Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, 2021

Ίσως και σήμερα η προκήρυξη διαγωνισμού για γεωτρήσεις στη Δ. Ελλάδα

Ίσως και σήμερα η προκήρυξη διαγωνισμού για γεωτρήσεις στη Δ. Ελλάδα

 

 

Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει η σημερινή ημέρα για την προκήρυξη διαγωνισμού για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε διαπιστωμένα κοιτάσματα πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για περιοχές στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο, όπου τα αποθέματα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποφέρουν για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια 15 με 20 δισ. δολάρια στο Δημόσιο, με τιμές βαρελιού 80 έως 100 δολάρια.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από παλαιότερες έρευνες, στον Πατραϊκό κόλπο τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις δείχνουν 50 με 80 εκατ. βαρέλια, ενώ από 3 έως 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου υπολογίζονται τα αποθέματα στο Κατάκολο.

Ειδικότερα, σε σχέση με τον Πατραϊκό κόλπο επισημαίνεται ότι οι σχετικά πρόσφατες σεισμικές έρευνες στην περιοχή έχουν εντοπίσεις ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το 2001 η Triton δεν έκανε γεώτρηση στην πλέον υποσχόμενη δομή, λόγω διαφορετικής επιχειρηματικής επιλογής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα σχετικά έγγραφα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Η διάτρηση της περιοχής θεωρείται, πάντως, ιδιαίτερα δύσκολη.

Σχετικά με την Ήπειρο, επισημαίνεται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους έρευνα σε βάθος τεσσάρων χιλιομέτρων για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων. Η συγκεκριμένη υποδομή δεν είχε, επίσης, γεωτρηθεί το 2002 από την Enterprise Oil για τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρει η εισήγηση του ΥΠΕΚΑ.

Ως προς το Κατάκολο εκτιμάται ότι είναι πλέον οικονομικά και τεχνικά συμφέρουσα η εκμετάλλευση του διαπιστωμένου από το 1982 κοιτάσματος.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών που θα αναδείξουν πιθανές προοπτικές αξιοποίησης κοιτασμάτων σε περιοχές νοτίως της Κρήτης καθώς και του Ιονίου πελάγους, με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στις 2 Μαρτίου.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

www.zouglagr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.