Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Αναπτυξιακός… μύλος στους υγρότοπους

Αναπτυξιακός… μύλος στους υγρότοπους

Φαίνεται ότι το να προσπαθήσεις να κάνεις σε μερικούς μήνες ότι δεν έγινε για δεκαετίες ολόκληρες, τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι σίγουρο αν το θέλει και ένα κομμάτι των πολιτών της χώρας, είναι αδύνατο. Σύμφωνα με σημερινά  ρεπορτάζ η υποτιθέμενη επένδυση στις Εχινάδες επιχειρείται να ξεκολλήσει μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών. Κι αυτό παρότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μεταβίβασή τους!

Η  ισχύουσα νομοθεσία  θέτει περιορισμούς στη δόμηση και στις πιθανές επενδύσεις στα νησιά, αφού το νησιωτικό σύμπλεγμα Βόρειων και Νότιων Εχινάδων αποτελεί Εθνικό Πάρκο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 (ΦΕΚ 477/06), όπου από πλευράς δόμησης δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας αγροτικής κατοικίας επιφάνειας μέχρι 80 τ.μ. και αποθηκών φύλαξης αγροτικών εργαλείων επιφάνειας μέχρι 50 τ.μ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα Νέα “αυτούς τους περιορισμούς προσπαθεί να άρει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για αναθεώρηση της ΚΥΑ. Στο σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε το καλοκαίρι, όσο διεξάγονταν και οι διαπραγματεύσεις για πώληση νησιών στην περιοχή, προστέθηκε νέα παράγραφος για τους όρους δόμησης. Συγκεκριμένα, επιτρέπει στις νήσους Πεταλάς, Δρακονέρα, Μάκρη, Οξιά, Προβάτι, τη διημέρευση ή διανυκτέρευση και τη δημιουργία διακριτών καταλυμάτων συνολικού ύψους μέχρι 5 μέτρα. Ως ανώτατο όριο καλυπτόμενης επιφάνειας για το σύνολο των επιτρεπομένων χρήσεων ανά νήσο ορίζεται το 2% της έκτασής της. Ακόμη ορίζεται χαμηλός συντελεστής δόμησης στο 0,03. Αυτή η προσθήκη ακόμη δεν έχει εγκριθεί. Αποτελεί μέρος Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που δεν έχει υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακόμη και εάν ψηφιστεί, όπως τονίζουν από την Πολεοδομία Ιθάκης, θα χρειαστούν χρόνια ώσπου να ολοκληρωθεί η απαραίτητη γραφειοκρατία, ενώ η νομιμότητα οποιασδήποτε κατασκευής θα πρέπει να κριθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο δήμαρχος Ιθάκης, όπου ανήκουν διοικητικά οι Εχινάδες, τονίζει στα «ΝΕΑ» ότι οι άραβες επενδυτές δεν έχουν ξεκαθαρίσει πώς επιθυμούν να αξιοποιήσουν τα νησιά. «Όλα είναι στον αέρα. Δεν ξέρω τι τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Ξέρω ότι πλήρωσαν. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν με αυτά», λέει ο κ. Κασσιανός”

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το ζήτημα. Δεν είναι ούτε καν το ενδεχόμενο να βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή όπως όλα δείχνουν και όπως ανέφεραν οι Νορβηγοί που κάνουν σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο, ακόμα και στον περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα. Πολλοί αγνοούν ότι  σε εκκρεμότητα είναι και τα σχέδια για το μέλλον της πιο παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας του νομού, τις υδατοκαλλιέργειες. Ενώ είχε ξεκινήσει ένα χωροταξικό που θα περιλάμβανε κάθε προοπτική(κάτι σαν ¨κτηματολόγιο”) τελικά αυτό ολοκληρώθηκε για τις περιοχές μέχρι την Ήπειρο,  αλλά οι ακτές του νομού μας στο σύνολό τους έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού και κάλυψης! Και μιλάμε για το νο1 εξαγώγιμο προϊόν της χώρας…

Παράλληλα υπάρχει κίνηση πληροφοριών οι οποίες ίσως εξηγούν πως μπορεί να επιχειρηθεί να “λυθεί” το όλο ζήτημα. Σύντομα αναμένεται νομοσχέδιο που θα προβλέπει ότι οι παράκτιες περιοχές σε πρώτη φάση των ποταμών και των λιμνών περνάνε στη δικαιοδοσία των δήμων. Αυτό για το Αγρίνιο π.χ. έχει τεράστιο αντίκτυπο καθώς μπορεί να ανοίξει παράθυρο για να αξιοποιηθεί η Τριχωνίδα με λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και με τις εύλογες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρηθούν. Μήπως στο νομοσχέδιο αυτό επιχειρηθεί να εκχωρηθούν τα σχέδια αξιοποίησης και τέτοιων συμπλεγμάτων, σαν τις Εχινάδες, από τους δήμους; Μήπως δηλαδή δούμε τη καυτή πατάτα να περνά στα χέρια του δημάρχου Ιθάκης για παράδειγμα; Και τότε θα πρόκειται για “λύση” ή για επιπλοκή;

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.