Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

Αναβρασμός και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, τι δηλώνουν στελέχη του

syriza-agrinioΔεν είναι μυστικό πως το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ μετά τις τελευταίες εξελίξεις που οδηγούν στην υπογραφή του 3ου Μνημονίου από το κόμμα της Αριστεράς.
Η ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα άφησε βαριές πληγές στην κοινοβουλευτική ομάδα που μέτρησε 39 απώλειες αλλά μεγαλύτερο είναι το χάσμα στο στελεχιακό δυναμικό και στις κομματικές οργανώσεις.
Χαρακτηριστικό είναι πως 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος έχουν δώσει ήδη στίγμα αντίθετο με τις επιλογές του πρωθυπουργού ο οποίος μέχρι αύριο αναμένεται να καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Σε αυτό  φημολογείται πως θα συμμετέχει και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Βαρεμένος που ψήφισε «ναι», όπως εξάλλου ψήφισε και η Μαρία Τριανταφύλλου, η οποία συντάχθηκε με τη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα, μην επιβεβαιώνοντας έτσι τις εκτιμήσεις πως θα έλεγε «όχι» το οποίο φάνταζε ως φυσικό επακόλουθο  του μέχρι τώρα πολιτικού της βίου και της μάχιμης αντιμνημονιακής της δράσης.
Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση των οργανώσεων για την υποστήριξη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, πλέον στην Αιτωλοακαρνανία επικρατεί σιωπή δημοσίως αν και είναι γνωστό πως μεγάλο ποσοστό στελεχών κυριολεκτικά βράζει, ειδικά όσα ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα, ιδιαίτερα ισχυρή στο Νομό μας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή πάντως του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάζει αύριο και εκεί αναμένεται να ειπωθούν πολλά.
Το agrinionews.gr μίλησε με τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής κ.Θανάση Γαλατά και με τον Γραμματέα της Οργάνωσης μελών Αγρινίου κ. Παντελή Ζέρη

SYRIZA GALATASΘ. Γαλατάς: κακή συμφωνία που δεν θα έχει προοπτική
Για ένα «3ο μνημόνιο» και μια «κακή συμφωνία που δεν θα έχει προοπτική» κάνει λόγο ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, κ. Θανάσης Γαλατάς, σε επικοινωνία που είχε το agrinionews.gr μαζί του. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η άποψή του αυτή δεν μπορεί να εκφράσει τη Ν.Ε. , όχι τουλάχιστον πριν την όποια απόφαση υπάρξει μετά την αυριανή συνεδρίασή της, στις 7 το απόγευμα.
«Η απόφαση που προσυπέγραψε ο πρωθυπουργός συνιστά ένα τρίτο μνημόνιο.Το παραδέχονται και οι ίδιοι ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία, που πάρθηκε κάτω από την ασφυκτική πίεση των δανειστών. Έτσι λοιπόν, δεν εκφράζει μεγάλο μέρος του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, μέσα στο κόμμα υπάρχουν αντιδράσεις, γιατί η συμφωνία θα έχει υφεσιακό χαρακτήρα και δεν θα έχει προοπτική. Οι ίδιες οι εξελίξεις θα δείξουν βέβαια πως πάει το πράγμα και αναμένουμε αυτές τις εξελίξεις. Η συμφωνία πάρθηκε κάτω από την πίεση των δανειστών, αντιδημοκρατικά , φάνηκε ότι υπάρχει συγκεκριμένη μεθόδευση από την Ευρώπη και το καλό είναι ότι μέσα από όλα αυτά που έγιναν, αυτό αποδείχθηκε. Η σημερινή Ευρώπη είναι πολύ μακριά από τις αρχικές τις αξίες. Με τα τελεσίγραφά τους ευτέλισαν έναν λαό και μια κυβέρνηση. Αυτή η Ευρώπη, δεν μπορεί να έχει προοπτική», σχολίασε ο κ. Γαλατάς.
Ερωτώμενος σχετικά με τη χθεσινή διαφοροποίηση πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ψήφισαν υπέρ των μέτρων, δηλώνοντας παράλληλα πως στηρίζουν την κυβέρνηση, ο κ. Γαλατάς είπε πως η χθεσινή ψηφοφορία συνιστά πράγματι μια διαίρεση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: «Υπάρχει μια σαφής διάσταση απόψεων. Η στήριξη προς την κυβέρνηση που δηλώνουν οι βουλευτές που δεν ψήφισαν ναι στα μέτρα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν σε περίπτωση που υπάρξει πρόταση μομφής, ότι δεν θα επιτρέψουν δηλαδή να πέσει η κυβέρνηση. Ωστόσο , από τα 201 μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, τα 109 υπέγραψαν κείμενο που λέει ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι συμβατή με τις δεσμεύσεις του κόμματος…».

