Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

6 κινήσεις του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για Κουκουμίτσα-Σάλτινη

6 κινήσεις του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας  για Κουκουμίτσα-Σάλτινη

Απορρίπτει κάθε πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ για απευθείας εκποίηση σε ιδιώτη και ζητά την απευθείας παραχώρηση των ακινήτων στο Δήμο
Το τελευταίο διάστημα την ατζέντα στο δήμο Ακτίου-Βόνιτσας μονοπωλεί το ζήτημα της παραχώρησης στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ)  της περιοχής Σάλτινης και της νήσου Κουκουμίτσας.

Για το θέμα υπήρξε μεγάλη παραφιλολογία, ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και διάχυτη ανησυχία στην τοπική κοινωνία που επιθυμεί να μην αλλοιωθεί ο κοινόχρηστος – ελεύθερος χαρακτήρας των δύο σημείων. Εξάλλου για το θέμα αύριο στη Βόνιτσα θα βρεθεί και ο Τέρενς Κουίκ, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο Ακτίου –Βόνιτσας στο οποίο επικράτησε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση) η πρόταση του δημάρχου Νίκου Σολδάτου που περιλαμβάνει έξι βασικά σημεία. Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε:

1. Να απορρίψει κάθε πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ για απευθείας εκποίηση σε ιδιώτη του ακινήτου ΒΚ 39 και του ΒΚ 51 σε περίπτωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

2. Να ορίσει Νομικό Σύμβουλο για υποστήριξη του Δήμου προκειμένου να υπάρξουν νομικές δεσμεύσεις σε τυχόν πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ και για διερεύνηση όλων των πτυχών της υποθέσεως. Επιπλέον να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Δήμου α) στην σύνταξη των όρων της προκήρυξης παραχώρησης των ακινήτων εφόσον προκύψει και β) κατά την σύνταξη της σύμβασης παραχώρησης προ της οριστικής υπογραφής της εφόσον δρομολογηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ τέτοια διαδικασία.

3.Να ενημερώσει  την Ι.Μ.Αιτωλ/νίας και Ακαρνανίας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Κουκουμίτσας (ΒΚ 39) δεδομένου ότι είναι καταγεγραμμένο στο ΤΑΙΠΕΔ  άνευ κτίσματος ώστε να λάβει μέτρα προστασίας της εκκλησίας.

4. Να τονίσει προς κάθε εμπλεκόμενο φορέα, Υπηρεσία, ή τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης ότι η Σάλτινη και η Κουκουμίτσα είναι σημεία αναφοράς, ορόσημα για την πόλη και την περιοχή και ο κοινόχρηστος – ελεύθερος χαρακτήρας της είναι αδιαπραγμάτευτος.

5. Να ζητήσει την απευθείας παραχώρηση των ακινήτων στο Δήμο καταθέτοντας πρόταση κατά προτεραιότητα για  α) ανάπλαση- ανάδειξη- αναβάθμιση –αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών και επισκεπτών, β) κάλυψη κοινωνικών αναγκών και απαραίτητων υποδομών του Δήμου, γ) προσπορισμό εσόδων για το Δήμο μέσω ανάπτυξης ήπιας μορφής δραστηριοτήτων μετά από Τοπική διαβούλευση και έρευνα αγοράς.

6.Να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο για λήψη πρωτοβουλιών οργάνωσης συλλογικών αντιδράσεων σε περίπτωση που παρθούν πρωτοβουλίες από το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς την μέγιστη κοινωνική συναίνεση και αποδοχή. Παράσταση για διαπραγμάτευση ή διαμαρτυρία όπου δει π.χ. Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, δημοσιότητα, αρχηγούς κομμάτων, Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.