Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

O Χρυσοχοϊδης σήμερα στην Αρχαία Αλίκυρνα και σε εργοτάξιο της Ιονίας

O Χρυσοχοϊδης σήμερα στην Αρχαία Αλίκυρνα και σε εργοτάξιο της Ιονίας

newego_LARGE_t_1101_54362603Επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοϊδη θα λάβει χώρα σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία.Στα πλαίσια της, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός θα επισκεφθεί στις 14:00 το εργοτάξιο Αμβρακίας – Ιόνια Οδός (πλησίον εργοστασίου της Knauf) κοντά στην Αμφιλοχία  και στις 15:30 τον αρχαιολογικό χώρο  Αλίκυρνας  πλησίον οικισμού Αγίου Θωμά Μεσολογγίου . Σκοπός της επίσκεψης είναι η επιθεώρηση των έργων στον μεγάλο οδικό άξονα ενώ ο υπουργός βρίσκεται ήδη σε εργοτάξια της περιοχής της Ηπείρου.
Ωστόσο θα ενημερωθεί και από αρμόδιους του υπουργείου Πολιτισμού για τα ευρήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας η οποία βρίσκεται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων  και στην Α-ΒΑ έξοδο της πόλης του Μεσολογγίου, ουσιαστικά σε περιοχή όπου γίνονται έργα για την Ιόνια Οδό . Δεν αποκλείεται δηλαδή λόγω των ευρημάτων να υπάρξει ενδεχόμενο εμπλοκής στις εργασίες.

Λίγα λόγια για την αρχαία Αλίκυρνα:

Vikatou_2_5-506x338

 Σε απόσταση 1 χλμ. ΒΑ του Αγ. Θωμά (βρίσκεται στα ΝΑ του Μεσολογγίου) και πάνω στο λόφο (και ομώνυμος οικισμός πλησίον) που ονομάζεται Χίλια Σπίτια, αναπτύσσεται η οχύρωση μιας αρχαίας Αιτωλικής πόλης, η οποία έχει ταυτιστεί με την αρχαία Αλίκυρνα. Η πόλη, όπως αναφέρει ο Στράβων (10, 2, 21), βρίσκεται σε απόσταση 30 σταδίων (4, 5 χλμ.) από την Καλυδώνα, ενώ απέχει 7,5 χλμ. από τη Νέα Πλευρώνα.
Η μικρή οχύρωση της ακρόπολης της πόλης σώζεται σε κακή κατάσταση και σε ορισμένα μόνο σημεία. Είναι σχήματος οβάλ σε κάτοψη, χωρίς ορατά ίχνη πυλών και πύργων. Μόνο στο κέντρο της, στην κορυφή του λόφου, είναι ορατά ελάχιστα ίχνη ενός μεγάλου κτιρίου και ενός αναλημματικού τοίχου στα ΒΔ του.
Η πόλη εκτεινόταν στην πεδιάδα, κυρίως στα Ν και ΝΔ και εξωτερικά της ακρόπολης, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τον εντοπισμό τμήματος του τείχους της σε σωστικού χαρακτήρα ανασκαφή σε ιδιόκτητο αγρόκτημα. Πιθανόν δε η ανωδομή αυτού να ήταν κατασκευσμένη και από ωμοπλίνθους.
Εκτός από τα θεμέλια αρχαίων οικοδομημάτων, στην περιοχή έχουν επίσης ερευνηθεί τάφοι των γεωμετρικών και των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα αρχαίου αγωγού αποχέτευσης, και τμήμα χαλικόστρωτου δαπέδου αρχαίας κατοικίας. Τέλος πιόσχημος ταφικός περίβολος με μακεδονικού τύπου τάφο των ελληνιστικών χρόνων, έχει ανασκαφεί στο κτήμα Ν. Γκλεζάκη. Στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Θωμά και με διεύθυνση περίπου Α-Δ, διέρχεται αρχαίος πλακόστρωτος δρόμος (η λεγόμενη «τουρκόστρατα»), ο οποίος είναι ορατός και στην περιοχή της Νέας Πλευρώνας.
Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα τα μνημεία της περιοχής αποτελούν οι ρωμαϊκές θέρμες του Αγ. Θωμά, οι οποίες βρίσκονται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στην Α-ΒΑ έξοδο της πόλης του Μεσολογγίου.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.