ZERHSΠ. Ζέρης: Ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να είμαστε επικριτικοί
Μιλώντας στο agrinionews.gr ο Γραμματέας της  Οργάνωσης Μελών Αγρινίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παντελής Ζέρης έκανε λόγο για δύσκολη συμφωνία «που ήταν στις επιλογές της κυβέρνησης», η οποία ωστόσο αν δεν μείνει στα υφεσιακά μέτρα και εξισορροπηθεί με πολιτικές ανάπτυξης, θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα.
«Ούτε να θριαμβολογούμε, ούτε να είμαστε επικριτικοί», παρότρυνε ο κ. Ζέρης, που σημείωσε ότι η συμφωνία θα κριθεί στην εφαρμογή της και στη υλοποίησή της.
«Χθες υπήρξε η πρώτη φάση ψήφισης μέτρων της νέας συμφωνίας , μιας συμφωνίας στα πλαίσια της εντολής που έδωσε ο λαός μετά το δημοψήφισμα, για να υπάρξει μια έντιμη συμφωνία. Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στα πλαίσια αυτής της εντολής και σε γενικές γραμμές ανταποκρίθηκε με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον κόσμο και το αποτέλεσμα είναι αυτή η συμφωνία που ψηφίζεται τώρα. Η κυβέρνηση απάντησε σε όσους την ήθελαν να αποτελεί «αριστερή παρένθεση» και στις όποιες μεθοδεύσεις.
Η κυβέρνηση είχε ως βάση τρείς πυλώνες, βάση των οποίων επεδίωξε λύσεις στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Ο πρώτος ήταν όχι στα μνημόνια και τη λιτότητα. Ο δεύτερος ήταν συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Ο τρίτος ήταν η επίτευξη ενός αναπτυξιακού πακέτου με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα.
Από τους τρεις πυλώνες αυτούς, στον πρώτο υπήρξαν ελλείψεις και… ήττες. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε κάτω από την πίεση των γεγονότων να υπογράψει μια συμφωνία που δεν ήταν της επιλογής της. Τι πιέσεις που υπήρξαν τις κατανοεί πλέον και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης, ακόμη και εκείνοι που δεν ανήκουν ιδεολογικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ότι αφορά τον δεύτερο πυλώνα, την αναδιάρθρωση του χρέους, πλέον ακόμη και Γερμανοί αξιωματούχοι, συντάσσονται με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που τάχθηκαν υπέρ της αναδιάρθρωσης.
Ως προς την τρίτη επιλογή, τα 35 δις που αναμένονται για το αναπτυξιακό πακέτο, όπως άλλωστε διευκρίνισε και ο κ. Γιούνκερ , θα διοχετευθούν στην αγορά.
Ούτε να θριαμβολογούμε πρέπει, ούτε να είμαστε επικριτικοί. Τα υφεσιακά μέτρα μπορεί να εξισορροπηθούν με πολιτικές ανάπτυξης ώστε οι οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες από το δημοσιονομικό να απορροφηθούν και να μετουσιωθούν σε ανάπτυξη και βιωσιμότητα του χρέους», δήλωσε ο κ. Ζέρης.
Ως προς τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν στη χθεσινή ψηφοφορία, ο κ. Ζέρης παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα ως τη στήριξη της κυβέρνησης από τους βουλευτές της. «Η αιτιολόγηση που υπήρξε από εκπρόσωπο αυτού του «ετερογενούς συνόλου» , εννοώ διά του κ. Λαφαζάνη, ότι διαφωνεί με τα μέτρα αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, θεσμικά δεν στέκει, ενώ πολιτικά πρέπει να απαντηθεί. Να εξηγήσουν δηλαδή στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στους Έλληνες πολίτες γενικά, ποια είναι η δική τους εναλλακτική πρόταση. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ δικαιολογώ τη λήψη μέτρων λιτότητας και ύφεσης. Η συμφωνία πρέπει όμως να κριθεί ως προς την εφαρμογή της και την υλοποίησή της».
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα τοπικά κινήματα θα πρέπει να παρεμβαίνουν και να εκφράζονται, να εκφράζουν και τις διαφωνίες τους. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι αν η συμφωνία αυτή μείνει στο υφεσιακό της σκέλος θα επιτύχει… Υπάρχει μεγάλη κόπωση στον κόσμο από τη λιτότητα των τελευταίων ετών», λέει ο κ. Ζέρης, ενώ εξηγεί ότι το Τοπικό όργανο θα συνεδριάσει και θα συζητήσει ως προς τις τοποθετήσεις των βουλευτών που ψήφισαν όχι στη χθεσινή ψηφοφορία και διαφοροποιήθηκαν, αλλά και στο πως θα μεταφέρει τις δικές του θέσεις στην τοπική κοινωνία. «Αν και οι δικοί μας βουλευτές, κ. Βαρεμένος και κ. Τριανταφύλλου συντάχθηκαν με την γενική τοποθέτηση της Κ.Ο., κατά τη χθεσινή ψηφοφορία…»

