Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η απάντηση που έλαβε σήμερα στη Βουλή ο Παναγιώτης Κουρουμπλής από την αναπληρώτρια Υπουργό Παιδείας Φώφη Γεννηματά, αναφορικά με ερώτηση που είχε καταθέσει για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Περισσότερο όμως ενδιαφέρον, παρουσιάζει ο τρόπος αντίδρασης του ανεξαρτήτου βουλευτή, αλλά και η τοποθέτηση του μέλους της Κυβέρνησης.

Αρχικώς, ο κ. Κουρουμπλής, έκανε λόγο για εγκατάλειψη και αδιαφορία απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, αλλά και από τους τοπικούς της παράγοντες. Όσον αφορά το Πανεπιστήμιο της πόλης μας, υπογράμμισε ότι βιώνει ακόμη το μαρτύριο της σταγόνας από τα Γιάννενα, αφού δεν έχει κατορθώσει ακόμη από αυτόνομο να γίνει αυτοδύναμο, προσκρούοντας στο σκόπελο της γραφειοκρατίας. Ο Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός ζήτησε να υπάρξει χρονική αυτοδέσμευση από την πλευρά του Υπουργείου, ρωτώντας επίμονα τι σκέπτεται να πράξει η ηγεσία του επί του θέματος και με ποιο τρόπο.

Η αναπληρώτρια υπουργός από την πλευρά της, τόνισε, πως η κυβέρνηση που ευθύνεται για την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση είναι αυτή της ΝΔ, η οποία σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, αρκέστηκε μόνο στην νομική επίλυσή του, δίχως καμία πρόβλεψη, αντιμετωπίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση με ελαφρότητα και απαξία, σε μία εποχή που οι ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες της επέτρεπαν να υλοποιήσει και να διευθετήσει σημαντικά ζητήματα.

Ως προς τα επιμέρους θέματα, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στέκεται απλώς αρωγός στην προσπάθεια για ορθότερη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος ιδρύματος, ενώ το Υπουργείο διέγνωσε τα όποια προβλήματα και προσπαθεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των σχολών του Αγρινίου. Μάλιστα ενέκρινε την έκδοση δύο χρηματικών ενταλμάτων, εκ των οποίων 184.000 Ευρώ προχθές και 11.000 Ευρώ μόλις σήμερα.

Η απάντηση της κα. Γεννηματά, μάλλον δεν ικανοποίησε τον αντιμνημονιακό βουλευτή, ο οποίος τόνισε πως δεν απαξιώνει τις όποιες προσπάθειες, όμως η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. «Με τις προθέσεις δεν κέρδισε κανείς τον παράδεισο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής, ο οποίος προέβαλε ενστάσεις για το ρόλο των Ιωαννίνων, αφού όπως είπε τόσα χρόνια εισέπραττε για λογαριασμό του Αγρινίου δίχως να δίνει σε κανέναν λόγο. Απευθυνόμενος στην κα. Γεννηματά ζήτησε από το Υπουργείο της εγγυήσεις και ξεκάθαρες δεσμεύσεις για το χρονοδιάγραμμα.

Στη δευτερολογία της, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι ξεπεράστηκαν αρκετά γραφειοκρατικά προβλήματα, ενώ εξοφλήθηκαν τα παρακάτω εντάλματα πληρωμής που αφορούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ως εξής:
46.000 Eυρώ για σίτιση
73.000 Ευρώ για μισθοδοσία
315.000 Ευρώ για λειτουργικά έξοδα
420.000 Ευρώ για κάλυψη δαπανών

Πραγματικά μετά και από αυτή την απάντηση της Υπουργού, μήπως τελικά επιβεβαιώνονται οι φήμες των τελευταίων ημερών ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας δεν είναι στις κυβερνητικές προθέσεις; Γιατί πολύ απλά σε καμία περίπτωση δεν απαντήθηκε το αυτονόητο, δηλαδή εάν και πότε θα λειτουργήσει όπως πρέπει το νεοϊδρυθέν ίδρυμα. Γιατί βάσει της απάντησης μόνο προβλήματα υπάρχουν και ευθύνες στους απέναντι… Επιτέλους αυτές οι μικροκομματικές τοποθετήσεις ας σταματήσουν. Τα ίδια δυστυχώς λέγονταν κατά το παρελθόν απ’ όλες τις κυβερνήσεις απ’ όπου και αν προέρχονταν. Απλά, η διαφορά πλέον είναι ότι ο κόσμος ξύπνησε και ενοχλείται πολύ περισσότερο όταν του συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο, όταν δηλαδή δεν του απαντούν με ειλικρίνεια αλλά με υπεκφυγές.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.