Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020

21η Γιορτή του Ψαριού 2015

unnamed (3)Η Γιορτή του Ψαριού ξεκίνησε στο Αιτωλικό το 1995. Ενεργοί τότε, πολίτες του Αιτωλικού μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, ξεκίνησαν μια εκδήλωση που έμελε να γίνει θεσμός στο Αιτωλικό, αλλά και στη γύρω περιοχή. Οι επισκέπτες κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται, γιγαντώνοντας τα τελευταία χρόνια τη γιορτή.

Το τελευταίο Σάββατο του Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο λοιπόν, λάτρεις του καλού ψαριού, αλλά και της γοητείας του Αιτωλικού και των κατοίκων του, έρχονται και ξανάρχονται σχεδόν ανυπομονώντας.

Τα ψάρια έχουν διάφορες πηγές. Άλλοτε είναι από τα ιβάρια του Αιτωλικού, άλλοτε από τα ιχθυοτροφεία της περιοχής. Πάντα όμως εξαιρετικής ποιότητας. Εδώ είναι ευκαιρία να λύσουμε και μια παρεξήγηση. Η γιορτή, δεν είναι γιορτή τσιπούρας όπως εσφαλμένα νομίζουν αρκετοί επισκέπτες από μακριά κυρίως. Είναι γιορτή Ψαριού, και αυτό σημαίνει πως τα ψάρια που προσφέρονται είναι όλα τα ψάρια της λιμνοθάλασσας μεταξύ αυτών αλλά όχι αποκλειστικά, και η τσιπούρα.

Μαζί με το ψάρι, ανάλογα με τις χορηγίες που γίνονται από τα τοπικά καταστήματα και εταιρίες, προσφέρονται κρασί, ψωμί και τοπικά εδέσματα.

Τη γιορτή κάθε χρόνο αναλαμβάνει εθελοντικά κάποιος ή κάποιοι σύλλογοι του Αιτωλικού. Τα μέλη του συλλόγου αναλαμβάνουν το ξύσιμο, το ψήσιμο, την διάθεση αλλά και το καθάρισμα μετά το πέρας της γιορτής! Αξίζουν πολλά μπράβο τα παιδιά, που φτάνουν τα τελευταία χρόνια να σερβίρουν πάνω από 1000 μερίδες σε ένα βράδυ!

Μαζί με τη γιορτή τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται και ημιμαραθώνιος από το Σύλλογο Δρομέων του Αιτωλικού, και street painting, από τον Αποστόλη Μπλίκα και Τα Γιοφύρια. ο τελευταίος είναι και από τους πρωτομάστορες της γιορτής.

Φέτος η Γιορτή αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας όπως έχει συμβεί άλλες δύο φορές αν δεν κάνω λάθος. Παρά τα διάφορα σχόλια, είναι προφανές πως, ενώ έχουμε κάνει αυτό τον πρώτο μας χρόνο ως δημοτική αρχή αλλά και ως δημοτική ομάδα του Αιτωλικού συγκεκριμένα, μεγάλη πρόοδο, δεν έχουμε καταφέρει να ελέγχουμε τον καιρό, να τον προβλέπουμε με 100% επιτυχία, αλλά και συγγνώμη, δεν καταφέραμε να «ταβανιάσουμε» το Αιτωλικό. Ακόμη. Καταλαβαίνετε πως η απόφαση να αναβληθεί μια γιορτή που φέρνει λεωφορεία με επισκέπτες από όλη την Ελλάδα -και δεν είμαι υπερβολικός-, είναι δύσκολή. Όμως αν δεν παρθεί και τελικά η γιορτή δεν γίνει, ψησταριές, κάρβουνα, ψήστες και αναλώσιμα θα στηθούν και θα ξεστηθούν τουλάχιστον δύο φορές, 1000 μερίδες ψάρια που θα αποψυχθούν θα πεταχτούν. Τραπεζοκαθίσματα και ηχητικά θα διπλοπληρωθούν.

Φαίνεται πως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, ο καιρός θα είναι καλός. Σας περιμένουμε λοιπόν όλους, να γνωριστούμε, να απολαύσουμε τα εδέσματα και τη φιλοξενία του Αιτωλικού, να περάσουμε καλά! Διαδώστε το, η γιορτή δεν σταματά, δεν καταργείται. Κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη και μεγαλύτερη. Τα προβλήματα θα ξεπερνιόνται, οι δυσκολίες θα ξεχνιόνται για μια μέρα, είναι καιρός για γλέντι! Είναι καιρός για τη Γιορτή του Ψαριού!

Παναγιώτης Π. Σταράμος

Αντιδήμαρχος Αιτωλικού

Υ.Γ. Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.