Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Αιτωλοακαρνανία και πετρέλαιο

Αιτωλοακαρνανία και πετρέλαιο

Ο Υπουργός Βιομηχανίας Ζήσης Ζησάκης πραγματοποιεί το 1962 τα επίσημα εγκαίνια γεώτρησης για την ανεύρεση πετρελαίου στη θέση Κλεισόρεμα Αιτωλοακαρνανίας. Η γεώτρηση θα φτάσει τα 4 χμ. Όμως στο θέμα αυτό δενθα υπάρξει καμία συνέχεια, καθώς θα θεωρηθεί ότι η ποσότητα είναι μικρή και δεν συμφέρει να αντληθεί..
Το θέμα ξαναεπανέφερε στην επικαιρότητα πριν κάποιες μέρες ο Κώστας Χαρδαβέλλας στην εκπομπή του, ο οποίος έκανε λόγο για κοιτάσματα στην Δυτική Ελλάδα, για τα οποία-ενώ στην αρχή- είχαν αποφασιστεί να γίνουν γεωτρήσεις, στη συνέχεια ματαιώθηκαν με το ίδιο αιτιολογικό. Ανάδοχος η εταιρία enterprize.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περιοχή των Ιωαννίνων. Ο Αστακός, το Νεοχώρι και το Αιτωλικό αναφέρθηκαν ως περιοχές που πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από έρευνες 16 χρόνια πριν (1995).
Σύμφωνα με τη Shell, στη Δυτική Ελλάδα, ανάμεσα στα Ιόνια Νησιά και στις ακτές της Στερεάς ως τις ακτές της Ηπείρου, υπάρχουν αποθέματα αποτελούμενα από τουλάχιστον 2 δισ. βαρέλια πετρέλαιο!
Αυτά ειπώθηκαν λίγο πολυ στην εν λόγω εκπομπή. Το ζήτημα είναι όμως ότι νέες ενεργειακές προκλήσεις βρίσκονται εν όψει και μάλιστα αφορούν ιδιαίτερα την περιοχή μας.
Τώρα αν ισχύει το εν λόγω ρεπορτάζ, άγνωστο είναι αν κατά πόσο το λιγοστό πετρέλαιο και η ασύμφορη άντληση του είναι προφάσεις η πραγματικότητα. Όπως και να έχει είναι ένα ζήτημα που αφορά την ενεργειακή πολιτική της χώρας και των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Επομένως είναι ζήτημα κεντρικής πολιτικής βούλησης για το κατά πόσο θα αξιοποιήσουν τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όπου βέβαια υπάρχει..

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.