Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Αναζητείται ο 14ος

Αναζητείται ο 14ος

Οι προπονητές που πέρασαν από τον Παναιτωλικό

Toυ Χρήστου Στούμπου-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Ο Σταθόπουλος ήταν ο πρώτος, ο Γεωργαμλής ο διάδοχός του

Τον προπονητή που θα καθοδηγήσει τον Παναιτωλικό τη νέα αγωνιστική περίοδο αναζητάει τις τελευταίες μέρες η διοίκηση της ομάδας. Εκείνον που θα αναλάβει την ευθύνη να «κτίσει» απ’ την αρχή ένα αγωνιστικό σύνολο που θα κινηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση σε σχέση με την πορεία της ομάδας την τελευταία επταετία που διοικείται από τον Φώτη Κωστούλα. Με μεγαλύτερη δημιουργική και αναπτυξιακή τάση, με σαφώς χαμηλωμένο τον πήχη των οικονομικών δεδομένων και των βαθμολογικών επιδιώξεων.
Έτσι τουλάχιστον έχει προσδιοριστεί το προφίλ του από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ. Προπονητής που θα μπορεί «να εργαστεί με νέους σε ηλικία ποδοσφαιριστές για τη δημιουργία συνόλου με μέλλον, προκειμένου ο Παναιτωλικός να είναι βιώσιμος και στο μέτρο του δυνατού ανταγωνιστικός. Μιας ομάδας προσαρμοσμένης στα νέα οικονομικά δεδομένα, στη σύγχρονη ελληνική και ποδοσφαιρική πραγματικότητα».
Η επιλογή κάθε άλλο παρά εύκολη μπορεί να χαρακτηριστεί. Πόσοι απ’ τους προπονητές που είναι ελεύθεροι αυτή τη στιγμή μπορούν με σιγουριά να επιλεγούν για να εφαρμόσουν το παραπάνω πλάνο, έχοντας πολύ μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας; Να έχουν κάνει στην καριέρα τους κάτι ανάλογο;
Τις επόμενες μέρες θα πρέπει να βρεθεί αν υπάρχει κάποιος που πληροί τα κριτήρια ή άλλος που να είναι κοντά σ’ αυτά. Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα και είναι πολλά τα θέματα στα οποία πρέπει ο νέος τεχνικός να βάλει τη δική του σφραγίδα.

Οι προπονητές της επταετίας

Ο Τάκης Λεμονής ήταν ο 13ος και χαρακτηρίστηκε ο χειρότερος όλων από τον Φώτη Κωστούλα

Όταν το καλοκαίρι του 2005 ο Φώτης Κωστούλας ανέλαβε τον Παναιτωλικό σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακοίνωσε την πρόσληψη προπονητή. Επικοινωνιακά, τουλάχιστον, έκανε το μεγάλο μπαμ φέρνοντας στο Αγρίνιο τον Στάθη Σταθόπουλο. Προπονητής που είχε ανεβάσει ομάδες στην Α’ και είχε εργαστεί στη μεγάλη κατηγορία, ήταν πολυτέλεια για επαρχιακή ομάδα που με μεγάλη δυσκολία είχε μείνει στη Γ’ Εθνική λίγες εβδομάδες νωρίτερα.
Ο Σταθόπουλος δεν οδήγησε την ομάδα στην άνοδο, όπως ήθελε η διοίκηση και ο κόσμος. Ήταν, όμως, ο πρώτος και μοναδικός προπονητής επί διοίκησης Κωστούλα, που ολοκλήρωσε σεζόν στον Παναιτωλικό! Κανένας από τους συναδέλφους του που εργάστηκαν από τότε δεν τα κατάφερε. Στην καλύτερη περίπτωση η ομάδα είχε δύο τεχνικούς σε μια σεζόν. Τα επόμενα έξι χρόνια καθόταν πάντα στον πάγκο (πολύ ή λίγο) και Αγρινιώτης προπονητής!
Την περίοδο 2006-2007 τον Στάθη Σταθόπουλο (μακροβιότερος στον πάγκο στην εποχή Κωστούλα) διαδέχτηκε ο Λύσανδρος Γεωργαμλής, ο οποίος δεν ολοκλήρωσε τη σεζόν. Στα τρία τελευταία παιχνίδια κλήθηκε ο υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής Βασίλης Νταλαπέρας να καθοδηγήσει την ομάδα.

