Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Άμεση αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου της Μακρυνείας, ζητά ο Βαρεμένος

Άμεση αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου της Μακρυνείας, ζητά ο Βαρεμένος

Ερώτηση για το αρδευτικό της Μακρυνείας κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, ο οποίος αναφέρει σε ανακοίνωση του:

“Μέτρα για την αποκατάσταση του αρδευτικού δικτύου Μακρυνείας, που δεν λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για τους αγρότες της περιοχής, ζητεί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Το αρδευτικό αυτό έργο, όπως υπενθυμίζει, κατασκευάστηκε το 1965 προκειμένου να εξασφαλίσει, μεταφέροντας ύδατα από τη λίμνη Τριχωνίδα, την άρδευση της περιοχής από τη Συκιά έως τη Δαφνιά, έκτασης 25.000 στρεμμάτων, καθώς και περιοχών του ημιορεινού όγκου, έκτασης 5.000 στρεμμάτων, συνολικά δηλαδή την άρδευση καλλιεργήσιμων εκτάσεων 30.000 στρεμμάτων.

Ωστόσο, και παρά την κρίσιμη σημασία του για την τοπική οικονομία, το δίκτυο δεν είχε ποτέ τη συντήρηση που ήταν αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του, ενώ οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την περιοχή το 2007, του προκάλεσαν σοβαρές φθορές, που επίσης δεν αποκαταστάθηκαν. Έκτοτε, το δίκτυο δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα την αδυναμία συνέχισης των παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

Επιπλέον, πριν από έναν περίπου χρόνο σημειώθηκαν ζημιές στα αντλιοστάσια με κλοπή του εξοπλισμού τους, που και αυτές δεν αποκαταστάθηκαν παρ’ ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είχε διαθέσει τότε το ποσόν των 200.000 ευρώ για τον σκοπό αυτόν. Κανένα πρακτικό αποτέλεσμα δεν είχε και η δραστηριότητα του Δήμου Αγρινίου, που διαθέτει μηχανήματα, υλικά και αυτεπιστασία για τη συντήρηση του δικτύου, καθώς ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων αδρανεί λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Και καταλήγει ο Γιώργος Βαρεμένος:

Επειδή το δίκτυο παραμένει επί χρόνια εκτός λειτουργίας, στερώντας από τους παραγωγούς της περιοχής τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους (καλλιέργεια καπνού, ελαιοδένδρων για την παραγωγή λαδιού και βρώσιμων ελαιών, τριφυλλιού, καλαμποκιού και κηπευτικών, κτηνοτροφία),

Επειδή πρόκειται για μια υποδομή απολύτως αναγκαία για την οικονομική δραστηριότητα των κατοίκων, η οποία έχει πληγεί σοβαρά, σε περίοδο μάλιστα βαθιάς οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης του αγροτικού εισοδήματος,

Επειδή τέλος, στο παρελθόν, είχε εκπονηθεί προμελέτη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπογειοποίηση του δικτύου και την άρδευση των καλλιεργειών με τεχνητή βροχή (ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον από το υπάρχον), η οποία ωστόσο παρέμεινε αναξιοποίητη,

Ερωτώνται οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να συντηρηθεί το αρδευτικό δίκτυο, να αποκατασταθούν οι βλάβες και να αντικατασταθεί ο εξοπλισμός του, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι ενόψει της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου;

2. Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα προμελέτη για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να ολοκληρωθεί και να εφαρμοσθεί, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της περιοχής;”

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.