Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Zητείται στέγη για το Μουσείο Εκπαίδευσης

Zητείται στέγη για το Μουσείο Εκπαίδευσης
Το ανακαινισμένο κτίριο που στο παρελθόν στέγαζε το Δημοτικό Αγγελοκάστρου

Πάει καιρός που ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Συμεών Γκοργκόλης κατέθεσε τη σημαντική πρόταση ίδρυσης Μουσείου Ιστορίας της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σκοπό την ανάδειξη και διάσωση εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού υλικού που αφορά την πορεία της εκπαίδευσης μέσα στο χρόνο, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μάλιστα ως χώρος στέγασης προτάθηκε το παλαιό Δημοτικό Σχολείο Αγγελοκάστρου, διδακτήριο πετρόκτιστο της δεκαετίας του ‘30, ανακαινισμένο πρόσφατα , σε χώρο 8 στρεμμάτων που με την κατάλληλη διαμόρφωση και του εξωτερικού χώρου θα είναι ένα εξαιρετικό και αντάξιο της λειτουργίας του Μουσείο.
Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως σκοπό να διαφυλάξει , να προβάλει, να διασώσει και να παραδώσει στην ιστορική έρευνα τεκμήρια της εκπαιδευτικής πολιτικής, της εκπαιδευτικής ιστορίας από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους έως τις μέρες μας, των ιστορικών ντοκουμέντων – τεκμηρίων καθώς και της συμβολής των εκπαιδευτικών και των κατοίκων στις επόμενες γενιές .
Η πρωτοβουλία όμως έχει σκαλώσει καθώς το αίτημα για το χώρο επί της ουσίας ακόμη δεν απαντήθηκε. Η αρχική εμπλοκή υπήρξε καθώς προϋπήρχε μια απόφαση του πρώην δημοτικού συμβουλίου Αγγελοκάστρου, η οποία ανέφερε ότι στο εν λόγω σχολείο θα στεγαστεί λαογραφικό μουσείο και γι’ αυτό το λόγο ανακαινίστηκε το κτήριο.
Ωστόσο πριν από ένα μήνα περίπου κοινοποιήθηκε στον δήμο Αγρινίου απόφαση του τοπικού συμβουλίου Αγγελοκάστρου, όπου αναφερόταν πως θα παραχωρηθεί μία αίθουσα του σχολείου για στέγαση του μουσείου ιστορίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και βιβλιοθήκης, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυδιάστατος πολιτιστικός χώρος. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ακύρωνε την απόφαση του πρώην δημοτικού συμβουλίου.
Στο ενδιάμεσο μεσολάβησε συνάντηση της αρμόδιας αντιδημάρχου κυρίας Κατσαρή με τον κ. Γκοργκόλη, παρουσία του δημάρχου Αγρινίου. Εκεί από το δήμο αναπτύχθηκε το σκεπτικό πως καθώς υπάρχουν πολλά κλειστά περιφερειακά σχολεία στο δήμο Αγρινίου , θα ήταν προτιμότερο να μη στεγασθούν και τα δύο μουσεία ,λαογραφικό και εκπαίδευσης, στο σχολείο του Αγγελοκάστρου, αλλά να δημιουργηθεί το μουσείο εκπαίδευσης κάπου αλλού. Αυτό σημαίνει ότι η εξεύρεση χώρου παραμένει υπό συζήτηση ,αν και δεν αγνοείται η πρόταση του τοπικού συμβουλίου Αγγελοκάστρου.
«Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας με την πληθώρα των σχολικών μονάδων που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλη την επικράτειά του, καθώς και αυτές που για διαφόρους λόγους έχουν κλείσει έχει μια τεράστια περιουσία, έναν ανεκτίμητο θησαυρό, αυτά λοιπόν θέλουμε να διασώσουμε και να προστατεύσουμε από τη λήθη, την εγκατάλειψη, την φθορά του χρόνου» ανέφερε για να εξηγήσει τη σκοπιμότητα του Μουσείου ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αρχίσει ήδη η συλλογή αντικειμένων, όπως παλαιών βιβλίων, που προς το παρόν φυλάσσονται σε ιδιωτικούς χώρους ή στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας στο Μεσολόγγι.
Η περίπτωση πάντως του σχολείου του Αγγελοκάστρου θεωρείται κατάλληλη για τη στέγη του Μουσείου καθώς το Αγγελόκαστρο βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νομού, σε κοντινή απόσταση από το Αγρίνιο αλλά και πολύ κοντά στην Ιόνια Οδό .Επιπλέον υπάρχει η πρόταση ,σε συνεννόηση με το ΤΕΙ Μεσολογγίου, να βοηθήσουν στη λειτουργία του Μουσείου εθελοντές φοιτητές κάνοντας την πρακτική τους άσκηση .
Εξάλλου η πρόταση λειτουργίας Μουσείου Λαογραφίας είναι ένα επιπλέον κίνητρο που συνδυάζει το πάντρεμα της δημοτικής παράδοσης , της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας και θα προσδώσουν σε αυτή τη δυαδικότητα (Μουσείο Εκπαίδευσης και Μουσείο Λαογραφίας) τη δυναμική για μορφωτικά αγαθά και στοιχεία που σχετίζονται με την παιδεία, υποστηρίζει ο Συμεών Γκοργκόλης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.