Κυριακή, 5 Ιουλίου, 2020

Aντιδράσεις για τις απολύσεις

27-10-2010-2

στο εργοστάσιο παραγωγής γυψοσανίδων στην Αγ. Παρασκευή Αιτωλικού

12 απολύσεις προαναγγέλθηκαν  στο εργοστάσιο παραγωγής γυψοσανίδων της εταιρείας Saint Gobain Hellas ABEE στην Αγ. Παρασκευή Αιτωλικού. Για την εξέλιξη αυτή υπήρξε έντονη αντίδραση Σωματείου Εργαζομένων του  Εργοστάσιου  που διαμηνύει πως θα προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις και μετωπική σύγκρουση. Αναλυτικά η ανακοίνωση του για το χρονικό της υπόθεσης. « Ζητάμε από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, από όλους τους δημότες  να στηρίξουν τον αγώνα μας ο οποίος τώρα πλέον δεν μπορεί να είναι αγώνας με υποκριτικές συζητήσεις και έγγραφα αλλά  μόνο αγώνας μαζικός, δυναμικός και αποφασιστικός γιατί αν κάνουμε σπιθαμή πίσω δεν χάνουμε εμείς τη δουλειά μας αλλά οι οικογένειες μας το ψωμί τους και τα παιδιά μας το γάλα τους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που έχει ως εξής:.

Στις 17 Ιανουαρίου, ημέρα Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής γυψοσανίδων στην Αγ. Παρασκευή Αιτωλικού συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ του σωματείου μας και εκπροσώπων της διοίκησης της εταιρείας Saint Gobain Hellas ABEE, στην οποία ανήκει το εργοστάσιο.

Η συνάντηση είχε ως σκοπό, όπως μας είχε ανακοινωθεί, την συζήτηση για θέματα που αφορούν την λειτουργία του εργοστασίου για το 2014.

Κατά την έναρξη της συζήτησης, ο γενικός Διευθυντής της εταιρίας, κ. Τατάς Γεώργιος ανακοίνωσε την απόφαση του για την απόλυση 12 εργαζομένων το επόμενο δεκαπενθήμερο. Δηλαδή περίπου του 65% των εργατών στον τομέα της παραγωγής, λέγοντας μάλιστα ότι είναι το μόνο μέτρο για να προχωρήσει η παραγωγική δραστηριότητα το 2014.

Δηλαδή ο κ. Γενικός Διευθυντής θεωρεί ότι με την απόλυση 12 εργαζομένων στην παραγωγή του εργοστασίου επί συνόλου 26 θα διασφαλίσει την «βιωσιμότητα» του εργοστασίου.

Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα μπορούσε να πειστεί ότι 14 μόνο εργαζόμενοι (από τους οποίους οι 9 δεν ανήκουν στην παραγωγική διαδικασία), μπορούν να στηρίξουν τη λειτουργία μιας τέτοιας επιχείρησης τη στιγμή μάλιστα που ο κ. Τατάς αρνήθηκε να εξετάσει το μέτρο της μείωσης των μισθών των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία κατά 40% προκειμένω να μην βρεθούν 12 οικογένειες στον δρόμο, απαντώντας μάλιστα προκλητικά ότι δεν είναι διατεθειμένος να μειώσει το μισθό του.

Δεν ήταν και δεν είναι διατεθειμένος για καμία διαβούλευση και για καμία υπόδειξη βιώσιμης λύσης του εργοστασίου, όπως υπήρξε μέχρι σήμερα από τους εργαζόμενους. Αυτό φάνηκε και από την άρνηση του να δεχτεί έστω και για συζήτηση τον δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου.

Ο κ. Τατάς δεν έχει κατανοήσει ότι δεν αποτελούν οι δικοί του μισθοί ή οι μισθοί κάποιων διοικητικών υπαλλήλων μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά η βιώσιμη λειτουργία του εργοστασίου το οποίο μπορεί να λειτουργήσει εάν ο ίδιος ή κάποιος άλλος στη θέση του φροντίσει να διασφαλιστεί η σωστή εμπορία και διακίνηση των προϊόντων του εργοστασίου ώστε η παραγωγή υπεραξίας όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες των υπαρχόντων εργαζομένων αλλά να διασφαλίσει και νέες θέσεις εργασίας.

Δυστυχώς τη στιγμή που άλλα παρόμοια εργοστάσια βρίσκονται σε ικανοποιητική πορεία και διατηρούν την βιωσιμότητα τους ο κ. Τατάς δεν επιχειρεί να διευρύνει τον τομέα της εμπορίας των προϊόντων του εργοστασίου αλλά προσπαθεί να συρρικνώσει μισθούς και εργατικό προσωπικό ελπίζοντας στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Τι άλλο μπορεί να σημαίνει άλλωστε η απόλυση 12 εργαζομένων της παραγωγής και η παραμονή μόνο των 5 εκτός από κλείσιμο εργοστασίου;

Ζητάμε από όλες τις κοινωνικές ομάδες, από την τοπική αυτοδιοίκηση, από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, από όλους τους δημότες  να στηρίξουν τον αγώνα μας ο οποίος τώρα πλέον δεν μπορεί να είναι αγώνας με υποκριτικές συζητήσεις και έγγραφα αλλά  μόνο αγώνας μαζικός, δυναμικός και αποφασιστικός γιατί αν κάνουμε σπιθαμή πίσω δεν χάνουμε εμείς τη δουλειά μας αλλά οι οικογένειες μας το ψωμί τους και τα παιδιά μας το γάλα τους.

 

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Αιτωλικού δεν θα δέχτούν κανένα μέτρο που να αφήνει 12 οικογένειες στο δρόμο και επιφυλασσόμαστε για δυναμικεσ μας ενεργειεσ, σε περιπτωση εφαρμογησ τετοιασ αποφασησ, και μετωπικησ συγκρουσησ.

 

Για το Δ.Σ

ο προεδροσ                                                                                                                     ο Αντιπρόεδρος

Καζάνας Χρήστος                                                                                                            Νικολετάκης Δημήτριος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.