Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Πιο έντονη η μόλυνση στο Μενίδι. Αύξηση λαθροθηρείας και λαθραλιείας

Πιο έντονη η μόλυνση στο Μενίδι. Αύξηση λαθροθηρείας και λαθραλιείας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, οι πέντε Πρόεδροι των Φορέων Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών ή άλλων προστατευόμενων περιοχών της Ηπείρου (Καλαμά-Αχέροντα, Βίκου-Αώου, Αμβρακικού, Λίμνης Παμβώτιδας και Τζουμέρκων), παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου την Κυριακή 5 Ιουνίου. Άπαντες συνέκλιναν στην άποψη ότι απαιτείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ενισχύσει και να ενδιαφερθεί περισσότερο για την λειτουργία των Φορέων που εκπροσωπούν, εστιάζοντας κυρίως σε θέματα κτηριακά, προσωπικού, χρηματοδότησης καθώς και σε αυτά που αφορούν τη λήψη μέτρων για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για την Αιτωλοακαρνανία η τοποθέτηση του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη (φωτό), ο οποίος ως γνωστόν είναι και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το πρόβλημα στον Αμβρακικό Κόλπο, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, εντοπίζεται κυρίως στο Μενίδι, καθώς εκεί σε βάθος κάτω των 20 μέτρων δεν υπάρχει καθόλου οξυγόνο λόγω της ρύπανσης που προκαλείται από τα γεωργικά και βιομηχανικά λήμματα, καθώς και από την κτηνοτροφία. Τα στοιχεία έχουν προκύψει και από σχετικές μελέτες που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Όσον αφορά την πανίδα της περιοχής ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η κατάσταση είναι δραματική. Η λαθροθηρεία και η λαθραλιεία είναι πλέον συχνό φαινόμενο, καθώς οι μόλις 7 φύλακες (!) που διαθέτει ο Φορέας είναι αδύνατον να εποπτεύσουν μια περιοχή που εκτείνεται σε τρεις νομούς.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.