Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, 2020

SOS από τους ρευματοπαθείς

assets_LARGE_t_213761_54046878_type12713Πολλές περιοχές της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολόγο στο δημόσιο σύστημα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αναζητούν θεραπεία σε ορθοπεδικούς, οι οποίοι δεν έχουν πλήρη γνώση των ρευματικών παθήσεων. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε εξοπλισμό, με τους ασθενείς να υποβάλλονται σε έγχυση φαρμάκων σε απλές καρέκλες των δημόσιων νοσοκομείων.

Τα παραπάνω ανέφεραν -μεταξύ άλλων- χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας Παναγιώτης Τρόντζας και η πρόεδρος του Συλλόγου Πασχόντων Αθανασία Παππά, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, ένας στους τέσσερις Ελληνες όλων των ηλικιών προσβάλλονται από ρευματικές παθήσεις. Στον γενικό πληθυσμό το 11% έχει οσφυαλγία, το 8% οστεοαρθρίτιδα και το 5% πάσχει από αυχενικό σύνδρομο.

assets_LARGE_t_420_54577281_type12128

Μεταξύ των πασχόντων -είπε- είναι και παιδιά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα χίλια παιδιά εμφανίζει νεανική αρθρίτιδα. Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος είναι ότι το 60% των αναρρωτικών αδειών αφορούν κάποια ρευματική πάθηση.

Ο πρόεδρος της Ρευματολογικής Εταιρείας έκανε λόγο για μεγάλα προβλήματα κάλυψης των ασθενών. Επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης έρευνας τόνισε ότι το 16% των ασθενών δεν είχαν πρόσβαση σε ρευματολόγο, επειδή δεν υπήρχε κάποιος στην περιοχή του.

Στοιχεία
Σχεδόν οι μισοί από τους πάσχοντες (44%) αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιώτη γιατρό και το 78% σε γιατρό άλλης ειδικότητας (κυρίως ορθοπεδικούς). Το 41% επισκέπτονται τον γιατρό τους τρεις μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων και οι μισοί δηλώνουν πως η καθυστέρηση διάγνωσης και θεραπείας επιβάρυνε το πρόβλημά τους.

Η κ. Παππά δήλωσε ότι είναι ρευματοπαθής από την ηλικία των 8 ετών. «Ολα αυτά τα χρόνια», τόνισε, «αναζήτησα καλύτερη θεραπεία στο εξωτερικό». Σύμφωνα με την κ. Παππά, η ποιότητα των ξένων γιατρών είναι αντίστοιχη με εκείνη των Ελλήνων, αλλά στο εξωτερικό βρήκε καλύτερη επικοινωνία ασθενούς με γιατρό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

http://www.ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.