Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

48 δόσεις – ανάσα φέρνει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

48 δόσεις – ανάσα φέρνει το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τα μέτρα διευκόλυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αφού είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

 

Οπως αναφέρει και η εφημερίδα Εθνος με τη θέσπιση του προγράμματος διευκόλυνσης δανειοληπτών, οι ενήμεροι δανειολήπτες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια για τα ενυπόθηκα δάνειά τους, υπάγονται σε πρόγραμμα διευκόλυνσης για την εξόφληση των εκκρεμών απαιτήσεων με περίοδο χάριτος μέγιστης διάρκειας 48 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις.

 

Ποιοι έχουν δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα

 

 1. Μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
 2. Οσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),
 3. Ανεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.
 4. Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

 

Ποια είναι τα δάνεια που υπάγονται

 

Υπάγονται απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις υπαγωγής

 

 • Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (300.000 ευρώ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)
 • Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στην κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ (15.000 ευρώ για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)
 • Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ.

 

Τι χορηγείται στους δικαιούχους

 

 1. Περίοδος χάριτος 48 μηνών.
 2. Αμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.
 3. Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.
 4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

 

Παράλληλα για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,25% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

 

Σε ό,τι αφορά τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

 

Διαβάστε:

 

 1. Την Εκθεση Συνεπειών
 2. Την Αιτιολογική Εκθεση
 3. Τα Οφέλη από το πρόγραμμα διευκόλυνσης των οφειλετών
 4. Τον Πίνακα τροποποιούμενων διατάξεων από τον ν.3869/2010
 5. Το Πρόγραμμα διευκόλυνσης οφειλετών

www.iefimerida.gr/

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.