Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Κινδυνεύει η Λυσιμαχία σε 30 χρόνια να χωριστεί στη μέση;

2016lysimaxeia280mafxisiproti
Εικόνα 1

Είναι η λίμνη που αντικρίζουμε πηγαίνοντας στο Αγρίνιο: Η Λυσιμαχεία. Όσο και στάσιμη να μας φαίνεται η φύση,όσο αδιάφορα και αν την προσπερνάμε,  υπάρχουν τα σύγχρονα μέσα που λειτουργούν ως αδιάψευστοι μάρτυρες.

Ερχόμενος κάποιος  προς Αγρίνιο και πριν φτάσει στην διασταύρωση Μακρυνείας, παρατηρεί  μια πράσινη χερσόνησο στην Λυσιμαχεία,που ξεκινάει από την βόρεια όχθη της. Αμέσως σχηματίζεται η εντύπωση ότι μεγάλωσε.

Αν καταφύγει κανείς στο Google Earth, θα παρατηρήσει κάποιες διαφορές, αν και εδώ σημειώνουμε ότι το Google Earth ΔΕΝ είναι επιστημονικό εργαλείο. Παρόλα αυτά παρατηρούμε  ότι η πράσινη χερσόνησος της Λυσιμαχείας σε σχέση με το 2002 ( εικόνα2) “έστριψε” ελαφρώς δεξιά και μεγάλωσε κατά 280μ  το 2016 ( Εικόνα3,4 ).

Αν προσέξει κανείς την χερσόνησο δια ζώσης, θα νομίσει ότι πλησιάζει την όχθη. ( εικόνα 5,6). Πλέον η χερσόνησος απέχει μόλις 510 μ από την στεριά (Εικόνα 7).

Με μια πρόχειρη  αναγωγή, αν υποθέσουμε ότι μέσα σε 13 χρόνια μεγάλωσε 280μ , θα χρειαστεί 25 περίπου χρόνια, ώστε να φτάσει στην απέναντι όχθη, δηλαδή από χερσόνησος να γίνει μια φυσική γέφυρα.

Αυτός ήταν ένας πρόχειρος προβληματισμός. Από εδώ και πέρα, τα υπόλοιπα μπορούν να επαληθεύσουν, να διαψεύσουν ή να απαντήσουν οι ειδικοί.

Και οι απορίες που γεννιόνται και αφήνουμε για τους ειδικούς είναι οι εξής:

 • Από τι ακριβώς μεγαλώνει η χερσόνησος; Είναι φερτά υλικά; Και ποιος ο ρυθμός ανάπτυξης της;
 • Τι ακριβώς θα συμβεί με τους έμβιους οργανισμούς, αν η λίμνη στενέψει πολύ ή κλείσει στις επόμενες δεκαετίες και σχηματίστουν δύο;
 • Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;

Λ.Υ.

lysimaxeia2002
Λυσιμαχεία 2002.Εικόνα 2
lysimaxeia2013
Λυσιμαχεία 2016. Εικόνα 3.
lysimaxeia320m
Η διαφορά 2002 και 2016.Εικόνα 4
lysimaxeia
Ιούνιος 2016.Εικόνα 5
lysimaxeia2
Ιούνιος 2016.Εικόνα 6
2016lysimaxeia510m
Η τωρινή απόσταση από την στεριά.Εικόνα 7.
Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

 1. Θ.

  Αγαπητέ Λ.Υ. , πρόκειται για μια «φυσική» επεκτεινόμενη χερσόνησο , που προκαλεί η εκβολή της Ερημίτσας στη Λίμνη- έτσι δεν είναι;…

  Έκανες πρόσφατα ποδηλατάδα τη διαδρομή , ανέβασες θαυμάσιο οδοιπορικό και φωτορεπορτάζ , οπότε έχεις πληρέστερη γνώση από όλους μας.