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. kostas

  Eκείνος ο Παπαδόπουλος θα ζητήσει συγνωμη που ήθελε να ζητήσουν συγνώμη όσοι ειπαν ναι στο δημοψήφισμα; εξαφανίστηκε και αυτός τωρα τελευταία. σα δε ντρεπόμαστε λέω γω

 2. Κώστας Παπασπύρου

  Τραγικός ξεπεσμός!!! Πιο ξεφτίλες πεθαίνετε,αποδείξατε πόσο τραγικοί είστε κι ότι το μόνο που σας ενδιέφερε ήταν η εξουσία.

 3. Sxetiko

  Συνεπης σταση….μπραβο παντελη.
  Τωρα αρχιζει η μαχη για εθνικη ανεξαρτησια απεναντι στη γερμανικη ευρωπη…και ο τελευταιος ανθρωπος αυτη την ωρα ειναι με τον Τσιπρα.

 4. ΓΑΛΑΝΗΣ

  ο Παπαδοπουλος εχει δουλεια τωρα. Παρακαλαει για να γινει διοικητης. Δειτε τις επισιμες σελιδες ΟΛΩΝ των τοπικων στελεχων του ΣΥΡΙΖΑ Αγρινιου αλλα και Μεσολογγιου καθως και των υπ. Βουλευτων. Απολυτη σιωτη λες και δεν εγινε τιποτα. Και βεβαια οατν θα τουσ φτυνουν για αυτους θα ειναι μια βροχουλα. Πρωτη φορα Αριστερα τρομαρα σας

 5. Μαίρη Τ.

  Καλημέρα κι από εμένα στους σχολιαστές! Μια απορία έχω: Κι αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάνει τη ρήξη με το παλιό σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο, αυτό που μας οδήγησε εδώ που σήμερα βρισκόμαστε, κτυπήσει τη διαφθορά και τη διαπλοκή και δημιουργήσει ένα κράτος δικαίου, κράτος ευρωπαϊκό, κράτος χωρίς κλέφτες κι απατεώνες, οδηγήσει αυτούς που παράνομα έχουν πλουτίσει στη φυλακή και εισπράξει έστω κάποια απ’ τα κλεμμένα, εσείς που τώρα τον χλευάζετε και τον κατηγορείτε, θα πείτε ένα ΜΠΡΑΒΟ;; Μιλάτε για κάποιον Παπαδόπουλο. Ποιον; Εγώ έναν διαβάζω εδώ μέσα, τον Κώστα Παπαδόπουλο που γράφει άρθρα στις Απόψεις. Μάλιστα μόλις διάβασα ένα καινούριο που έχει εκεί και μιλάει γι’ αυτά που λέω εγώ, το κτύπημα της διαφθοράς κ.τ.λ. Εκεί στο κάτω μέρος στις Απόψεις είναι το άρθρο του, διαβάστε το να δείτε τι γράφει. Αν εννοείτε κάποιον Πάνο Παπαδόπουλο το Μεσολογγίτη, γιατί δε γράφετε και το μικρό του όνομα να μην μπερδευόμαστε; Εμένα το μυαλό μου δεν πήγε σε εκείνον στην αρχή.

