Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Αλλού κάνουν Καρναβάλια…

Αλλού κάνουν Καρναβάλια…

Για κάποιον ανεξιχνίαστο λόγο στο Αγρίνιο για ακόμη μια χρονιά δεν γίνεται καρναβάλι. Και αν μέχρι φέτος το γιατί δε γίνεται ήταν απλά αντικείμενο κοινωνιολογικής έρευνας, τώρα είναι και οικονομικής.
Πέραν του γεγονότος ότι μια εκδήλωση στο κέντρο της πόλη με τα μαγαζιά ανοιχτά, με 100 χιλιάδες κατοίκους περιμετρικά- που δεν έχουν διάθεση και λεφτά να πάνε Πάτρα, πλέον- θα τόνωνε την ψυχολογία της περιοχής, είναι βέβαιο ότι υπάρχει και σοβαρή οικονομική παράμετρος. Ότι δηλαδή θα ήταν ευκαιρία για συναλλαγές, για πωλήσει προϊόντων και για κινητικότητα και μια γνωριμία με το αγοραστικό κοινό που έχει εγκαταλείψει το Αγρίνιο για διάφορους λόγους.

Ποια είναι όμως η οικονομική απόδοση όπου υπάρχουν Καρναβάλια; Φέτος στο Μύτικα το Καρναβάλι το υιοθέτησε ο Σύλλογος Γυναικών της περιοχής καθώς πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία. Αντίστοιχα στο Μεσολόγγι υπολογίστηκε ότι οι καρναβαλιστές έφτασαν σε πρωτόγνωρους αριθμούς,(έγινε λόγος για χιλιάδες) ενώ στην Ναύπακτο τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα το περσινό διήμερο. Μάλιστα από του χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ναύπακτος σκέφτεται να μην συμπίπτει το καρναβάλι της με της Πάτρας, αλλά να γίνεται την παραμονή για ευνόητους λόγους. Τα καρναβάλια αυτά είναι σχετικά νέα και δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί ο τζίρος τους, αλλά με όσους μιλήσαμε μας έκαναν λόγο για ανάσα κίνησης μέσα στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Ασφαλώς στην Πάτρα τα πράγματα είναι δεδομένα και μπορούν να μετρηθουν.
Ο τζίρος στη Πάτρα κατά της διάρκεια του Καρναβαλιού υπολογίζεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ! Βέβαια όταν τα νούμερα μεγαλώνουν έρχεται και η γκρίνια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα τις κατηγορίες για…εμπορευματοποίηση του Καρναβαλιού, που μάλλον μετά από πολλά χρόνια παρουσίας πρέπει, από πολλούς πια, να θεωρείται και αυτό κοινωνικό αγαθό…Μάλλον δεν έχουν ζήσει σε μια πόλη που γιορτή σημαίνει να κάνει ένας σύλλογος χορό σε κάποιο μαγαζί. Και φέτος, άλλωστε στο Αγρίνιο, ενώσεις, σύλλογοι, ομάδες κλπ, θα πιάσουν από ένα μαγαζί και τα μαγαζιά θα κοιτάξουν να κρατήσουν τους πελάτες τους την Τσικνοπέμπτη, το πολύ.
Δεν είναι μοναδική μια τέτοια περίπτωση καθώς τα πασίγνωστα Καρναβάλια του Ρέντη και του Μοσχάτου φέτος δεν θα γίνουν, για πολλούς και διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα άλλα που θα ξεκινήσουν φέτος να τρίβουν τα χέρια τους όπως εκείνο της Σύρου όπου υπάρχει πληθυσμιακή ανταλλαγή με τις ακτές της Αττικής. Αντίστοιχες προσδοκίες υπάρχουν και στο Ρέθυμνο με ειδικές προσφορές 70€ από 140€ με 1 διανυκτέρευση 2 ατόμων. Παράλληλά σταθερές αξίες έχουν γίνει πια τα Καρναβάλια Ξάνθης, Δράμας, Καρδίτσας κ.α. Το γιατί μια πόλη σαν το Αγρίνιο δεν έχει διάθεση για να αλλάξει την ψυχολογία της έστω και για μερικές μέρες ή γιατί δεν βλέπει σαν εμπορική ευκαιρία ένα τέτοιο γεγονός, είναι τεράστιο θέμα. Σημειωτέον ότι τα Καρναβάλια παγκοσμίως δεν διοργανώνονται από τους δήμους αρχικά, αλλά τα υιοθετούν πρώτα οι έμποροι αφού τα λανσάρουν οι πι γλεντζέδες από τους κατοίκους. Κατόπιν οι δήμοι τα υιοθετούν όπως συμβαίνει και στην Πάτρα αλλά και στο Ρίο(όχι της Πάτρας, της Βραζιλίας!). Το πατρινό καρναβάλι π.χ. άρχισε το 1829 από έναν χορό μεταμφιεσμένων και εξελίχθηκε σε θεσμό, ενώ εκείνο της Ναυπάκτου ουσιαστικά ήταν μια πρωτοβουλία από επιχειρηματίες του κέντρου κοντά στο λιμάνι.
Παγκοσμίως φυσικά υπάρχουν και οι αντιρρήσεις για τα Καρναβάλια και όχι μόνο για λόγους ευπρέπειας(που ίσως είναι το πρόβλημα στην περίπτωσή μας). Στο Καρναβάλι του Ρίο τη δεκαετία 2000-2009, 14 άνθρωποι που συνδέονταν με διάφορες σχολές σάμπα βρέθηκαν δολοφονημένοι.
Από το 1995, οι δολοφονίες στο κρατίδιο του Ρίο έχουν ξεπεράσει τις 6.000 τον χρόνο. Ο δείκτης ανθρωποκτονιών ανέρχεται σε 37,73 ανά 100.000 άτομα ετησίως (η Αθήνα έχει δείκτη 2,05 ανά 100.000). Πάνω από 100 αλλοδαποί τουρίστες έπεσαν θύματα ληστείας κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού του 2009, 20% περισσότεροι σε σχέση με τη φιέστα του 2008. Πάνω από 28.000 αστυνομικοί (σχεδόν το 19% του αστυνομικού σώματος της χώρας) θα απασχοληθούν στους δρόμους του Ρίο κατά τη διάρκεια του εφετινού Καρναβαλιού. Παράλληλα πριν λίγες εβδομάδες, εκπρόσωποι 135 ενώσεων πολιτών συναντήθηκαν για να οργανώσουν τις δράσεις τους, με σκοπό να μην περάσει το σχέδιο που προωθεί ο Δήμος σε συνεννόηση με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την εστίαση, την φύλαξη χώρων, την διασκέδαση, το real estate και άλλους συναφείς κλάδους, και οι οποίες προσδοκούν σε τεράστια κέρδη από τους 800.000 επισκέπτες και τους σχεδόν 4.000.000 συμμετέχοντες.
Μάλλον αυτά βλέπουμε στο Αγρίνιο και σου λέει «που να μπλέκουμε τώρα, ένα αίσχος είναι…».

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.