  Η διπλή σου ερώτηση «.. Είναι φερτά υλικά; Και ποιος ο ρυθμός ανάπτυξης της;…» , προφανώς απαντιέται με “ναι” ως προς το πρώτο σκέλος!.. Ακόμη και ο μικρότερος ποταμός δημιουργεί φυσικές προσχώσεις στις εκβολές του , ενώ η Ερημίτσα αποτελεί και τη “χαρά” κάθε “τυπά” που απορρίπτει μπάζα , σκουπίδια, χώματα εκσκαφών , λαθροσκαφής για αμμοχάλικο με ό,τι «μένει» να παρασύρεται στην πρώτη «κατεβασιά» κλπ.

  Στο δεύτερο σκέλος , χρησιμοποιείς το σύμφωνοι… όχι άκρως επιστημονικό εργαλείο της “Γκουγκλ Ερθ” , από το οποίο ωστόσο οι συγκρίσεις διαδοχικών και σε απόσταση χρονική δορυφορικών λήψεων , λένε μιας ισχυρής λογής αλήθεια , την οποία αποτυπώνεις και συ με το “χάρακα” των μετρήσεων..

  • Αυτή η λίμνη έχει υποστεί τους τελευταίους δυο – τρεις αιώνες μπόλικες μεταλλάξεις … από το κατάφυτο εσωτερικά τοπίο της και τα νησάκια της , όπου κατέφευγαν και σώζονταν οι Αγρινιώτες στις Οθωμανικές αντεπιθέσεις , την λασπώδη , πλην “καθαρή” ανατολική ζώνη με τα “γιοφύρια” , τα κάποτε καθαρά νερά και τώρα …ούτε βδέλλα δεν αντέχει … καικαικαι…

  Οι “αύλακες” απεκατέστησαν μιας μορφής ισορροπία , μαζί με το παλιό συγγένειο της Μεγα- Λίμνης του Αχελώου (ενωμένη Τριχωνίδα – Λυσιμαχεία και Οζηρός) από όπου συνέχιζε και εξέβαλε ο Μέγας Ποταμός…

  ..απεκατέστησαν μια ανανέωση των υδάτων , αποφυγές υπερχείλισης της Τριχωνίδας και αναδημιουργία της τσακισμένης από τα φράγματα κοίτης , στον κάτω ρου του Αχελώου.

  Εδώ εντοπίζω Φίλε Λ.Υ. το καίριο θέμα της επέκτασης .. μα σε 28 – 30 – 40 χρόνια της χερσονήσου εκβολής της Ερημίτσας και του «φυσικού» μπλοκαρίσματος της Λυσιμαχίας σε Λίμνη Ι. και ΙΙ.

  Η Δυτική θα μισοαδειάσει με αποστραγγισμό προς τον Αχελώο , του οποίου η “κάτω ροή” πια θα “τρέχει” μόνο ό,τι αφήνουν τα φράγματα…

  … Η Ανατολική με τη συνεχή τροφοδοσία από την Τριχωνίδα , συν τις βροχοπτώσεις σε ελάχιστους Χειμώνες θα υψώνει τη στάθμη της. Τα αποτελέσματα για τους κάμπους Τριχωνίδας – Αγρινίου , Αντιληπτά…

  ………….

  Επίλογος:

  Κάποια “στιγμή” θα πρέπει ο Τόπος , “Αρχές” και “ειδικοί” , να ασχοληθούν …μα ΠΟΛΥ Σοβαρά , με την πρότασή σου για “Λιμναίο Μέτωπο” της Πόλης προς τη Λυσιμαχεία και Ήπια μεν , Μελετημένη Διαχείρηση της Λίμνης.

  Χάρηκα που είδα δημοσιευμένη εδώ από σένα , με συγκρότηση και επιχειρηματολογία μάλιστα , μιας «απλής» , όσο και το «αυγό του Κολόμβου» σκέψης που με τριβέλιζε και μένανε καιρό!..

  Η «χερσόνησος» εκβολών Ερημίτσας , που τείνει να γίνει ανάχωμα – φράγμα στη Λίμνη , δίνει και την Ουσιώδη Αφορμή…

  Θ.

 2. Σάκης

  Φερτά υλικά είναι. Αλλαγή του ρού προ των εκβολών του χειμάρρου όπως έγινε και παλιότερα και το πρόβλημα λύνεται! Σήμερα όμως όχι αύριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.