 6. antikeimenikos

  Ποια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Αυτή των 126 βουλευτών; Πάμε σε εκλογές από Φθινόπωρο αφού πρώτα κλείσει η συμφωνία και μετά βλέπουμε.

  Όσο για τη διαπλοκή, τη διαφθορά κτλ δεν είδα να κάνει τίποτα αυτούς τους 6 μήνες και ούτε πρόκειται. Αντίθετα είδα να σβήνει προσαυξήσεις σε πρόστιμα μεγαλοφοροφυγάδων και να θέλει να νομιμοποιήσει το μαύρο χρήμα του εξωτερικού με μόνο 13% φόρο. Για να μη μιλήσω για την ρύθμιση των 100 δόσεων στην οποία μπήκαν φοροφυγάδες πολλών χιλιάδων ευρώ…

  Και κάτι τελευταίο. Αν δεν ήταν η αντιπολίτευση να στηρίξει τον Τσίπρα, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας είχε βγάλει ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ!! Αυτό από μόνο του δείχνει πόσο επικίνδυνοι ή/και άσχετοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν…

 7. Επιτελους

  Μπραβο κ.Ζερη.επιτελους αριστερη, πολιτικη σκεψη κ.Γαλατα οταν διαφωνεις και εισαι μειοψηφια,απλα με αξιοπρεπεια παραιτεισαι…Δεν αρκει να φτιαχνετε αγωνιστικες επιτροπες για να αποκτησετε εσεις υποσταση( με τερτιπια, ,επαναστατικα μανιφεστα στο φεισμπουκ και φωτο) κι οχι τα προβληματα του κοσμου,Ουτε να ελεγχεις ως χωρος το νομαρχ. της ΑΔΕΔΥ οταν ειναι αδειανο πουκαμισο και να βγαζεις αποφασεις με τον εαυτο σου,που μπορει να βρισκουν συμφωνους, τους μονιμα κουσκουσευοντες κολητους σου της πλατφορμας, στα καφε της πλατειας αλλα ειναι μακρια, οχι μονο απο τους συντροφους σου αλλα και απο το μεγαλυτερο μερος της κοινωνιας παρα τα δυσκολα.Εδω αξιζει να αναφερουμε, πως η αποφαση της νομαρχ.επιτροπης του ΣΥΡΙΖΑ χθες, με μεγαλη πλειοψηφια ,στηριζει την κυβερνηση και τον πρωθυπουργο στη σκληρη μαχη, που εχουν να δωσουν και στεκεται απεναντι στην αποφαση των 32 και της πλατφορμας,το κειμενο της οποιας ψηφησαν μονο 7 επι 31 μελων της νομαρχιακης,με ακομη και μελη της πλατφορμας να ψηφιζουν το αλλο κειμενο.Το μαθαμε και ξαναελπιζουμε πως η κυβερνηση της αριστερας δεν θα πεσει, δεν θα μας εγκαταλειψει. Θα μεινει και με αποφασιστικοτητα ,δουλεια και εντιμοτητα θα κανει οτι μπορει , ακριβως για να μην ξαναγινει ο κοσμος βορα στους δεξιοπασοκοποταμισιους και για να μεινει ζωντανη η ελπιδα για καλυτερες μερες για μας και τα παιδια μας κ. Γαλατα θα εχετε μεγαλη ευθυνη αν ριξετε την αριστερη κυβερνηση ολων μας. .κ.Ζερη προχωρειστε,θα ειμαστε διπλα σας στις δυσκολες αλλα ελπιδοφορες μερες που θαρθουν…

 8. σφηκοφωλια

  φτιαχτε ενα κομμα , να το ονομασετε και ΔΡΑΧΜΗ και να τελειωσει η πλακα με εσας οπισθοδρομικοι. Τσιπρα κυβερνα ρε αναπηρε επιτελους, τι φοβασαι?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.