Τρίτη, Δεκέμβριος 10, 2019

Quiz: Που είναι η πλατεία αδελφοποίησης με την Ιταλική Μπολόνια στο Αγρίνιο;

plateiaboloniaok
Εικόνα 1. Η Πλατεία Βολωνίας ( Μπολόνια)

Γράφει ο Λίνος Υφαντής

Ελάχιστα γνωστό είναι ότι το Αγρίνιο έχει αδελφοποιηθεί με την Ιταλική πόλη Μπολόνια (Bologna) το 1964 επί Δημαρχίας Παναγόπουλου. Σημειωτέον  ότι η Ιταλική πόλη πρωταγωνίστησε στην αντίσταση κατά των Γερμανών και πέρασε δύσκολες στιγμές από τότε που οι Γερμανοί την κατέλαβαν τον Σεπτέμβριο του 1943  μετά την απόβαση των συμμάχων στην Σικελία, με σκοπό να δημιουργήσουν  ζώνη κατοχής στην βόρεια Ιταλία και να επαναφέρουν τον έκπτωτο Μουσολίνι.

Ο παραπάνω χαρακτήρας της πόλης συνέβαλε στο να αδελφοποιηθεί το Αγρίνιο με την Μπολόνια το 1964 επί Δημαρχίας Τάσσου Παναγόπουλου. Αργότερα η αδελφοποίηση έδωσε ένα όνομα της Ιταλικής πόλης σε μια μικρή Πλατεία του Αγρινίου, την Πλατεία “Βολώνιας”, η οποία βρίσκεται στην οδό Μακρή, αμέσως μετά την Αγία Τριάδα και λίγο πριν τη διασταύρωση της Πλατείας Καρπενησίου δεξιά( Εικόνα 1). Η επιγραφή “Πλατεία Βολωνίας” πλέον δεν υπάρχει διότι σύμφωνα με μαρτυρία του  κυρίου  Σπύρου Καρασούλου   βρίσκονταν σε απέναντι  κτίριο, που έχει κατεδαφιστεί εδώ και πολλά χρόνια ( Εικόνα 2). Υπάρχει μόνο στο Google Street View όταν πλοηγηθεί κάποιος στην συγκεκριμένη περιοχή.

Όσο για την Μπολόνια, αυτή έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο μουσείο αντίστασης (εικόνα 3), κάτι που στο Αγρίνιο ακόμα και στις μέρες μας δυστυχώς δεν υπάρχει.

bologna
Εικόνα 2. Όπως μας διασώζει ο κος Σπύρος Καρασούλος , η πινακίδα της πλατείας βρίσκονταν στο απέναντι κατεδαφισμένο σπίτι, που το οικόπεδο του βλέπετε στην εικόνα”
bolgona2
Είκονα 3. Αφίσα αντιστασιακή από το Μουσείο αντίστασης της Μπολόνια.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.