίες σε ένα μικρό μέρος σαν το δικό μας, μέσα σε μια μέρα, δεν αποδυναμώνει την πραγματικότητα, αντίθετα την ενισχύει.

Τα στοιχεία στην περιοχή μας λένε ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα ειδικά στη βία που υφίστανται γυναίκες και παιδιά. Το ίδιο σοβαρή και συχνή είναι και η διάσταση της γενετήσιας βίας που πολύ συχνά δεν καταγγέλλεται. Λέγεται το περίφημο “είναι κοινωνικό θέμα” και κάποιοι καλύπτονται πίσω από πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρουν κάποιες δομές ή κάποιοι σύλλογοι. Προσωπικά πιστεύω ότι, πλέον, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να ανασχεθεί το φαινόμενο και αυτός είναι η άμεση και σκληρή απόδοση δικαιοσύνης. Εν ολίγοις ο “ενδοοικογενειακός” τύραννος ή βιαστής πρέπει να ξέρει ότι από τη στιγμή που θα τον πάνε στο δικαστήριο θα τελειώσει άμεσα και δεν θα δοκιμάζει την αντοχή της γυναίκας ή του παιδιού,με συνεχείς αναβολές. Παρότι, δε, και οι άντρες πια δηλώνουν ότι υφίστανται βία μέσα στην οικογένεια, μιλάμε συνήθως για βία άλλης κλίμακας.

Είχε γραφτεί από αυτή εδώ τη στήλη πριν καιρό η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας από την περιοχή μας, που ενώ είχε κριθεί στον μεγαλύτερο βαθμό της και ενώ είχαν παρθεί σκληρές αποφάσεις για το δράστη, τελικά αποφασίστηκε μια σκανδαλώδης αναψηλάφηση και ξεκίνημα από την αρχή(με χαμένα πάρα πολλά χρόνια…) σε δικαστήριο όμορου νομού. Με θύμα, στην ουσία, πάλι εκείνους που υπέστησαν τη βία. Τελικά η δίκη έγινε και ο πρόεδρος την εξάντλησε σε μια μέρα, παίρνοντας την απόφαση να τελειώνει με την απόδοση δικαιοσύνης άμεσα. Η απόφαση ήταν καταπέλτης και αποτέλεσε δικαίωση για την υπόλοιπη οικογένεια, πλην δράστη. Λεπτομέρεια; Ο πρόεδρος άλλαξε τελευταία στιγμή και προέκυψε σαν νέμεση…Μόλις είδαν την αλλαγή και μόλις άκουσαν τον πρόεδρο να λέει “αυτή η δίκη θα τελειώσει σήμερα” όλοι ήξεραν ότι επρόκειτο να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το θέμα είναι τέτοιες περιπτώσεις να μην είναι εξαίρεση,γιατί καμιά φορά σε εκπλήσσει το πόσο θορυβημένοι παρουσιάζονται μερικοί εμπλεκόμενοι από έναν αστάθμητο παράγοντα, όπως η αλλαγή του δικαστή…

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.