Ο Βασίλης Νταλαπέρας ήταν ο πρώτος προπονητής που πανηγύρισε άνοδο. Ο Γιώργος Ταράσης (δίπλα του) εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα

Την επόμενη περίοδο έγινε ρεκόρ αλλαγών. Το καλοκαίρι προσλήφθηκε ο Μύρωνας Σηφάκης, που απομακρύνθηκε τον Φεβρουάριο. Για ένα παιχνίδι (με Ρέθυμνο 2-0) στον πάγκο κάθισαν οι βοηθοί του Χρήστος Βασιλείου – Γιώργος Ταράσης και στο επόμενο (στην Πάτρα με Παναχαϊκή 1-1) ο Βασίλης Νταλαπέρας. Προσλήφθηκε στη συνέχεια ο Σπύρος Μαραγκός, που επίσης είχε βραχεία παρουσία. Μετά την απομάκρυνσή του τα ηνία ανάλαβε ο Βασίλης Ξανθόπουλος με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρωτάθλημα.
Το καλοκαίρι του 2008 προσλήφθηκε ο Νίκος Κεχαγιάς, αλλά η ήττα στην Πρέβεζα οδήγησε στη διακοπή της συνεργασίας με την ομάδα του Αγρινίου. Ο Βασίλης Νταλαπέρας επανήλθε στην πρώτη ομάδα και την οδήγησε με έξι στα έξι στον αγώνα μπαράζ με τη Ρόδο στη Ν. Σμύρνη, όπου μαζί της πανηγύρισε την άνοδο στη Β’. Είναι ο μοναδικός από τους προπονητές της επταετίας που παρέμεινε αήττητος στον πάγκο του Παναιτωλικού.
Η επόμενη επιλογή ήταν ο Σίνισα Γκόγκιτς. Ο βοηθός του Γιάννης Ντακαλούρας τον διαδέχτηκε και έγινε ο πρώτος προπονητής μετά τον Σταθόπουλο με τον οποίο ο Παναιτωλικός πέρασε από τη μία αγωνιστική σεζόν στην άλλη, καθώς ανανεώθηκε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του το καλοκαίρι του 2010.

Με τον Μπάμπη Τεννέ ο Παναιτωλικός ανέβηκε στη Super League

Ο αγρινιώτης τεχνικός έμεινε στον πάγκο ως το τέλος του α’ γύρου, όταν η διοίκηση τον αντικατέστησε με τον έμπειρο Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος ήταν ο προπονητής που πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στην Α’ Εθνική.
Ανανεώθηκε και η συνεργασία του, φυσικά, το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παραιτήθηκε μετά την εντός έδρας ήττα από τη Δόξα Δράμας. Ο 13ος στη σειρά δεν αποδείχτηκε γουρλής. Ο Τάκης Λεμονής διαδέχτηκε τον Τεννέ και επί των ημερών του η ομάδα πήρε την κατιούσα πορεία προς τον υποβιβασμό. Απομακρύνθηκε μετά την ήττα από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο με τον Κωστούλα να τον χαρακτηρίζει «τον χειρότερο προπονητή» που συνεργάστηκε. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Γιάννη Νταλακούρα στον πάγκο στα δύο τελευταία παιχνίδια.
Σε επτά αγωνιστικές περιόδους από τον πάγκο του Παναιτωλικού πέρασαν δεκατρείς προπονητές. Τις επόμενες μέρες θα μάθουμε τον δέκατο τέταρτο.

Σε 7 σεζόν 13 προπονητές
2005-2006: Στάθης Σταθόπουλος
2006-2007: Στάθης Σταθόπουλος, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Βασίλης Νταλαπέρας
2007-2008: Μύρων Σηφάκης, Χρήστος Βασιλείου – Γιώργος Ταράσης, Βασίλης Νταλαπέρας, Σπύρος Μαραγκός, Βασίλης Ξανθόπουλος
2008-2009: Νίκος Κεχαγιάς, Βασίλης Νταλαπέρας
2009-2010: Σίνισα Γκόγκιτς, Γιάννης Νταλακούρας
2010-2011: Γιάννης Νταλακούρας, Μπάμπης Τεννές
2011-2012: Μπάμπης Τεννές, Τάκης Λεμονής, Γιάννης Νταλακούρας

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.