Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

H αποκέντρωση του Εφετείου

H αποκέντρωση του Εφετείου

Είναι γνωστός ο διακαής πόθος του νομικού και όχι μόνο κόσμου της Αγρινιώτικης κοινότητας για την απόκτηση του δικού μας ανεξάρτητου Εφετείου έπειτα από χρόνιες προσπάθειες των αρμοδίων φορέων, οι οποίες μέχρι πρότινος αποδεικνύονταν ως παντελώς ατελέσφορες. Μολαταύτα η δυναμική της ανάπτυξης που διαθέτει η πόλη μας τα τελευταία έτη εκ των πραγμάτων υποχρέωσε τους ιθύνοντες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και αδειοδοτήσεις ώστε ήδη από το τρέχον έτος να ξεκινήσει η εκδίκαση υποθέσεων και σε δεύτερο βαθμό στο χώρο του Πρωτοδικείου Αγρινίου, καθώς και οι περαιτέρω εκδικαζόμενες περιπτώσεις που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εφετείου. Οι αντιδράσεις σε προγενέστερο χρόνο όπως όλοι γνωρίζουμε υπήρξαν πολλές και οι λεπτομέρειές τους είναι κατά κόρον γνωστές στο δικηγορικό κύκλο του Αγρινίου, έχοντας πάντα ως απώτερο σκοπό τους την υποβάθμιση της πόλης μας σχετικά με τον ευρύ ορίζοντα ανάπτυξης που εγκαθιδρύει για το δυτικό άξονα της χώρας μας το νομοσχέδιο του Καλλικράτη αναφορικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση.

          Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται οφείλουμε να αναφέρουμε μία τεράστια ευκαιρία συλλογικής βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Αγρινίου. Αφενός δε θα δαπανώνται μεταφορικά έξοδα εκ μέρους των διαδίκων και των δικηγόρων τους για την εκδίκαση των υποθέσεων τους στο Εφετείο της Πάτρας, όπως γινόταν μέχρι πρότινος και αφετέρου δίνεται η ευκαιρία σε νέους δικηγόρους να επαναπατριστούν στην πόλη του Αγρινίου με αποτέλεσμα λαμπροί επιστήμονες να παραμένουν και για δεύτερη γενιά στον τόπο καταγωγής τους. Θεμέλιος λίθος αυτής της προσπάθειας να κρατηθούν τα νιάτα στον τόπο τους και να αναβαθμιστεί η περιοχή μας είναι η απαραίτητη εφαρμογή μέτρων με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας, όπου και απασχολείται το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του τόπου μας μετά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

          Πιο συγκεκριμένα να δοθούν κίνητρα χαμηλής φορολόγησης σε κατασκευαστικές εταιρίες που θα επενδύσουν όχι μόνο σε δημόσια έργα αλλά και στην παραγωγή ιδιωτικών κτισμάτων νέας τεχνολογίας και φιλικών προς το περιβάλλον. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός τέτοιου μεγαλόπνοου σχεδίου που θα οδηγήσει σε ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η δανειοδότηση εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων προς ιδιώτες για την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας είτε μέσω επιχειρηματικών δανείων προς κατασκευαστικές εταιρίες είτε με απευθείας δάνεια προς τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στον τομέα της οικοδομής άλλοτε για κατοικία και άλλοτε για επιχειρηματική στέγη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ρηξικέλευθα έργα όπως η λειτουργία του Εφετείου στην πόλη μας θα μπορέσει να συνδυαστεί και με συλλογική ανάπτυξη που δε θα περιοριστεί μόνο στα τοπικά στεγανά αλλά θα εξελιχθεί σε μοχλό ανάπτυξης για ολόκληρο το δυτικό άξονα της χώρας.

Νικόλαος Τσουράπης
Ασκούμενος Δικηγόρος
Δικηγ. Συλλογ. Αθηνών

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.